Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Живата“ туршия е по-полезна от консервираната в буркани


„Ние разполагаме с един превъзходен източник на пробиотици, какъвто е традиционната туршия, заедно с киселото мляко, разбира се. Големият въпрос е, че ценната туршия, която е най-полезна, заради многото полезни бактерии в нея, е всъщност тази, която се продава по най-опасните способи, защото, това обикновено става по пазари, в различни бидони, при малко по-рискови, от хигиенна гледна точка, условия. Затова, решихме да направим такъв тест, защото е много важно хората да знаят за полезните свойства на „живата туршия“ (суровата туршия) и да видим, дали това наистина е така. И за да сме наясно с темата, е много важно да правим разлика между всички онези стерилизирани и консервирани зеленчуци, които сме свикнали да наричаме туршия, но всъщност те нямат тези свойства. Това са тези продукти, които купуваме или произвеждаме в буркани“
– коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

Богомил Николов

Той обясни, че „живата туршия“, най-често това е киселото зеле, което се произвежда през зимата в бидони и в други съдове. Това е полезната туршия, защото в нея има всички полезни бактерии. Останалите стерилизирани или затворени в буркани зеленчуци, произведени с добавена сол и оцет, не се изчакват да ферментират във времето, те са съвсем различен продукт, който няма тази полезна стойност.

Затова, трябва да внимаваме, когато купуваме туршия от търговските обекти, защото тя се продава в агресивна среда, където не винаги се спазват хигиенните изисквания.

„В крайна сметка, ние точно това установихме, от 12 проби, в 2 имаше коли форми – и двете са от бидон, и двете са при кисели краставички. Това замърсяване е най-често срещаното, когато хората не си мият ръцете, съдовете или зеленчуците. Също така, измерихме и полезните бактерии. От 12-те проби, в 4 имаше недостатъчно количество, което е признак за недостатъчна зрялост на продукта“ – уточни Богомил Николов. Той допълни, че в останалите продукти са установени полезни бактерии, затова този продукт – туршията, не трябва да изпада в забвение и да отиде в историята, защото бива конкуриран от най-различни стерилизирани продукти.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева С Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бюджетът за 2025 година на Община Благоевград - бюджет на действието

Представеният проект за бюджет на Община Благоевград за 2025 година е „бюджет на действието“ за разлика от предходната 2024 година, когато е бил „бюджет на оцеляването“, каза пред медиите кметът Методи Байкушев след края на обсъждането.  Снощи в зала „22 септември“ се проведе публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Благоевград за..

публикувано на 10.04.25 в 09:44

Център за спешна медицинска помощ има в Дупница, няма кабинет за неотложна помощ

През седмицата нашумя тема, засягаща дежурствата на личните лекари в кабинета за неотложна помощ в Дупница. Но това не означава, че пациентите в малките общини нямат достъп до навременна медицинска помощ. В общините  Рила, Бобов дол, Сапарева баня, Невестинто и Дупница има работещи филиали на Центъра за спешна медицинска помощ. Лекарските..

публикувано на 09.04.25 в 10:42

Когато годините са само цифра…

Тя е Йорданка Благоева, име познато на повечето от нас. Тя е легенда на леката ни атлетика, 20 години е на върха на кралицата на спортовете, два олимпийски медала и световен рекорд във високия спорт. На 78 години тя не спира да предизвиква духа и тялото си, радва се на петима внуци и продължава да ходи боса. Хоби и са пътуванията до екзотични..

публикувано на 09.04.25 в 09:36

Лесовъдът на годината: Нужно е повече разбиране на нашата професия от обществото

Заместник-директорът на ДГС "Катунци" към Югозападното държавно предприятие инж. Иван Ризов стана лесовъд на годината.  Наградата му беше връчена от заместник-министър Стоян Тошев. „Наградата за мен е огромна чест най-вече за това, че я получавам в годината, когато се навършват 100 години лесовъдска дейност в България“, коментира за Радио..

публикувано на 08.04.25 в 16:09

Двудневен рок фестивал в Американския университет в България

Двудневен рок фестивал ще се проведе на 12 и 13 април в Американския университет в България. Събитието е организирано от студентите от Rock Jamming Club  към АУБ. В студиото на Радио Благоевград, в предаването „С усмивка в събота“, Антония Каменова и Калоян Иванов споделиха, че във фестивала ще се включат различни музикални клубове, а музика ще има за..

публикувано на 08.04.25 в 14:19
Найден Зеленогорски

Районирането на България – какво предстои и защо е важно?

Преди дни Министерският съвет одобри ново райониране на България за статистически цели. Вместо досегашните шест района за планиране от ниво 2, се предвижда страната да бъде разделена на четири: Северен, Източен, Южен и Столичен. Основният аргумент за промяната е намаляващото население в някои региони, което не отговаря на европейските изисквания. В..

публикувано на 07.04.25 в 09:54

За франкофонския дух в Благоевград и за френската култура с любов и вдъхновение

Френската култура, с която съм  израснала благодарение на Е зиковата гимназия в Плевен,  ме е водила като  н ишка ,  която е разгръщала потенциала ми цял живот. Била съм преводач, работила съм в чужбина дълги години и фре нският език  винаги е бил мост за мен ,  както и б ългарската култура, която винаги съм се опитвала да разпространявам и..

публикувано на 05.04.25 в 10:14