Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Живата“ туршия е по-полезна от консервираната в буркани


„Ние разполагаме с един превъзходен източник на пробиотици, какъвто е традиционната туршия, заедно с киселото мляко, разбира се. Големият въпрос е, че ценната туршия, която е най-полезна, заради многото полезни бактерии в нея, е всъщност тази, която се продава по най-опасните способи, защото, това обикновено става по пазари, в различни бидони, при малко по-рискови, от хигиенна гледна точка, условия. Затова, решихме да направим такъв тест, защото е много важно хората да знаят за полезните свойства на „живата туршия“ (суровата туршия) и да видим, дали това наистина е така. И за да сме наясно с темата, е много важно да правим разлика между всички онези стерилизирани и консервирани зеленчуци, които сме свикнали да наричаме туршия, но всъщност те нямат тези свойства. Това са тези продукти, които купуваме или произвеждаме в буркани“
– коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

Богомил Николов

Той обясни, че „живата туршия“, най-често това е киселото зеле, което се произвежда през зимата в бидони и в други съдове. Това е полезната туршия, защото в нея има всички полезни бактерии. Останалите стерилизирани или затворени в буркани зеленчуци, произведени с добавена сол и оцет, не се изчакват да ферментират във времето, те са съвсем различен продукт, който няма тази полезна стойност.

Затова, трябва да внимаваме, когато купуваме туршия от търговските обекти, защото тя се продава в агресивна среда, където не винаги се спазват хигиенните изисквания.

„В крайна сметка, ние точно това установихме, от 12 проби, в 2 имаше коли форми – и двете са от бидон, и двете са при кисели краставички. Това замърсяване е най-често срещаното, когато хората не си мият ръцете, съдовете или зеленчуците. Също така, измерихме и полезните бактерии. От 12-те проби, в 4 имаше недостатъчно количество, което е признак за недостатъчна зрялост на продукта“ – уточни Богомил Николов. Той допълни, че в останалите продукти са установени полезни бактерии, затова този продукт – туршията, не трябва да изпада в забвение и да отиде в историята, защото бива конкуриран от най-различни стерилизирани продукти.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева С Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Национална кръгла маса търси решения за честни избори в България

На 13 януари 2025 г. от 10:00 до 13:00 часа в залата на БТА ще се проведе Национална кръгла маса на тема „Промени в Изборния кодекс, гарантиращи провеждането на честни избори в България“. Инициативата е организирана от гражданската платформа „Будители“ и цели да постави на дневен ред ключови промени в изборния процес. Според организаторите е необходимо..

публикувано на 10.01.25 в 11:21
Доц.д-р Иванка Сакарева

Изкуственият интелект няма да унищожи професията на преводача

Изкуственият интелект (ИИ) няма да унищожи професията на преводача. Макар че технологиите се развиват много бързо в областта на езиковата обработка и все повече хора използват автоматизираните онлайн софтуери за превод на текст, машините все още не могат да се конкурират със сложните лингвистични задачи. Това заяви в ефира на Радио Благоевград доц.д-р..

публикувано на 10.01.25 в 11:17

ЮЗУ със статут на научноизследователско висше училище

Министерският съвет прие актуализирания списък на изследователските висши училища. ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград  е включен в списъка след получена висока оценка за своята научна дейност. „Ръководството на университета  си постави тази приоритетна задача и за наша радост тя беше изпълнена в рамките на миналата календарна година. Статут на..

публикувано на 09.01.25 в 13:53

Конкурс за млади автори: „Бих се родил отново“

„Бих се родил отново“ е темата на 11-ото издание на националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“. В него могат да участват деца и младежи на възраст от 14 до 20 години. Участниците са предизвикани да разгледат идеята за новото начало, което би могло да настъпи във всяка човешка съдба, и да се запитат какви..

публикувано на 09.01.25 в 11:46

Пиринска мома в народна носия е най-новата статуя в село Пирин

Санданското село Пирин става все по-атрактивно за туристите както с хубава си природа, така и с местните забележителности, сред които е и оформящият се Музей на дървените статуи на открито. Според кмета Георги Влахов, той може би е единственият по рода си в България. Дървените фигури вече са шест, като най-новата, на Пиринска мома в местна народна..

публикувано на 09.01.25 в 11:13

Четири месеца жители на три общини чакат отговор от АПИ за разширение на опасен път

Четири месеца жители на общините Гърмен, Сатовча и Гоце Делчев чакат отговор от МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ на внесено искане за изграждане на допълнителна лента за престрояване на две места – при отбивката за село Огняново и при отбивката за село Дебрен. Хората смятат, че сега съществуващият път е изключително натоварен и създава..

публикувано на 09.01.25 в 10:16

Позитивното мислене като ключ към по-добър живот

В началото на 2025 година, с оптимизъм и ентусиазъм, посрещаме новите възможности и предизвикателства. Във време, когато често се срещаме с негативни нагласи и стрес, психологията на позитивното мислене може да бъде ключът към пълноценен живот. Психологът Денис Никифоров акцентира на важността на позитивните мисли и тяхното въздействие върху..

публикувано на 08.01.25 в 10:08