Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Водата измести палмовата мазнина в сиренето

Повече вода като съдържание в сиренето за сметка на палмовата мазнина, показват резултатите от поредното проучване на Асоциация “Активни потребители“. Изследвани са 30 проби краве саламурено сирене, закупени от търговски обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Целта е да се провери, дали наистина се очертава нова мода при производството на имитиращи млечни продукти.

„Търсихме основно непакетирани сирена с цена до 9 лева, защото качествено сирене, няма как да бъде произведено под тази цена. Най-евтиното сирене, което закупихме беше с цена 4.40 и ние си зададохме въпроса, как може да има сирене с такава ниска цена? Значи, трябва да има някакъв заместител, който да позволи себестойността на продукта да падне дотам, че сиренето да се продава на тази ниска цена – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „ Активни потребители“.

Резултатите са шокиращи

„От анализираните30 проби краве сирене в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%.Това е шокиращо, в сравнение с максималните 54% вода, които трябва да се съдържат в сиренето, според БДС” – категоричен е експертът от „Активни потребители“, според когото,след затягането на правилата за влагането напалмова мазнина в млечните продукти, сме свидетели за навлизането на нова мода, а именно намирането на нови начини за задържане на повече вода в тези продукти.

Изследването показва, че производителите използват различни добавки, които да задържат водата в сиренето. Това са така наречените Е – номера, които се използват основно в сладкарството.

Кое е по-голямото зло – водата или палмовата мазнина?

„Според нас, малко и голямо зло няма. Има етични и неетични търговци, които не обозначават на етикета влагането на добавки, задържащи водата. Следователно, нерегламентираното влагане и необявяването на тези добавки е големият проблем, там е измамата“ – споделя още Богомил Николов.

Според него, сиренето е продукт, чиято трайност произтича от баланса на водното съдържание и съответните млечно-кисели бактерии, ензими, които елиминират останалите вредни бактерии. Затова е  важно, какво е количеството на водата в млечния продукт.

Как да познаем качественото сирене?

„Ние се надяваме, да не ни се налага да го познаваме, защото внесохме до Министерство на земеделието предложение за изменение на Наредбата, относно имитиращите млечни продукти и допълването с нов показател „водно съдържание“. Ние искаме продуктите, които имат над 62 % водно съдържание, да бъдат обозначавани като „имитиращи“. Надяваме се, това предложение да бъде прието, за да може да се пресече този проблем в зародиш“ – обясни още Богомил Николов.

Той посъветва потребителите да избират млечните продукти и сиренето конкретно, най-вече по цената, защото, макар и некатегорично, тя все пак би могла да ни подскаже за качеството на продуктите. Другият показател, на който можем да се доверим, е знакът за БДС, който също гарантира, че продуктите са произведени по утвърден стандарт и с истински съставки.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Адв. Росен Рашков

Росен Рашков: Референдумът за еврото не противоречи на Конституцията

Провеждането на национален референдум относно въвеждането на еврото в България не нарушава Конституцията и е напълно допустимо от гледна точка на правото. Това заяви в интервю за Радио Благоевград адвокат Росен Рашков, представител на Гражданска инициатива "Будители", които са сред основните организатори и защитници на подобно допитване. Рашков..

публикувано на 23.05.25 в 11:33

Цветелина Пенкова: Присъединяването към еврозоната е шанс за стабилност и растеж

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова изрази категорична подкрепа за присъединяването на България към еврозоната по време на изказване в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел. Пенкова представи аргументите си и пред аудиторията на Радио Благоевград. Според нея, България се намира на прага на..

публикувано на 23.05.25 в 11:05

В България се отглеждат експериментално нови сортове тютюн

Американски гигант в производството на цигари започна пилотен експериментален проект за отглеждане на нови за България сортове тютюн, който се осъществява съвместно с Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010). Проектът има за цел да бъдат изпробвани алтернативни разновидности тютюн за страната, които са нови за българските..

публикувано на 22.05.25 в 14:29

Фармацевти излизат сред хората с мисия за здраве и превенция

Инициативен комитет от магистър-фармацевти обявява началото на мащабна национална кампания за насърчаване на здравословния начин на живот и профилактиката. Под мотото „Фармацевтите от семейните аптеки се грижат за теб – движи се към здравето си!“ и „Силата е в движението – имунитетът е твой съюзник!“, инициативата ще предложи поредица от..

публикувано на 20.05.25 в 12:12

Има забавяне при изпълнение на Пътната карта за довършване на АМ „Струма“

Битката за геополитическото позициониране на България върви 35 години. Страната ни взе решаваща посока след Виденовата зима, но оттогава насетне не са спирали опитите да бъде препятствана нашата пълноценна евроинтеграция. Особено актуална е тази битка сега, защото с приемането ни в Шенген и в еврозоната този процес ще бъде завършен до степен на..

публикувано на 20.05.25 в 10:22

Ралица Петкова: Опазването на природата и пчелите е моята мисия и кауза

Смъртността на пчелите в България достига до 70-100% на отделни места, в Северозападна България, а прогнозата на пчеларите е, че през тази година броят на пчелните семейства ще намалее наполовина. Те настояват за ограничаване и строг контрол на пестицидите, които убиват пчелите, но подронват здравето и на човека. Ако не се предприемат мерки,..

публикувано на 19.05.25 в 15:01

Предизвикателствата пред младите, работещи в музея

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимно разбирателство и сътрудничество между народите. Решението на 18 май..

публикувано на 18.05.25 в 18:00