Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Водата измести палмовата мазнина в сиренето

Повече вода като съдържание в сиренето за сметка на палмовата мазнина, показват резултатите от поредното проучване на Асоциация “Активни потребители“. Изследвани са 30 проби краве саламурено сирене, закупени от търговски обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Целта е да се провери, дали наистина се очертава нова мода при производството на имитиращи млечни продукти.

„Търсихме основно непакетирани сирена с цена до 9 лева, защото качествено сирене, няма как да бъде произведено под тази цена. Най-евтиното сирене, което закупихме беше с цена 4.40 и ние си зададохме въпроса, как може да има сирене с такава ниска цена? Значи, трябва да има някакъв заместител, който да позволи себестойността на продукта да падне дотам, че сиренето да се продава на тази ниска цена – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „ Активни потребители“.

Резултатите са шокиращи

„От анализираните30 проби краве сирене в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%.Това е шокиращо, в сравнение с максималните 54% вода, които трябва да се съдържат в сиренето, според БДС” – категоричен е експертът от „Активни потребители“, според когото,след затягането на правилата за влагането напалмова мазнина в млечните продукти, сме свидетели за навлизането на нова мода, а именно намирането на нови начини за задържане на повече вода в тези продукти.

Изследването показва, че производителите използват различни добавки, които да задържат водата в сиренето. Това са така наречените Е – номера, които се използват основно в сладкарството.

Кое е по-голямото зло – водата или палмовата мазнина?

„Според нас, малко и голямо зло няма. Има етични и неетични търговци, които не обозначават на етикета влагането на добавки, задържащи водата. Следователно, нерегламентираното влагане и необявяването на тези добавки е големият проблем, там е измамата“ – споделя още Богомил Николов.

Според него, сиренето е продукт, чиято трайност произтича от баланса на водното съдържание и съответните млечно-кисели бактерии, ензими, които елиминират останалите вредни бактерии. Затова е  важно, какво е количеството на водата в млечния продукт.

Как да познаем качественото сирене?

„Ние се надяваме, да не ни се налага да го познаваме, защото внесохме до Министерство на земеделието предложение за изменение на Наредбата, относно имитиращите млечни продукти и допълването с нов показател „водно съдържание“. Ние искаме продуктите, които имат над 62 % водно съдържание, да бъдат обозначавани като „имитиращи“. Надяваме се, това предложение да бъде прието, за да може да се пресече този проблем в зародиш“ – обясни още Богомил Николов.

Той посъветва потребителите да избират млечните продукти и сиренето конкретно, най-вече по цената, защото, макар и некатегорично, тя все пак би могла да ни подскаже за качеството на продуктите. Другият показател, на който можем да се доверим, е знакът за БДС, който също гарантира, че продуктите са произведени по утвърден стандарт и с истински съставки.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Илия Лазаров: САЩ рискуват да се превърнат в ненадежден партньор

Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..

публикувано на 21.02.25 в 12:08
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Повишение на заплатите в МВР трябва да има, но срещу реформи, а не „на калпак“

Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..

публикувано на 21.02.25 в 11:52
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Бюджет 2025 – антисоциален, антибизнес и антиграждански

Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..

публикувано на 21.02.25 в 11:25
Доц. Тодор Чобанов

Траките – кои са били и какво трябва да знаем за тях?

Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..

публикувано на 21.02.25 в 10:57

Производители представиха българския вкус на изложение в Португалия

България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият  хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в  Лисабон.  Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..

публикувано на 21.02.25 в 09:55

Дупница помага на Слави

Вълна от съпричастност обедини дупничани. На призива за набиране на средства за лечението на Слави Керкенеков  се отзовават екипа доброволци от сдружение "Близо до теб" в Дупница. Кампанията успява да отвори сърцата на стотици негови съграждани. За по-малко от три дни с благотворителната инициатива е събрана сумата от 17 000..

публикувано на 20.02.25 в 20:29

Над 130 години Национален етнографски музей - съкровищница на българското културно наследство

1892 – това е годината на основаването на Народния музей, като един от отделите му е именно Етнографския музей в България.  А в ефира на Радио Благоевград –БНР директорът проф.д-р Владимир Пенчев предложи своеобразна екскурзия назад във времето, когато са положени усилията на видни  историци, етнолози и етнографи за създаването на сегашния Институт..

публикувано на 20.02.25 в 20:21