Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир за предпазване от простудни и вирусни заболявания

„Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19“ - категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. За Радио Благоевград тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.

„Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която  продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно - кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ – коментира още проф. Байкова.

Тя уточни, че самите млечно – кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.

„Тоест, сокът от киселото зеле намалява с около 30% риска от ракови заболявания на червата и храносмилателния тракт, но увеличава с около 40% имунната защита на организма срещу вируси и бактерии, защото се увеличават полезните бактерии, те образуват колонии, които ни предпазват от болестотворните бактерии. Така, киселото зеле и сокът от него, се оказват много полезни за имунната ни бариера“ – уточни още експертът по хранене и диететика.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:


Проф. Донка Байкова уточни още, че за да бъдат наистина полезни зимнините, трябва да внимаваме с влагането на добавки като сол, оцет и мазнина, защото, злоупотребата с тях води до редица заболявания на сърдечно-съдовата система.

„ За да няма риск от хипертонични кризи и повишени нива на кръвното налягане, заради високото количества на добавената сол при приготвянето на зимнината, се препоръчва 1,5% натриев хлорид към водата, която ще добавяме към съответната суровина зеленчук, който ще консервираме. Това означава, 15 грама морска сол или 1 супена лъжица сол с връх, на 1 литър вода“ – уточни още проф. Байкова.

Тя препоръча, за да не се развали нашата зимнина, да се добавят корен джинджифил, хрян, дюля или други плодове, които действат стягащо и не позволяват развитие на гнилостните бактерии. Така зимнината се съхранява за по-дълго време.   

Проф. Донка Байкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Планина без бариери за децата и младежите в неравностойно положение

Планината е за всички – без бариери. Това е на само призив, а дългогодишна мисия за Гергана Дойчинова и екипа на „Ела и ти“. След дарителска кампания бяха събрани нужните средства за закупуването на три специализирани колички.  С тях деца и младежи с увреждания, както и трудноподвижни хора, могат да стигнат до планинските върхове, разбира се, с..

публикувано на 18.07.25 в 14:51
Анелия Никова

Новият живот и родилната помощ

След протеста и контрапротеста заради сигнала на родилка за агресия в Майчин дом на дневен ред излезе наболял за обществото проблем за етиката между пациенти и медицински специалисти, като този случай отвори полюсни позиции и още въпросителни. Акушерството е трудна и отговорна, но същевременно и благородна професия, изискваща търпение и..

публикувано на 18.07.25 в 14:22

Пикник артистик: Време за вдъхновение и културен куиз под открито небе

Бретонски палачинки, кроасани, лавандулова лимонада и френски сирена, поднесени сред уютния и пъстър колорит на благоевградското село Рилци. Този културен мост между българската и френската култура подариха на благоевградската публика Маргарита Георгиева, заместник-председател на Алианс франсез, и Елена Арнаудова. С подкрепата на Община Благоевград те..

публикувано на 18.07.25 в 10:58

Горещниците и Илинден - народните поверия и обичаи

Дните 15, 16 и 17 юли са известни в българския народен календар като Горещници. Тези три дни са свързани с почитание към огъня. Вярвало се, че който работи през тези дни, то снопите му на нивата се запалвали сами, защото огънят слизал от небето. Считали, че който не празнувал Горещниците, къщата му изгаряла. Тези дни се съблюдавали..

публикувано на 18.07.25 в 08:56

Новите сортове тютюн се адаптират успешно в българските условия

Припомняме, че през пролетта на тази година една от най-големите световни тютюневи компании стартира пилотен проект у нас, осъществяван от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и компанията за преработка на суров тютюн Сокотаб. Проектът включва експерименталното изпитване на три нови за България сортове едролистен тютюн, като..

публикувано на 17.07.25 в 11:58

„Ваканция в музея“ организират в Брезник

За поредна година Общинският исторически музей в Брезник, съвместно с Центъра за работа с деца в града, организират инициативата „Ваканция в музея“. Целта е децата да се забавляват, участвайки в различни дейности като рисуване, тъкане, изработване на глинени съдове и на традиционни местни печива. Идеята е по този начин малчуганите да добиват..

публикувано на 17.07.25 в 11:25

Етика в родилната зала

През изминалите дни една публикация на майка в социалните мрежи разбуни духовете и раздели обществото. Наскоро родила жена сподели в личния си профил във Фейсбук, че е получила грубо отношение и дори физическа агресия от лекарския екип, който е бил отговорен по време на раждането и. Последваха протести в защита на лекаря, както и контрапротест в..

публикувано на 17.07.25 в 10:46