Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир за предпазване от простудни и вирусни заболявания

„Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19“ - категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. За Радио Благоевград тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.

„Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която  продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно - кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ – коментира още проф. Байкова.

Тя уточни, че самите млечно – кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.

„Тоест, сокът от киселото зеле намалява с около 30% риска от ракови заболявания на червата и храносмилателния тракт, но увеличава с около 40% имунната защита на организма срещу вируси и бактерии, защото се увеличават полезните бактерии, те образуват колонии, които ни предпазват от болестотворните бактерии. Така, киселото зеле и сокът от него, се оказват много полезни за имунната ни бариера“ – уточни още експертът по хранене и диететика.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:


Проф. Донка Байкова уточни още, че за да бъдат наистина полезни зимнините, трябва да внимаваме с влагането на добавки като сол, оцет и мазнина, защото, злоупотребата с тях води до редица заболявания на сърдечно-съдовата система.

„ За да няма риск от хипертонични кризи и повишени нива на кръвното налягане, заради високото количества на добавената сол при приготвянето на зимнината, се препоръчва 1,5% натриев хлорид към водата, която ще добавяме към съответната суровина зеленчук, който ще консервираме. Това означава, 15 грама морска сол или 1 супена лъжица сол с връх, на 1 литър вода“ – уточни още проф. Байкова.

Тя препоръча, за да не се развали нашата зимнина, да се добавят корен джинджифил, хрян, дюля или други плодове, които действат стягащо и не позволяват развитие на гнилостните бактерии. Така зимнината се съхранява за по-дълго време.   

Проф. Донка Байкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Мая Падарева

Белица се подготвя за пъстроцветен двоен празник

На 21 септември в Белица ще се проведе VIII –то издание на празника на общината под надслов: „С любов и вяра в общите ценности“. Тогава ще бъдат отбелязани тържествено и 140 години от основаването на Читалище „Георги Тодоров 1885“ – история, която вдъхновява бъдещето и проправя "Път през поколенията". Подготвени са множество събития, които..

публикувано на 18.09.25 в 14:14

Проверявайте брокерските агенции, с които ще работите

Брокерската професия се гради на доверие и затова е важно брокерът да бъде емпатичен, както към клиентите, така и към колегите си. В този контекст нашите усилия са насочени към създаване на устойчива бизнес среда, но без да имаме ясни правила, прозрачност и предвидимост, няма как да се изгради това доверие. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Вяра..

публикувано на 18.09.25 в 12:18

В речта на Урсула фон дер Лайен проличава стремежът на ЕС да запази единството си

Речта на  Урсула фон дер Лай е н  представлява вид институционален механизъм за политическото управление ,  чрез който предс едателят  на Е К,  да кажем ,  отчита напредъка и очертава полити ческия дневен ред  пред Е вропейския парламент. Това е първата такава реч от втория мандат на Усрула фон дер Лайен. Относно това кои са ключовите..

публикувано на 17.09.25 в 13:56
Любомира Димитрова

Любомира Димитрова, психотерапевт: Изживейте емоциите си в първия учебен ден!

“Моят съвет към учители, ученици и техните близки, е да изживеят емоциите си в първия учебен ден, независимо дали са само положителни или има и известна доза притеснение. По-добре е не да им противодействаме, а да ги пуснем на воля, да живеем тук и сега, на момента ” – това посъветва от ефира на Радио Благоевград психотерапевтът Любомира..

публикувано на 15.09.25 в 16:06

9 месеца без пари от държавата за завършване на разкопаните улици в Благоевград

Улици като след бомбардировки. Така изглежда голяма част от така нареченото „каре над операта“ в Благоевград. Кал, прах и изцяло липсваща инфраструктура затруднява живота на стотици граждани, които вече са на ръба и краят на ремонта не се вижда. Улиците там са напълно разкопани, а общината чака пари от държавата, за да плати на чакащите..

публикувано на 12.09.25 в 16:00

Изложба показва средновековните графити в църквата „Св. Георги“ в Кюстендил

Кюстендил отбелязва Европейските дни на наследството с изложба „Средновековни графити от църквата „Свети Георги“. Неин автор е Явор Митов, който внимателно изследва надписите в средновековния храм. „Тази изложба е резултат от дълго изследване на графитите, които се намират в тази старинна църква. Самият храм, по своята архитектура и стенописи, е..

публикувано на 12.09.25 в 11:39
Любомир Аламанов

Нов индекс ще измерва общественото напрежение в България

От октомври българското общество ще разполага с нов инструмент за измерване на социалното недоволство – Индекс за обществено напрежение. Той ще се публикува на всеки три месеца и ще показва тенденциите за предходното тримесечие, като първото издание ще обхване периода юли–септември 2025 г. Индексът се разработва от Центъра за анализи и кризисни..

публикувано на 09.09.25 в 11:27