Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна.
От вторник започнаха проверките и на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, които ще следят и за нерегламентирана продажба на риба и рибни продукти.
„Регламентираните места са тези, които са регистрирани при нас, или са вписани в националните регистри, съгласно новите изисквания на Закона за храните, които са в сила от месец юни, тази година. Това са местата, които инспекторите са ги проверили, отговарят на хигиенните изисквания, издали сме разрешения да търгуват с риба и рибни продукти. Нерегламентираните места са тези, които не са регистрирани, ако констатираме такива случаи, предприемаме съответните мерки и съставяме актове“ – обясни за Радио Благоевград д-р Калина Милушева, началник отдел „Контрол на храните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград.
На въпрос, дали може да се продава риба на откритите пазари и тържища, д-р Милушева отговори, че, ако има разрешение и регистрация за подобна търговия, както и условия за това, може да се извършва и на открито. Вече има търговци, които за потърсили регистрация точно на такива обекти.
Основното, което проверяват контролните органи, е именно разрешението за търговия с риба и рибни продукти. Следят се и всички необходими ветеринарно-медицински документи за произход и безопасност на рибата, сроковете на годност, етикетирането на продуктите и използването на лични предпазни средства от търговците.
„Ако слузта върху рибата е обилна и е по-дебел слой, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, също така хрилете трябва да са с розово – червен цвят, очите трябва да са бистри. При натиск с пръст, се образува една вдлъбнатина, която при пускане бързо изчезва – това са основните признаци, по които потребителят може да познае прясната риба“ – коментира още д-р Калина Милушева.
При съмнения за нередности, потребителите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по храните – 0700 122 99, както и на интернет страницата на Агенцията. Има дежурни инспектори, които ще реагират при всеки подаден сигнал в дните до Никулден.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Калина Милушева:
Планината е за всички – без бариери. Това е на само призив, а дългогодишна мисия за Гергана Дойчинова и екипа на „Ела и ти“. След дарителска кампания бяха събрани нужните средства за закупуването на три специализирани колички. С тях деца и младежи с увреждания, както и трудноподвижни хора, могат да стигнат до планинските върхове, разбира се, с..
След протеста и контрапротеста заради сигнала на родилка за агресия в Майчин дом на дневен ред излезе наболял за обществото проблем за етиката между пациенти и медицински специалисти, като този случай отвори полюсни позиции и още въпросителни. Акушерството е трудна и отговорна, но същевременно и благородна професия, изискваща търпение и..
Бретонски палачинки, кроасани, лавандулова лимонада и френски сирена, поднесени сред уютния и пъстър колорит на благоевградското село Рилци. Този културен мост между българската и френската култура подариха на благоевградската публика Маргарита Георгиева, заместник-председател на Алианс франсез, и Елена Арнаудова. С подкрепата на Община Благоевград те..
Дните 15, 16 и 17 юли са известни в българския народен календар като Горещници. Тези три дни са свързани с почитание към огъня. Вярвало се, че който работи през тези дни, то снопите му на нивата се запалвали сами, защото огънят слизал от небето. Считали, че който не празнувал Горещниците, къщата му изгаряла. Тези дни се съблюдавали..
Припомняме, че през пролетта на тази година една от най-големите световни тютюневи компании стартира пилотен проект у нас, осъществяван от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и компанията за преработка на суров тютюн Сокотаб. Проектът включва експерименталното изпитване на три нови за България сортове едролистен тютюн, като..
За поредна година Общинският исторически музей в Брезник, съвместно с Центъра за работа с деца в града, организират инициативата „Ваканция в музея“. Целта е децата да се забавляват, участвайки в различни дейности като рисуване, тъкане, изработване на глинени съдове и на традиционни местни печива. Идеята е по този начин малчуганите да добиват..
През изминалите дни една публикация на майка в социалните мрежи разбуни духовете и раздели обществото. Наскоро родила жена сподели в личния си профил във Фейсбук, че е получила грубо отношение и дори физическа агресия от лекарския екип, който е бил отговорен по време на раждането и. Последваха протести в защита на лекаря, както и контрапротест в..