„Трихинелозата е паразитно заболяване, което освен остро, протича и хронично, възможно е да бъде и безсимптомно. Паразитите, които го причиняват се наричат трихинели. В групата на трихинелите се намират около 12 известни до този момент паразити, за България са установени 3 от тях. Два са тези, които образуват капсули в напречно набраздената мускулатура –Trichinella spiralis, Trichinella britovi, единични случаи има на Trichinella pseudospiralis като паразит, който не образува такива капсули при човека.“ – така коментира острото паразитното заболяване в здравния час на Радио Благоевград проф. д-р Искра Райнова, заместник директор на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Експертния съвет по медицинска паразитология към Министерството на здравеопазването.
Инкубационният период е различен – в зависимост от количеството паразити, които попадат в човешкия организъм. Той варира от 2 до 51 дни, средно между 5 и 21 дни. Според проучванията за България първите признаци възникват около 28-мия ден след консумация на заразено месо и месни продукти от свине – независимо дали са домашни или диви.
Симптомите са свързани с отделните фази на заболяването, тъй като трихинелите след попадането им в организма най-напред се освобождават от капсулата в стомаха, достигат до червата и там се разделят на мъжки и женски. Женските раждат живи трихинели в червата на гостоприемника, като това е единствения паразит, който се развива по този начин – няма яйца и други форми. Те се разпространяват по кръвен път и достигат до напречно набраздената мускулатура – най-вече диафрагрмата, корена на езика и междуребрената мускулатура.
Първите симптоми са свързани с гадене, повръщане, диария от страна на стомашно-чревния тракт, след което се появява фебрилитет, оток, мускулни болки, промени в кръвните показатели и ензими.
Степента на заболяването зависи както от степента на консумираното месо, така и от степента на термичната обработка. „Ако ядете сурово месо, в което има паразити, ще се заразите. Ако термичната обработка не е достатъчна – трихинелите са в капсули, които са доста устойчиви. Има един вид – Trichinella nativa, който се среща в северните страни и Европа, които издържат на замразяване при минус 21 градуса месеци наред.
Усложненията настъпват между третата и шестата седмица след заразяването, особено при повторна или многократна консумация на трихинелозно месо. Протичат най-вече под формата на тежък токсоалергичен миокардит, алергичен полимиозит, бронхопневмония, мененгит и др.
Заболяването е разпознаваемо, особено когато се знае, че месото е консумирано от ловци, които отстрелват диви прасета. Клиниката не е характерна, докато не се появи отокът по лицето и клепачите, които са типични за трихинелозата. Това е причината често да се оприличава на остро вирусно заболяване и колиентерит. Зависи откъде започват първите симптоми.
Лечението е както симптоматично, така и патогенетично. Антипиретици, аналгетици, могат да се използват кортикостероиди за потискане на алергичните реакции, които се получават при трихинелозата. Етиологичното лечение се извършва с „Албендазол“ около 10-14 дни в зависимост от тежестта на протичане.
Проф. Райнова препоръча преди консумация месото задължително да премине през продължителна термична обработка. Месото от диви прасета да се проверява в специализирани лаборатории. В Благоевград има такава в Агенцията по безопасност на храните. Месните продукти да бъдат с доказан произход и качество.
Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с проф. д-р Искра Райнова:Снежанка Филчева е автор на книгите „От копче до балтон“, „Бягство“, „Да оставиш следа“ и „Орисани“. Тя е един от съставителите на сборника „Народни художествени занаяти от Македонския край“, освен това е самоук художник, който има зад гърба си участия в редица изложби. Нищо, свързано с изкуство, не й е чуждо, като владее не само старите занаяти,..
Цените на основните стоки продължават да растат, а причините за това не са само външни фактори. Според председателя на партия МИР, Симеон Славчев, основният проблем е спекулата, липсата на регулации и недостатъчната подкрепа за българските производители. В интервю за Радио Благоевград той представи конкретни решения за справяне с проблема. Една от..
Цените на храните – защо растат и как могат да бъдат овладени? Темата бе сред акцентите в предаването “Събития и личности”. Ръстът на цените на храните остава една от най-големите тревоги за българските потребители. В интервю за Радио Благоевград, Иван Христанов, който е лидер на “Единение” и бивш зам.-министър на земеделието и храните, анализира..
На празника на виното и любовта потърсихме поетесата Маргарита Петкова, за да разговаряме с нея за любовта във всичките и измерения. Дамата на българската поезия има издадени над 20 стихосбирки и основният климат в тях е както тя казва любовта. На дълго и на широко обсъдихме любовта, но съветът, който даде беше уникален - когато ви се случи любов..
В зала "Временни изложби" на Регионален исторически музей - Благоевград всички посетители могат да се докоснат до творчеството на един от най-големите съвременни български художници Кеазим Исинов, когото загубихме преди 2 години. В изложбата в негова памет, озаглавена "Спомен за Кей", са представени над 20 творби, като освен картини от музейната..
Окръжен съд-Кюстендил стартира кампания срещу насилието и психическия тормоз сред учениците. Тя под мотото "Да не се нападаме! Да си помагаме!" и се реализира с подкрепата на Регионалното управление по образованието и е част от образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Кампанията е вдъхновена..
С факелно шествие и спектакъл под надслов „Живея! Строя! Красота творя!“ ПГСАГ „Васил Левски“ Благоевград отбеляза своя рожден ден. Зала „Яворов“ беше препълнена от настоящи и бивши ученици, учители, директори, много гости, между които кметът на община Благоевград Методи Байкушев и Ивайло Златанов, началник на РУО в Благоевград. Имаше много..