Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоинициатива сплоти жители и институции в петричкото село Коларово

Жители на петричкото село Коларово се включиха в Гражданска инициатива за почистване на селото, която от екоакция се превърна в кауза, която сплоти местните хора. На 7 март се проведе кампания по почистване на селото, която бе инициирана в социалната мрежа от Кристина Ръжданова от Коларово, чиято първоначална идея е била да обърне внимание на местните хора на натрупаните отпадъци в района, с апел, заедно да ги почистят. В последствия обаче, крайният резултат от инициативата е бил много повече от екологичен. 

„Сплотяването беше най-положителният резултат от кампанията, която инициирах и съм изключително удовлетворена от факта, че жителите на село Коларово се обединиха около тази прекрасна инициатива, прегърнаха я и я направиха своя“ – сподели за Радио Благоевград Кристина Ръжданова.

Тя обърна внимание на факта, че навсякъде около нас има проблем с натрупаните отпадъци, който провокира и нейната нетолерантност.


„Реших да създам тази кампания по няколко причини. Първо, защото аз самата не желая да живея в място, осеяно с отпадъци, и второ, защото Коларово не го заслужава. Ние живеем в един прекрасен район, в подножието на невероятната планина Беласица, тук ежегодно идват много туристи от цялата страна и смятам, че това място трябва да блести от чистота, за да можем да живеем в една по-прекрасна, по-чиста и не задушаваща среда“ – обясни инициаторката на екоакцията.

Тя открои факта, че в почистването са се включили не само жителите на село Коларово, а и представителите на местната власт. Община Петрич е съдействала за извозването на отпадъците до сметището, подкрепа е оказала и кметицата на селото.

„Успехът на тази кампания за мен не е само това, че тези отпадъци вече ги няма. Лесно е да се организира и проведе подобна кампания, институциите подават ръка там, където има желание, там, където им активност. Но, по-важното нещо е, да се получи обединението около тази идея, което показва, че хората не спят, те са будни. Те имат нужда от онази искрица, която да запали това, което гори вътре в тях, но по една или друга причина то е потиснато – дали заради COVID, дали заради останалите битови проблеми или заради това, че в момента говорим само и единствено за предизборни кампании, хората имат нужда от това, с което ежедневно се сблъскват и това са нашите ежедневни потребности. Когато някой запали тази искрица, хората са готови да я поемат и това е най-голeмият успех на моята кампания“ – коментира още Кристина Ръжданова.


Тя и жителите на Коларово организират втора кампания по почистване на района около селото. Инициативата е насрочена за 28 март, неделя и ще стартира в 10 ч. от площада на населеното място.

„Надявам се, на 28 март да усетим едно, още по-голямо сплотяване и да посрещнем наистина една приятна и разцъфтяваща пролет, в една по-чиста околна среда“ – допълни инициаторката на екоакцията.


Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Кристина Ръжданова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08