Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Делението на света на добри и лоши е много удобно, но твърде навярно и е твърде хлъзгава основа за една външна политика

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Външната политика е прекалено сериозно занятие, за да бъде свеждано до надпреварата кой по-бързо и по-силно ще осъди една или друга държава, в конкретния случай Русия. Делението на света на добри и лоши, където ние винаги сме добри, е много удобно, но то е твърде навярно в рамките на реалната политика и твърде хлъзгава основа за една външна политика“, коментира за Радио Благоевград Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения.

За войната и международното право

В отговор на въпроса защо нито Русия, нито Украйна обявяват война на ответната страна макар, че фактически воюват вече повече от месец, Любомир Кючуков поясни: „В последните десетилетия е достатъчно видима тенденция в международните отношения, че на практика, войни в света официално не се водят. Всички военни действия минават под знака на военните операции: специални, антитерористични, демократични. Всичко това са операции, но няма обявени войни между държавите. Така се заобикалят международните институции, заобикаля се международното право и това може би е най-негативната  тенденция през последните десетилетия  - именно ерозията на следвоенния световен ред, който се гради на основата на международните институции, на първо място - системата на ООН и международното право, изградени на принципа на равноправието на държавите, без значение малки или големи, ядрени или не ядрени“.

Позицията на България

Досега България следва  политиката, определена  като водеща в позициите на НАТО и на ЕС, т.с. отговорът на руската инвазия в Украйна да бъде политически, а не военен. Да се търси прекратяване на огъня, търсене на политически решения, без да се ескалира допълнително във военната сфера напрежението, за да се избегне рискът от конфликт, в който да бъдат въвлечени  НАТО и ЕС. България следва в най-голяма степен подхода на страни като Германия и Франция, които може би единствени, на етапа преди войната, се опитваха да я препотвърдят и които сега продължават в директен диалог с Русия да търсят прекратяване на военните действия“.

Гореща война докога? Мир – кога и какъв?

Проблем е, че преговорите се водят без чувството за спешност и че основният проблем - спирането на военните действия не е изведен пред скоби . И двете страни засега предпочитат да не форсират преговорите, като изчакват развитието и събитията на терен, което се вмества във формулата: Русия напредва, но бавно. Това кара Русия да изчаква момента, в който ще бъдат фиксирани едни по-позитивни за нея резултати  в евентуалното политическо споразумение, А това, че темпото е забавено, с всеки изминал ден подпомага Украйна политически. Тя печели международна подкрепа, също така засилва и лавината от санкции“.

Интервюто с Любомир Кючуков  чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45