Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследват безплатно за хепатит В и С

   Всяка бременна жена, независимо от нейната възраст, и хората между 40 и 60 години имат право на безплатни изследвания за двата вирусни хепатита, като направлението се дава от общопрактикуващия лекар.  Изследванията вече са възможни с промени в Наредба 8 и 9, които разшириха обхвата в частта дейности по профилактика на населението. Това стана ясно по време на пресконференция на Български лекарски съюз. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград възможностите за гражданите коментира доц. Радин Цонев, д.м., Началник на отделението по Гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

  „Към този момент в България има около 70 000 души с хепатит С, които не са изследвани и не знаят, че са болни. Както и около 240 000 души с хепатит В, които  на практика не всички са в активен стадии. Става дума за една огромна група от хора и тъй като нямат симптоматика, живеят здравословен начин на живот, или нездравословен, което е още по-зле. И когато отминат 15-20 години и е настъпила фиброзата или съединителната тъкан в черния дроб с неговите увреждания, се появят при лекаря – тогава ние хващаме само късните последици, т.е. цирозата или рак на черния дроб. Тогава вече е късно да се помогне на тези пациенти. Поради тази причина ние наблягаме на профилактиката. Експертният съвет, в който аз участвам в момента – това е свързано с профилактика, диагностика и лечение на такива заболявания“ – каза доц. Цонев.  Той посочи, че в рисковите групи влизат хора, при които е имало кръвопреливане около 1992 година, когато все още кръвта не се е сканирала за хепатит С. Всички тези хора подлежат на задължителен скрининг, независимо от това дали имат оплаквания и на каква възраст са.  Част от тази група са хора с рисково сексуално поведение, наркомани, както и при някои по-рискови манипулации, свързани с пиърсинг, татуировки и т.н.

  Лечими ли са днес хепатит В и С и с какви съвременни терапии разполага медицината?

„Ако започнем с хепатит С е дълга история, когато имахме 20%, 40%, 60% и там спряхме, но това беше преди 7 години. Сега в момента той е лечим на 98%, което го доближава до 100%, защото имаме всички възможности. Дори и тези, които не могат да отговорят 98% с някои нови терапии, да ги изчистим напълно. Така че това е едно напълно лечимо  заболяване и не случайно има един план 20-30, в който се говори, че това заболяване ще изчезне през 2030 година при съвременните терапии. За хепатит С можем да кажем, че е напълно лечим. До преди 7 години ние имахме една бройка до около 1000 човека и тогава като че ли имахме повече пациенти с хепатит С, защото те бяха познати на клиниките и центровете, защото ние не можехме да го излекуваме. Когато се появиха новите терапии тези хора влязоха по около 1000 човека на година, и ние ги излекувахме. Сега обаче настъпва един отлив в лечението, защото на практика не се появяват другите, които са до 70 000 човека. Т.е. трябва да се наблегне на скрининга, който във всички развити страни страда, не е само в  България. Чест прави на страната ни, че с тази наредба 8 и с Националния хепатитен план, който ние приехме, ни нареди сред седемте страни в Европа, които имат такъв хепатитен план, което значи, че можем много да наблегнем на скининга във възрастовата група 40-60-годишна възраст.“

  По думите на доц. Цонев инфектираните с хепатит В и С нямат симптоми, защото черният дроб не боли. Пациентите споделят за леки дискретни случаи, при които урината потъмнява. Болки по мускулите и костите, което кара пациентите да мислят, че е грип.  „Точно тогава настъпва заразяването, тъй като когато на практика едното заразяване е свързано с пожълтяване – болестта е ясна, пациентът отива в инфекциозна болница, но когато няма пожълтяване и го изкарва като грип, когато е било остро, той си ходи со хронично развитие на хепатита без да знае, че го има“.

  Продължително ли е във времето лечението на хепатит В и С?

„Лечението на хепатит С е между 4-8-12 седмици в зависимост от състоянието на черния дроб. При лечението на хепатит В е по-различно. Дълго протичащо с години – над 7,8,9,10 години на този етап на развитие на медицината. Очакваме до 5-6 години нещо да се случи, но независимо от това, че все още нямаме дефинитивни закони при хепатит В, ние постигаме две много важни цели. Не допускаме развитието на цироза и на рак на черния дроб с тези лечения, които в момента използваме. Те са на практика непрекъснати. И не всички хора стигат до такъв вид лечение – 90% от хората се изчистват и остават само под наблюдение. Само 10% лекуваме“.

   Гастроентерологът уточни чисто практически как ще се извършват прегледите при бременните жени. Гинекологът проследява и пуска съответния код, който е освен за хепатит В, така и за хепатит С.

  При навършване  40 години на лицето,   системата  информира личните лекари, че на тези хора предстоят профилактични прегледи за хепатит В и С.  От своя те  информират навършилите тази възраст, че им предстоят  такива прегледи, въпрос на желание е дали  ще ги направят.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45