Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Баймакова:

Консумация на заразени консерви и меса водят до ботулизъм

Трима българи развиха ботулизъм, след като се подложиха на терапия за отслабване с ботокс в Турция. Според специалисти инжектирането на ботулиновия токсин в стомашно-чревния тракт е много опасно. Това бе повод в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ на БНР-Радио Благоевград, инфекционистът от ВМА да коментира заболяването ботулизъм и неговите характеристики. Когато става въпрос за лечебни и козметични процедури, д-р Баймакова препоръча да се доверяваме само на лицензирани медицински центрове, в които има контрол на дейността. За предпочитане е да се търси медицинска помощ в страните-членки на ЕС, където има регулация и контрол.

  Характеристики на заболяването ботулизъм, какво го причинява?

Ботулизмът е остро инфекциозно заболяване, което се отнася към групата на  хранителните токсикоинфекции. Важно е да се знае, че човекът не е заразен, т.е. той не подлежи на карантина, на изолация, и той не може да представлява опасност за околните. Говорим за заболяване с нервно-паралитични изяви. Причинителят е бактерий – грамположителен микроорганизъм, анаероб, който има способността да образува спори.  Проблемът, и това, което причинява заболяването, е отделяния екзотоксин от този бактерий. Токсинът, който отделя този  Clostridium botulinum, т.нар. ботулинов токсин, е най-силната биологична отрова в природата. Това е сигнална лампичка всеки един от нас да насочи своето внимание към заболяването.  Основният резервоар – там, където той се  развива и живее нормално е при домашните и дивите животни – коне, свине, едър рогат добитък, птици, риби, гризачи. Той живее в техния храносмилатен тракт и чрез изпражненията попада в околната среда. Този бактерий, попадайки в околната среда, преминава в спора. По този начин заразява плодове, зеленчуци. Намирайки благоприятни анаеробни условия, когато си приготвяме храна, консерви, суджуци, шунка, създаваме условия да се отдели този токсин, който е доста термостабилен. Това означава, че му трябва много високи температури  и продължително въздействие, за да го деактивира. В зависимост от това как ще попадне в човешкия организъм – най-често по хранителен път – тогава говорим за хранителен ботулизъм. Възможен е и кърмачески, при който е много важно родителите да знаят, че до 1 година  не се дава на бебето мед или да има контакт с почва, защото чисто физиологично гастроинтестиналният им тракт създава условия тези спори да освободят токсини и да заразят детето. Трети възможен механизъм за предаване на инфекцията и клинична изява е т.нар. раневи ботулизъм, който се дължи на инфектиране на рана с бактериите Clostridium botulinum. И точни този ятрогенен ботулизъм, за който се говори през последните години, когато с медицински козметични цели, голямо количество от токсина се инжектира“.


  Симптоми при ботулизъм

  Симптомите се проявяват в кратък период от време – от 12 ч. до 2-3 денонощия, в зависимост от количеството токсин, който е постъпил в човешкия организъм. Появяват се нарушения в зрението, свързани с двойно виждане, увисване на клепачите, нарушения в говора, затруднено произнасяване, затруднено преглъщане, нарушава се дишането, дихателна недостатъчност и смърт. Пациентът не е заразен, няма температура, в пълно съзнание е, контактен, има запазена сетивност.


   Диагностика и лечение

При парези и парализи при афебрилни пациенти  не трябва да изключваме заболяването, когато е налице клинична изява и епидемиологична връзка – т.е. консумация на храна и други хора с подобни оплаквания.

В терапевтичен план е важно максимално рано да се проведе етиологично лечение. То се изразява в приложение на специфичен противоботулинов антитоксичен серум, който да неутрализира циркулиращия в кръвта токсин. Антибиотици се прилагат при вторични бактериални инфекции.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24

Как географските информационни системи помагат на ученици и преподаватели да изследват света

Преди дни бе даден старт на образователния конкурс „Изучаваме света с ГИС“, организиран по програмата „ГИС в училище“, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Конкурсът цели да насърчи преподаватели, ученици и студенти да използват иновативните възможности на Географските информационни системи (ГИС) за създаване на интерактивни..

публикувано на 26.09.24 в 10:01

„Разходка из миналото“ за 115 години на читалището в Разлог

115 години отбелязва Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г." с концерт-спектакъл „Разходка из миналото“. Участват самодейните колективи към читалището. Сценарият е на Велина Кулина. По идея на Иван Мишков. Разказвач е актрисата Жанет Керанова. “Разходка из миналото” съчетава театрално, танцово, музикално и певческо изкуство. „Полъхът..

публикувано на 26.09.24 в 09:46

Бих искала да насърча всички български общини да участват в конкурса „ЕкоОбщина”

Конкурсът „ЕкоОбщина – устойчив град и общество” стартира своето пето издание в България. Инициативата е на Посолството на Франция в България и на Френския институт в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), екологичното сдружение "За Земята", фондацията „Център за енергийна ефективност“- ЕнЕфект“..

публикувано на 24.09.24 в 10:52