Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водосвет и курбан за здраве на хижа „Македония“

Снимка: ТД "Айгидик"

С водосвет и курбан за здраве, на 23 септември около обяд, ще започне тържеството, с което ще бъдат отбелязани 90 години от създаването на хижа „Македония“. Преди почти век, туристи от Горна Джумая поставят първия камък в основите на туристическия обект, стопанисван с любов и обгрижван като реликва и до днес от техните потомци.

Според Иван Големеев, председател на Туристическо дружество „Айгидик“ – Благоевград, което е приемник на създателите на хижата, това е една от най-високите хижи на Балканския полуостров, която и днес привлича много туристи от страната и чужбина.

„Преди 90 години, ентусиасти и туристи от Горна Джумая/днешен Благоевград/, решават да си имат собствена хижа. Прави се Инициативен комитет, събират се средства, изготвя се проект и започва изграждането на хижата. Всичко е ставало с доброволен труд и дарения, събирани са средства и от други градове, имаме документи и за дарители от Кюстендил, както и от видни жители на тогавашната Горна Джумая. Така започва изграждането на туристическия обект, което продължава около три години и половина“, съобщи на Радио Благоевград Иван Големеев.

Поради факта, че това е една от най-високите хижи на Балканския полуостров, изграждането й е преминало през различни трудности. Но, направеното до днес е факт и е съхранено в отлично състояние. В момента, туристическият обект предлага около 50 места. От години насам, хижата е винаги в класациите на най-добрите хижи в страната, дори в момента отново е класирана в надпреварата за „Най-добра хижа на България“ за 2023 г.

„На два пъти хижата е отличена като най-добрата хижа на България и това се дължи на факта, че тя съчетава в себе си чистота, удобство и най-вече гостоприемството на хижарите. Тези неща са отличителни за туристическия обект и ние можем само да се гордеем, че имам такава хижа в близост до Благоевград“, уточни още председателят на Туристическо дружество „Айгидик“.

Той съобщи още, че всеки, който желае да присъства на празника на 23 септември, може да го направи, а ако има възможност, може и да пренощува в туристическия обект, но трябва да заяви това предварително.

В празничната програма е предвидени музикална програма, в която ще участва Ансамбълът на ветераните към туристическото дружество. На самия 23 септември, около 12 ч. ще има водосвет, след това ще бъде раздаден и курбан за здраве.

„На всички пожелавам един хубав празник и много здраве! Да не забравяме, че това е едно от най-хубавите лекарства – планината, разходката сред природата. И трябва да се стремим да запазим здравето си именно по този начин, като съхраняваме подобни туристически обекти и за бъдещите поколения. Към тях са насочени именно усилията ни като туристическо дружество. Планираме, след четири-пет години, да направим една среща на всички тези деца, които са минали през нашите Училища по планинарство, туризъм и алпинизъм, които вероятно ще бъдат около хиляда, без преувеличение. Нашите усилия са насочени именно към тях, към децата и младите хора“, коментира още Иван Големеев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Иван Големеев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53

Кирил Ваклинов: Гърнето ври, нужна е нова политическа система

На България й трябва нова политическа система. Промяната на модела ще започне от горе надолу. Най-логично е властимащите да предизвикат подобни процеси, но не е невъзможно те да бъдат задействани от различни народни движения. Статистиката е брутална – 2,5 милиона пенсионери с минимални пенсии, до тях нареждаме над 1 милион българи, които живеят на ръба..

публикувано на 13.06.24 в 10:38

Ибрахим Кадриев: Спортни експерти обмениха опит в Сакария

40 спортни експерти, здравни работници и преподаватели по физическо възпитание и спорт се завърнаха преди дни от образователен обмен по програма Еразъм в град Сакария, Турция. „Обучението включваше практически и теоретични модули, всеки участник имаше възможност да придобие нови знания и умения в областта на адаптираните спортове“, разказа за Радио..

публикувано на 13.06.24 в 10:32

Ръка за ръка за Радост!

Благотворителен концерт в подкрепа на 19-годишната Радостина Гергьовска подготвят от инициативата „Донеси – Вземи“ и Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1866”. гр. Благоевград. От седем години младата жена е диогностицирана със заболеването множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 12.06.24 в 20:05

Традиционен панаир в Склаве, но без гладиаторски битки в селото на Спартак

Традиционен панаир в санданското село Склаве ще има и тази година.  Няма да станем свидетели обаче на уникалната историческа възстановка с гладиаторски битки и пазар на роби в селото на Спартак заради липса на финанси. Местните хора са в подготовка те да се превъплътят във възстановчици, но все още не са готови за едно такова мащабно събитие..

публикувано на 12.06.24 в 12:08