Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офталмологът д-р Наталия Боцевска:

При диабетната ретинопатия и макулната дегенерация честите прегледи са задължителни

Безплатни прегледи се проведоха в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ от 30 октомври до 3 ноември, които бяха насочени към пациенти, диагностицирани с диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, свързана с възрастта.

  В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Наталия Боцевска обобщи резултатите от прегледите, информира слушателите за двете социалнозначими очни заболявания и постави акцент върху важната роля на профилактиката, грижата за очите и навременните прегледи.

  „Бяха прегледани около 40 пациенти, около 30% от прегледаните бяха с установена диабетна ретинопатия, около 30% с макулна дегенерация, а останалите пациенти бяха със зрителни смущения, катаракта и глаукома.

  Макулната дегенерация е свързана с възрастта. Това е социалнозначимо заболяване сред  възрастните хора, докато диабетната ретинопатия се среща при пациенти от различна възраст с установен диабет. Макулната дегенерация е с две форми – суха и влажна. Влажната форма е по-неблагоприятна, с по-агресивен ход и по-сериозно засяга зрението на пациентите. Тя е на трето място за необратима загуба на зрението след катарактата и глаукомата в световен мащаб. Лечението на влажната форма е медикаментозно. Прилагат се интравитрални инжекции в окото и целта им е да се подсуши ретината, да се подсуши макулата и да спадне този оток, защото при оток в областта на макулата зрението много сериозно се променя“ – посочи д-р Боцевска. По думите и диабетната ретинопатия може да засегне всички възрасти.  Много от пациентите са в работоспособна възраст. Заболяването уврежда периферните кръвоносни съдове от повишените нива на кръвната захар, към които са много чувствителни. Увреждат се кръвоносните съдове, от там и ретината. Това е причина да се стига до промяна в зрението. Възможни са промени като оток в макулата, кръвоизливи, което е проблем.  Първите признаци е възможно да не бъдат забелязани от пациентите, ако проблемът е в едното око. Най-честите симптоми са замъглено зрение, възможно е да виждат предметите изкривени, да имат зрителни смущения.


  „При макулната дегенерация за съжаление се уврежда макулата – тази част от ретината, която отговаря за централното зрение. Тя е около 1 кв. мм от цялата повърхност на ретината. Увреди ли се нервна тъкан, възстановяване няма. Но при макулната дегенерация лечението е насочено, за да не прогресира заболяването и пациентът да има по-нормален начин на живот.

  При диабетната ретинопатия златният стандарт е лазерното лечение и интравитралните инжекции, които са за отока на макулата. Но най-важното при хората с диабет е най-напред да се възстанови нормалното ниво на кръвната захар“.

  Специалистът-офталмолог коментира и появата на „мушици“ в окото. „Това е свързано с отлепване на стъкловидното тяло. Очната ябълка е изпълнена с гел, прозрачна структура, което ние наричаме стъкловидно тяло. При хора над 55 години това стъкловидно тяло се отлепва от ретината и на мястото, където се е отлепило, в стъкловидното тяло се образува мътнина, която плува наляво-надясно и много добре се вижда на бял фон и на  силна светлина. Среща се често при хора с късогледство. Опасен признак е, когато се появят и „светкавици“, а това означава незабавна връзка с офталмолог, защото е възможно отлепване на ретината, което е много сериозен проблем“ .

   Офталмологът д-р Боцевска препоръча редовни профилактични прегледи за хора над 55-годишна възраст – поне 2 пъти в годината, за да бъде направен обстоен очен преглед.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24