Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Урдев: Пореден общински бюджет със свръхочаквания за приходната част

В края на миналата седмица, по време на извънредно заседание на ОбС - Благоевград бе гласуван и одобрен бюджета на Благоевград за 2024г. 36 местни парламентаристи подкрепиха финансовата рамка, против бяха двама. Нямаше въздържали се. 

Общинският съветник Димитър Урдев коментира темата в ефира на Радио Благоевград. “Бюджетната процедура е следвала всички стъпки, които са разписани в закона - публично обсъждане, представяне на всички заложени политики, обсъждане в комисии, становища на различни граждани и организации, но не това е най-важното. Много граждани се свързаха с мен и ме питаха за този общински дълг, който с решение на ОбС бе увеличен от 20 на 40 милиона лева. Необходимо е да се направи анализ на причините, довели до сегашното финансово състояние на общината, на размера на задълженията, както и какъв е успешният изход от ситуацията.“

Според анализа на Димитър Урдев, до голяма степен това е заради начина, по който функционира и работи общинската администрация. 

“Всеки път Общинският съвет гласува правото на кмета еднолично да прави промени в бюджета, да кандидатства по проекти, каквито той намери за добре и при условия, които смята за добри. Практиката показва, че нужното решение от местния парламент се търси в последния момент и като извънредна точка, което отнема възможността за каквато и да е ангажираност от негова страна като орган на местното самоуправление.”

Друг голям проблем според Урдев е лошото планиране на бюджета. “Всяка година той се планира при свръхочаквания за изпълнението на приходната част и въз основа на това разходната част. Какво се случва когато нямаш буфер, който да поеме неизпълнението на приходите? Няколко пъти Методи Байкушев похвали дирекция “Местни данъци и такси” за високата събираемост. И това вероятно е така. Проблемът е, че когато имаш 95-96% събираемост от очаквани 35-40 милиона лева, ти на практика реализираш дефицит в размер 1,2 - 2 милиона лева годишно.”

Чуйте коментара на Димитър Урдев. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41