Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на околната среда – колоритен празник за децата на Благоевград

Дирекция Национален парк „Рила“ и Регионалния исторически музей организираха истински празник за децата на Благоевград по повод Световния ден на околната среда – 5 юни. Екологичният празник, обединяващ милиони хора по света в желанието и усилията им за защита на Земята. В събитието се включиха и партньори от Национален парк „Пирин“, природните паркове „Рилски манастир“ и „Беласица“, РИОСВ, Басейнова дирекция, ЮЗДП, Регионалната дирекция по горите, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Всички институции представиха свои щандове, на които запознаха децата и гражданите с дейностите им по опазване на природата и биологичното разнонобразие, проведоха занимателни еко-игри, беседи, демонстрации.


Тази година Световният ден на околната среда 5 юни - най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, се фокусира върху възстановяване качеството на земята, преодоляване на риска от опустиняване и изграждане на устойчивост под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration.Тази година празникът е насочен към младите хора, които в годините ще се срещат с проблемите, свързани с опазването на околната среда – замърсяване, загуба на биологично разнообразие, почви. Поколението, което ще трябва да възстановява и опазва околната среда“ - каза за Радио Благоевград Стефан Кирилов от Дирекция Национален парк „Рила“.

Десетки деца от благоевградски училища рисуваха с цветовете на природата и показаха каква иска да бъде тя, включиха се в образователни еко игри по време на колоритния  детски празник, който се проведе в пространството пред Регионалния исторически музей. Голяма част от тях са и природолюбители и участват в различни екологични инициативи.


  „Целта на НП „Пирин“ на днешното събитие е да запознае децата по интерактивен начин със защитените и редки видове растения и животни на територията на парка. Призоваваме всички да опазват растенията и животните“ – каза Павлина Доневичина, н-к отдел „Биоразнообразие и планови програми и проекти“ в парка.


  На събитието бе обявено началото на лятната музейна школа, която за поредна година организира Регионалният исторически музей в Благоевград.

  „Лятната музейна школа откриваме на 6 юни и ще продължи до 21 този месец. На 24 юни ще отбележим Еньовден, когато ще бъде и официалното закриване на школата със забавления и игри. Програмата е много наситена и в нея се включват всички отдели на музея – археология, природа, етнография, история, рисуване. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 10 часа, следобяд от 13 и 14 часа. Поради големия интерес ще пуснем и допълнителни часове, програмата ни е достъпна и до ФБ страницата на музея и  всеки може да си избере занимания и часове. Гъвкави сме и искаме да отговорим на желанията и интересите на нашата детска публика. Желанието ни е да ги учим да уважават и да имат знания за природата, културно-историческото ни наследство, да го пазят и съхраняват. По време на всяко занимание, децата освен, че ще придобият определени знания по достъпен начин, те могат да изработят сами определен предмет“ – каза Райка Иванова, главен уредник „Експозиционна дейност“ в музея.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Откриват паметна плоча на преселниците от Зарово в Благоевград

Паметна плоча, посветена на 110-годишнината от преселването на българите от с. Зарово, Солунско, в Горна Джумая ще бъде открита в Благоевград. Мемориалът е изработен от Инициативен комитет, учреден от наследниците на преселниците. Церемонията ще се състои на 06 юли 2024 г. от 10.30 часа до Младежки дом – Благоевград. На 17 юни 1913 г., още в..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Горски служители спасиха сърна в безпомощно състояние

Вчера следобед минаващи по пътя между селата Ваксево и Тишаново виждат сърна в безпомощно състояние. Животното най-вероятно е ударено от автомобил и изоставено в крайпътна канавка. Хората подават сигнал на 112, който е предаден в Държавно горско стопанство – Невестино. Към мястото тръгват служители на стопанството и директорът инж. Кирил Иванов...

публикувано на 03.07.24 в 10:42

Условна присъда за подсъдим причинил леки телесни повреди на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил определи наказание "лишаване от свобода" за срок от осем месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от три години, по отношение на обвиняем, който се призна за виновен, за причиняване на лека телесна повреда на трима служители на МВР – Кюстендил. Съдът одобри споразумението, постигнато между Районна..

публикувано на 03.07.24 в 09:34

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до..

публикувано на 03.07.24 в 09:29

На редовно заседание МС обсъжда промени в Бюджет 2024

Служебното правителство ще проведе редовното си заседание преди в Народното събрание да бъдат гласувани структурата и съставът на проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Министрите от кабинета "Главчев" ще разгледат редица финансови въпроси, сред които и законопроект за промени в Бюджет 2024. Програмата за донорство също ще е във фокуса на работа на служебните..

публикувано на 03.07.24 в 09:27

НС гласува проектокабинета "Желязков"

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ СДС.  От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Точно в 13 часа Народното събрание ще обсъди и ще се произнесе по предложения от ГЕРБ-СДС кабинет.  Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват..

публикувано на 03.07.24 в 08:01

Малко по-прохладна сряда, на места с бури и градушки

Днес отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време.  Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат между 23° и 28°.

публикувано на 03.07.24 в 05:50