Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Да се хванем за зелено“ с Габренска сарма от бутима

Април e съвсем близо, а планина Беласица е на един хвърлей място. Време е „да се хванем за зелено“ в Подгорието, къде ни очакват интересни приключения, красиви природни гледки и вкусна местна храна. Това са част от акцентите в Празника на Габренската сарма от бутима, който ще се проведе на 26 април в петричкото село Габрене. Той е част от тридневния пролетен празник „Да се хванем за зелено, който ще се проведе за трета година. Организатори са Сдруженията „Биоматера“ и Slow Food в България, с подкрепата на местната власт, бизнеса и местните хора, разбира се.

„Празникът на Габренската сарма от бутима е едно много интересно събитие, защото ние акцентираме върху растението бутима, което не вирее на никое друго място в страната. Това е широкоразпространено, дори инвазивно зелено растение, познато под наименованието Американски винобой, което в този край се нарича бутима. Идеята на празника е да се представят не само местните традиции, но и бита на хората от този край и връзката им с планина Беласица“, съобщи за Радио Благоевград София Илкова един от организаторите на празника.

Инициативата ще се реализира с финансовата подкрепа на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, по проекта за екосистемни изследвания, който се реализира в района. Така се дава възможност на участниците в празника да се докоснат до местните традиции, обичаи, фолклор и кулинарни традиции.

„Растението бутима е изключително популярно в района на село Габрене. Местните хора го наричат така, а научното му наименование е Американски винобой, защото е пренесено от Америка в България през 17 век за боядисване на виното. Друг интересен факт е, че много хора ще кажат: “да, ама това е токсично растение“. Ние можем да ги опровергаем, защото габренките са намерили начин как да усвояват полезността на това растение. Когато се наберат листата, сега в началото на пролетта например, или ако са съхранени от миналата година във фризер или пък са изсушени, преди да се консумират, те трябва да се изварят. Така им се отнема токсичността. Проучили сме въпроса от ботаническа гледна точка, токсичността е повече в корените и самото растение не е проблем да се консумира“, уточни София Илкова.

Повече от 100 години местните жени използват рецептата за приготвяне на Габренски сарми от бутима. Те са мънички, добре завити и много вкусни, приготвят се по традиционния начин с ориз.

Всички участници в Празника ще могат да се научат как да приготвят сарми от бутима в специални работилници. В тях ще могат да научат повече и за други зелени растения, от  които се приготвят баници и други местни ястия. Гостите на празника могат да посетят и забележителностите около село Габрене, но трябва предварително записване. Повече информация може да бъде намерена на Фейсбук страницата на организаторите от Сдруженията „Биоматера“ и Slow Food в България.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със София Илкова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Опасните игри в социалните мрежи

Поредно опасно предизвикателство в TikTok прати момиче в болница и едва не отне живота й. Детето е загубило съзнание след опасна игра за задържане на дишането. Пострадалото момиче е в тийнейджърска възраст. Връзката между подрастващите и социалните мрежи придобива плашещи размери. От уж безобидно занимание и „сърфиране“ в свободното време,..

публикувано на 09.05.25 в 13:44

Филологията – специалност за ценители и пазители на словото

Словото е началото на всичко – на мисълта, на културата, на науката… Филологията е мост между човека, културата, знанието. И задачата на филологията в днешно време е да изследва, разбира и съхранява езика, както и да предава културното наследство на даден народ или езикова общност. Филологът е не само пазител на езика, но и тълкувател на културната..

публикувано на 09.05.25 в 11:55

В Сандански ще обучават неграмотни лица

В община Сандански ще ограмотяват над 200 лица, отпаднали от образователната система. Това са лица над 16 години,които са от уязвимите групи и повечето нямат основно образование. Този социален проект ще се реализира в партньорство с двете средни училища в града - Профилирана гимназия „Яне Сандански“ и Земеделската професионална гимназия..

публикувано на 09.05.25 в 11:50
Ваня Кромбоа

Какво казват гласовете от квартала?

Какво казват гласовете от квартала? Отговорите на този въпрос ще търси Ваня Кромбоа, общински съветник и председател на общинската организация на ПП „Продължаваме промяната“ в Благоевград. Тя стартира поредица от срещи с жителите на всички квартали в областния център, за да чуе от първа ръка какви са проблемите и исканията на местните жители...

публикувано на 09.05.25 в 11:01

Единствената ферма за ценни кожи в България вече е затворена

Фермата за норки край Стара Загора вече е затворена и в нея няма животни. Новината разпространи Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“, което познаваме като КАЖИ. Ръководството, членовете и симпатизантите на организацията приеха тази новина като подарък за 8-ия рожден ден на КАЖИ. А една от каузите на сдружението е именно..

публикувано на 08.05.25 в 13:56

Киберсигурността не е въпрос на организация, а начин на мислене

Киберсигурността е модерна дума, но много малко хора си дават сметка какво означава в действителност. Ние живеем в един много киберсвят, всички сме свързани с устройствата, които ежедневно ползваме. И трябва да поставим тази сигурност като основен приоритет. Киберсигурността не е въпрос на организация и на средства, а на начин на мислене. Това заяви в..

публикувано на 08.05.25 в 11:26

Ученически конкурс „Моето читалище“ организират в Белица

Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ – Белица обяви ученически конкурс за стихотворение, разказ и есе на тема „Моето читалище“. Инициативата е посветена на 140 години от началото на читалищното дело в Белица и на 140 години от основаването на културната институция. В конкурса могат да участват всички ученици от общината, в три категории -..

публикувано на 08.05.25 в 11:14