Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И прокуратурата спря строителството на къмпинг Юг

Бургаската окръжна прокуратура спря изпълнението на инвестиционни проекти и издадените от главния архитект на община Царево 4 разрешения за строеж на територията на къмпинг "Юг". Те са в нарушение на законодателството, смята държавното обвинение.  Става дума за изграждането на 16 вили, за които бе започнато полагането на стоманобетонни основи, а строежът спрян от регионалното министерство и за вече построените хотел, ресторант и бистро. 
„Заради близостта на две защитени зони, които могат косвено да бъдат увредени от строителните дейности, съм протестирал осъществените до момента 3 разрешения за строеж, спрял съм и тяхното изпълнение докато не се произнесе контролната инстанция РДНСК-Бургас. И за трите има издадени разрешения за въвеждане в експлоатация. Те са от  период, в който вече е в сила разпоредбата на Закона за биологичното разнообразие и е следвало, според мен, да бъде проведена процедура по този специален закон“, посочва окръжният прокурор Андрей Червеняков. 

Становището на строителния контрол се очаква в 15 дневен срок. Ако в хода на проверките  бъдат събрани данни за извършено престъпление, е възможно да се стигне до повдигане на обвинение, уточниха от прокуратурата. От 2011-та година досега двама експерти са заемали поста главен архитект на община Царево. 
Кметът на Царево смята, че общината не е допуснала закононарушение по спрените и от прокуратурата разрешения за строеж, издадени през 2012-та година:
 „Нищо по различно не е постановила прокуратурата от това, което коментираме вече няколко месеца. Тези разрешения са минали два или три пъти през съда и той се е произнесъл, че по тях всичко е коректно. Получихме сведения за въпросното решение. РДНСК ще трябва да постанови какво се случва оттук нататък и инвеститорът, ако реши може да потърси правата си в съда“, коментира Лапчев. 

Инженер Георги Лапчев съобщи още, че днес в община Царево са пристигнали специализираните карти, които посочват, че на спорния терен има дюни. На базата на тях община Царево ще издаде заповед на инвеститора за премахване на двете бетонни плочи. На премахване подлежат и бунгалата в близост до тях. Спазвайки закона, за да се подчиним с пълната му сила, това ще стане след като изтече строителната забрана в морските общини през летния сезон, уточни кметът на Царево.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само с 5 минути закъсня влака на София- Бургас с новите вагони

С около 5 мин. закъснение пристигна в Бургас бързия влак от София с новите рециклирани немски вагони, които БДЖ получи. Около 12.15 ч служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков слезе на гара Бургас. Закъснението е заради ремонтните дейности по железопътната инфраструктура, която на места ограничава значително движението на влаковете...

публикувано на 22.06.24 в 13:34

Търси се строител на южния обход на жк „Меден рудник“

Стартът на дългоочаквания южен обход на жк. "Меден рудник" е вече факт с обявяването на обществена поръчка за изграждането му. С този проект, ще облекчим трафика към "Меден Рудник" и ще подобрим връзките към Южното Черноморие. Това съобщи народният представител Жечо Станков във фейсбук профила си. Обществената поръчка е обявена на 20 юни и е..

публикувано на 22.06.24 в 11:36

Първият влак с модернизирани вагони у нас отпътува от София за Бургас

Днес по линията София-Бургас тръгна първата композиция с модернизираните вагони, които бяха доставени на БДЖ в края на миналия месец. С него ще пътува и транспортният министър Георги Гвоздейков, който ще присъства в Бургас на представянето на новите вагони за родните железници.  Композицията се очаква да пристигне в Бургас в 12:10 часа, като пътуването..

обновено на 22.06.24 в 10:27

Промяна в движението около траурния парк за "Черешова задушница"

Еднопосочно ще бъде движението на автомобили в района на траурния парк от 7:30 часа на 22 юни/събота/, съобщават от полицията.  Причината е провеждането на т.нар. "Черешова задушница". Промяната в организацията ще е в сила до нормализиране на трафика, като автомобилите ще влизат през източния вход и ще излизат през южния, на ул. "Транспортна"...

обновено на 22.06.24 в 08:15

Калин Стоянов: 75% спад на мигрантския поток на българо-турската граница

Шестото издание на Българските туристически награди се проведе по изключение в Царево. Общината стана домакин на събитието по идея на кмета Марин Киров, след като спечели на миналото издание на призовете признанието за вътрешна дестинация.  Този път с него бе отличена община Приморско - първата у нас, разработила и лансирала цяла съвременна лого..

обновено на 21.06.24 в 17:39

И Сливен получи финансиране от МРРБ

Отпускат близо 6 милиона лева за физкултурни салони на две гимназии и водоснабдяването на сливенското село Градско, съобщи Общината.  Кметът Стефан Радев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова-Касабова подписаха споразумения по важни за Община Сливен проекти. За реализирането им Министерството на регионалното развитие ще осигури..

публикувано на 21.06.24 в 15:42

Избраха Нина Терзиева за зам.-председател на еврокомисията към НСОРБ

Заместник-кметът на Община Болярово Нина Терзиева бе избрана за един от заместник-председателите на Постоянната комисия по европейски и национални фондове, механизми и инструменти на НСОРБ. Сред важните приоритети, по които ще работи през настоящия мандат Постоянната комисия по еврофондове са продължаване на тенденцията общините да бъдат един от..

публикувано на 21.06.24 в 15:33