Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сагата "ОлгаДжи" най-после приключи

Точно след 14 години – на 30.10.2015 г. успешно приключи изваждането на потъналия кораб „Олга Джи” в канала, свързващ бургаското пристанище с езерото „Вая”. С трудната задача, която е доведена до положителен край беше наета след конкурс специализираната фирма „Водолаз 1” ЕООД от град Видин.  Същата подходи по нов начин за премахване на кораба от дъното - нарязването му под водата. Управителят на фирмата Ивайло Душков обясни, че до сега всички опити за изваждането на потъналия плавателен съд са били неуспешни, защото е търсен начин корабът да бъде изваден цял, а това е невъзможно.

 „Плавателният съд е потънал обърнат с кила, като всички палуби и надстройки са били на дъното. С течение на годините около него се трупат наноси и тиня, която действа като лепило и създава огромен вакуум и по този начин тежестта на кораба се увеличава многократно. Изчислихме, че на един кубик метал има натиск от около 1,5 тона тиня.  Представете си какъв е натискът от тинята на около 400 кубика! Единственото решение бе корабът да бъде нарязан на части. Първо го разрязахме на две, а след това всяка половина на още две части. Така всяко едно от четирите парчета, които са изчистени от наносите е тежко между 18 - 50 тона, което позволява изваждането му с кран и подходящи сапани /метални въжета/ без те да се скъсат. Задачата бе изключително трудна, защото нашите екипи трябваше предварително да изчистят наносите и тинята, за да се пристъпи към същинското рязане на метала. Целта ни бе да постигнем положителен ефект при ваденето без да се допускат рискове и се радвам, че успяхме, въпреки тежестта на операцията”, разказа Ивайло Душков.

Интересна е историята на кораба „Олга Джи”.

Той е построен в  Woolston Southampton J.I. Thorneycroft & Co Ltd. Кръстен е „Scillonian II”  и е бил предназначен за пътници. Извършва първото си плаване на 28 март 1956 от Пензанс, Англия и обслужва линия  между островите Сили/Isles of Scilly/. Двадесет години по-късно е продаден на P & A Campbell като „Devonia”, за да извършва плавания по Бристолския канал и р. Темза. През зимата на 1977-1978 г. „Devonia” е чартиран като ферибот. P & A Campbell прекратяват дейността си през 1980, а „Devonia” е придобит от Torbay Seaways и преименуван на „Devoniun” през 1982 г. Прави пътувания до Нормандските острови и местни екскурзии от Торки/Torquay/. През 1984 г. „Devoniun” е преименуван  на „Syllingar”. Извършва плавания от Къркуол /Kirkwall/ - Оркнейските острови, край северния бряг на Великобритания. През 1986 година корабът е продаден на крейсерска компания в Гърция и вече носи името „Remvi” до 1989 година. като извършва плавания в Адриатическо море. За кратко време корабът сменя името си още няколко пъти на „Africa Queen” /1989-1997г./ и  „Princess Eliana”  /1997-1998г./, извършвайки пътувания между Гана и Либерия.  Корабът е  продаден като „Olga J” през 1998 г. на кипърския корабособственик „Asterias Maritime”, чиято компания е регистрирана в Белиз.

Как корабът се озова в Бургас?

На 24 септември 1998 г. „Олга Джи” се появява на рейд в акваторията на бургаското пристанище. На следващия ден с цел ремонт застава на 25-то корабно място в Пристанище Запад. На 13 октомври 1998 година корабът е задържан от ДИК /Държавна инспекция по корабоплаването/, сега Изпълнителна агенция „Морска администрация”, тъй като не отговоря на международните изисквания за безопасност на корабоплаването. Фирмата корабособственик не плаща на екипажа, предимно ганайци, не плаща дължимите пристанищни такси нито за услугите на корабния агент. В тази връзка тогавашното ръководство на бургаското пристанище завежда дело в съда срещу корабособственика, което печели и корабът става собственост на пристанището. На 19 септември 2001 г. е назначена комисия, която бракува кораба за скрап с цел да бъдат покрити разходите на бургаското пристанище. На 29 октомври 2001 г. корабът е преместен в края на 21- во корабно място, за да започне неговото нарязване. На 30 октомври същата година „Олга Джи” потъва на 21-во корабно място /канала свързващ пристанището с езерото „Вая”/.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от спектакъла „Един от нас“, посветен на интеграцията на хора от аутистичния спектър, по сценарий и под режисурата на Камелия Славейкова.

Фондация ще посредничи за професионалната интеграция на хора с аутизъм

Нужни са законови промени, за да могат хората с аутизъм и конкретно с Аспергер да работят. Посредничество и подкрепа в намирането им на работа е една от целите на  фондация“ "Аутизъм. Съдействие за професионална интеграция-АСПИ". Неин учредител е Камелия Славейкова, която е родител на дете с Аспергер, затова и отблизо познава проблемите на..

публикувано на 06.07.24 в 16:11

63 са гнездата на белия щъркел в община Сливен

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно събитие. Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г., България се..

публикувано на 06.07.24 в 15:15

Поставят 2919 нови лампи в община Поморие

Проектно предложение на Община Поморие получи одобрение за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. То е за „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление – Покана 2“ и е за инвестиции в системи за външно изкуствено осветление в населените места Козичино, Лъка, Горица, Страцин, Бата, Косовец, Белодол, Александрово,..

публикувано на 06.07.24 в 08:38
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе днес в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне  от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 06.07.24 в 08:34

Община Созопол няма просрочени задължения

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев представи отчет на изпълнението на бюджет 2023г. Това е първият бюджет, изготвен от общината след приключване на процедурата по финансово оздравяване. Той е приет с решение № 1127 на редовно заседание на Общински съвет на 19.09.2023 г.  „Общината предложи балансиран бюджет, който изпълни на 84%.“, каза..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

Внасят нов законопроект за "Ченгене скеле"

Нов законопроект за статута на рибарското селище „Ченгене скеле“ ще бъде внесен в Народното събрание. Това каза за БНР Бургас депутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев. Последно през октомври миналата година такъв законопроект беше внесен за гласуване в Парламента, но поради необходимост от корекции по технически причини се е наложило той да бъде..

публикувано на 05.07.24 в 16:06

Проект преобразява квартал „Възела“ в Слънчев бряг

Проект за благоустрояване на общинските терени в квартал „Възела“ в Слънчев бряг - запад, бе представен на неговите жители. Негов автор е архитект Бонев. По-рано през годината първоначалният вариант на общинския план за модернизация на квартала бе подложен на обсъждане и след като предложенията на гражданите бяха взети под внимание, проектът  бе..

публикувано на 05.07.24 в 15:13