Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крадци посягат на картини, обраха втори художник в Бургас

Снимка: Петя Янакиева

С 35 картини за седмица се раздели художника Иван Попов. 78-годишният бургазлия живее в блок 4 в комплекс „Лазур“, а платната държал на тавана. На 2 януари забелязал, че помещението е разбито, а част от картините са изчезнали. Сигнал до полицията подал след второто посегателство няколко дни по-късно. Пред радио Бургас художникът разказа, че преди няколко месеца негов съсед правил ремонт, бригадата била от роми, които го видяли, че слиза по стълбите с картини. Тази версия като най-вероятна посочил и пред полицията. Иван Попов рисува портрети и пейзажи. След две години се готвел за юбилейна изложба.

Това е вторият случай в рамките на месец на кражба на платна. На 22 декември от дома на известния скулптор Радостин Дамасков на улица „Цар Калоян“ бяха откраднати 13 маслени платна, подготвяни за предстояща изложба. Случаят влезе в полицейската хроника - щетата бе оценена на стойност 8 хиляди лева. Заради близостта във времето на двете кражби на изкуство за коментар потърсихме председателя на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов. Кражбите на картини са голяма рядкост. От палежа на ателието на Георги Баев през 1983 година посегателство върху платна в Бургас не е имало, каза той:

„Имам сериозни резерви относно културното равнище на криминалния контингент. Едното предлоложетие, е че те не оценяват това, което са откраднали и вземат картини, защото не намират друго. Но тук за твърде кратко време имаме няколко случая, което навежда на мисълта за някаква организация, а не случайност. Новосформирана криминална група, която да си постави за цел да „работи“ в тази посока, също е предположение. Ако има и следващ случай, вече ще сме наясно. “

Според Иванов картините най-вероятно ще бъдат продадени на безценица на оказиони. По двата случая работи бургаската полиция.

Сред творците, които пострадаха от набези наскоро, е и поетът Пейо Пантелеев, познат ни с десетки красивите текстове, изпяти от Тони Димитрова, Ваня Костова и Фамилия „Тоника“. Именитият бургазлия бе обран докато вървеше събитие, посветено на неговата 70-та годишнина. Разбита бе колата му, от която изчезна чанта с непубликуван ръкопис.

„Недоумявам до каква крайност може да стигне човек-да посегне на творец, на картини, на стихове. И предпочитам да се пошегувам-обиден съм на крадеца, защото в колата беше тиражът на новата ми книга, а той не е взел нито една. Разбил е стъклото и взел чантата, в която предположил, че ще има пари. А там бяха ръкописите на най-новите ми неща.“

Пейо Пантелеев казва, че  е простил на крадеца, защото последните дни на 2015-та година са му донесли много щастие - премиера на книга, юбилеен концерт, приятелска обич. Крадецът не е изпитал това чувство, бил е в беда, за да посегне, казва поетът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова гостува с концерт-спектакъл в Поморие

Община Поморие подарява днес на своите жители и гости концерт-спектакъл на Силвия Кацарова. Тя ще заплени сърцата на публиката със „70 нюанса любов“, с които отбелязва и своя 70-и рожден ден и 50 години от първата си сценична изява.   На сцената ще се качат още Теди Кацарова и Дичо. Участници в спектакъла ще бъдат и Майсторите на комедията - Тончо..

публикувано на 07.07.24 в 17:00

Саксофонистът на Рей Чарлз Крейг Бейли гостува с концерт в Бургас

Концерт с музиката на Рей Чарлз „RAY ON MY MIND SYMPHONY“, в който солисти са Петър Салчев и саксофонистът Крейг Бейли, свирил с легендарния музикант, ще гостува на 7 юли, на сцената на Летния театър в Бургас.    Роден преди няколко години и преживял своя успех на различни сцени в България, концертът RAY ON MY MIND се завръща, за да блесне с..

публикувано на 07.07.24 в 16:00

Силен старт на 4-ото издание на „Солинария“

Четвъртото издание на Младежкия арт фестивал „Солинария“ привлече интереса на ценителите на класическата и джаз музика по Южното Черноморие. В първата вечер талантливите пианистки от дуо „Атмосфери“ Мила Михова и Александра Дичева изпълниха великолепна класическа програма на четири ръце и обраха аплодисментите на публиката. Сред гостите бе..

публикувано на 07.07.24 в 12:07

Второто издание на балетния конкурс "Сара-Нора Прима" завърши с галаконцерт

Второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас завърши с награждаване на лауреатите и галаконцерт в Държавна опера Бургас. Събитието се състоя в присъствието на министъра на културата Найден Тодоров и кмета Димитър Николов. За първи път в конкурса бе присъдена Гран при, която получи  Мун Джон-у от Република Корея...

публикувано на 07.07.24 в 10:17

Кукленият театър представя "Жабокът цар" в експоцентър "Флора"

Бургаският куклен театър ще представи днес спектакъла "Жабокът цар" по Братя Грим в експозиционен център "Флора."   Ако обичате весели истории тази приказка много ще ви хареса.И както във всяка истинска вълшебна приказка става Злото ще бъде победено. Приятелството между Жабокът и Принцесата ще развали магията на злата магьосница Гьола и..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

"Тайният оркестър" с концерт на "Солинария" в Созопол тази вечер

Произведения от световната класика са подготвили музикантите от „Тайният оркестър“ за четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. Новосформираният камерен оркестър е съставен от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали, разказва диригентът Николай Стоев.  "За фестивала "Солинария сме ви..

обновено на 06.07.24 в 16:13

За 18 поредна година фестивалът "Музите" гостува в Созопол

Зам.-кметът на Община Созопол Тодор Дамянов откри 18-то издание на Международният младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите": „За пореден път Созопол е изпълнен с толкова много положителна енергия, талант, радост и красота. Този фестивал стана традиционен и вече се отъждествява със Созопол. Щастлив съм да видя толкова много хора и усмивки. От..

публикувано на 06.07.24 в 09:52