Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Иоаникий: Ако не опазим морала днес, утре ще бъде късно

ДО БОГОЛЮБИВИТЕ ПАСТИРИ, ВСЕЧЕСТНИТЕ МОНАСИ И МОНАХИНИ И ДО ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ
„Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина и прославете Христа, Възкръснал от мъртвите.”
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
И тази година в светия град Йерусалим засия благодатният огън, който убедително доказва и явно свидетелствува за неизследимото и преславно Христово Възкресение.
И тази година Божията милост ни удостои да празнуваме с празнуващите, да тържествуваме с тържествуващите, да се радваме с радващите се, да се поздравим с победния поздрав: Христос Воскресе! Воистину Воскресе!
"Свещените лъчи засияли с Христовата светлина, - казва свети Йоан Златоуст, - дългата и тъмна нощ е изчезнала... Всичко е изпълнено с неизчерпаемата светлина... Великият Христос се яви по-светъл от слънцето. Настъпва дългият, вечен и неугасващ за нас, вярващите, светъл ден - тайнствената Пасха - ... вечно живият паметник... Да се възрадват необятните небеса... да празнува и земята, умита чрез Божествената кръв; да празнува всяка човешка душа, възродена от Възкресението."
Изминаха много векове от Христовото Възкресение, но този празник винаги остава празник на празниците, защото е божествен, тържество на тържествата, защото е преславен, победа на победите, защото е всесилен.
Господ Иисус Христос е нашият Изкупител и Спасител. Той бе разпнат от състрадание към човека. Той умря от любов към човека, но възкръсна, за да спаси човека от тлението и смъртта.
"Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие; ала по завист от дявола влезе в тоя свят смъртта." /Премъдр. Соломонова 2:23,24/ Затова победата над смъртта е най-великата победа, най-превъзходното тържество и най-преславното чудо. Този ден е велик, защото поражда възхищение и преклонение. Този празник "е свет пред нашия Господ. Не тъжете, защото радостта пред Господа е подкрепа за вас." /Неемия 8:10/ Днес е празник на радостта, защото чрез кръста дойде радост за целия свят. Днес е празник на победата, понеже Христос Бог ни преведе от смърт към живот и от земята към небето. /Канон 1 Ирмос/ Днес празнуваме нова Света Пасха: Пасха тайнствена: Пасха всепочитана: Пасха велика: Пасха на верните: Пасха, която ни отваря райските двери: Пасха, коя¬то освещава верните. /Пасхална стихира/
На този ден православните храмове са най-осветлени, затова блестят. Песнопенията - най-възторжени, затова ликуваме. Богослужението - най-величествено, затова се възхищаваме.
Откъде идват тази радост и тържественост. Това великолепие и славословие?
Първият поздрав на Възкръсналия Господ Иисус Христос към светите мироносици е: Радвайте се! /Мт. 28:9/
Радвайте се искрено, живейте праведно, вършете добри дела, простете всичко заради Възкресението и тогава няма да отивате в събранието на нечестивци, няма да стоите в пътя на грешници и няма да седите в сборището на развратители. /Псл. 1:1/
Достойно ще празнуват всички, които чрез изповед, покаяние и свето Причастие са очистили душите и сърцата си, които обичат Православната Църква и пазят православната си вяра, които възпитават децата си в Божия Закон, за да бъдат утре добри християни, достойни патриоти и честни граждани на нашето Отечество - Република България.
Ако не опазим морала днес, утре ще бъде късно. Ако не предотвратим противоречията в обществото сега, след това ще бъде невъзможно. Ако не искаме да има раздори, трябва да разпалим християнската си любов.
Ако не престанем да клеветим, няма да има мир и спокойствие. Трудно е да бъдеш светлина, но е богоугодно. Лесно е да бъдеш тъмнина, но е гибелно.
"Дарувай ни, Христе, напълно да се приобщим с Тебе в незалязващата светлина на Твоето царство". /Девета песен на канона/
Сърдечно поздравявам всички свещенослужители, които обичат Господните двори, благоговейно служат пред светия олтар и съвестно вършат пастирските си задължения. Тези, които ревностно проповядват Словото Божие и чисти пристъпват пред светата Трапеза. Тези, които редовно се изповядват и смирено призовават своите пасоми към покаяние и изповед.
Поздравявам монасите и монахините, които помнят и спазват монашеските си обети и смирено се молят за всички християни.
Приветствам и всички служители при светата Сливенска Митрополия, църковнослужители и православни християни и моля Възкръсналия от мъртвите Иисус Христос да ни даде сили за духовно и морално оцеляване, за душевно и телесно здраве.
Нека Той - Победителят на смъртта и Дарителят на живота, да сподоби всички нас с чисти сърца да Го славим. Амин!!!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
+ Сливенски Митрополит Йоаникий



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три дни без топла вода в няколко бургаски комплекса

За 3 дни ще бъде прекъснато топлоподаването към 3 жилищни комплекса на Бургас – „Зорница“, „Лазур“ и „Братя Миладинови“. Това ще се случи от 00.00 часа на 15 юли до 16.30 часа на 17 юли. Причината за временното неудобство е изместването на главен топлопровод за бъдещата детска болница.

публикувано на 01.07.24 в 13:41

Подменят осветлението в Морската от Летния театър до Пантеона

Близо 200 амортизирани и повредени стълба и осветителни тела са подменени в Морската градина на Бургас в района от Летния театър до Пантеона. От Общината информират, че н овите са изработени от антикорозионен епоксиден материал. Техните осветителни тела са енергоефективни и осигуряващи по-голяма осветеност. Процесът за обновяване на осветлението..

публикувано на 01.07.24 в 10:48

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 10:12

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно за..

публикувано на 01.07.24 в 08:50

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От днес в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

обновено на 01.07.24 в 08:38

Стотици посрещнаха първите мигове на юли в Бургас (ВИДЕО)

Стотици посрещнаха изгрева в първия ден на юли на плажа в Бургас. Джулай морнинг бе посрещнат с концерт- хедлайнери бяха групите P.I.F и "Керана и космонавтите". Бургазлии и гости на града спазиха традицията за поредна година, като голяма част прекараха цялата нощ в очакване на първите лъчи на слънцето.  С музика, танци, игри и домашни..

обновено на 01.07.24 в 08:27

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39