Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царево взима мерки срещу дивото къмпиране

Дивото къмпиране отново бе разрешено, след като първоначално НС прие промени в закона, които го забраниха. Това ще доведе и след себе си старите проблеми - кой къде си е опънал палатката и си е спрял кемпера. И, респективно, дали е на разрешено място. В община Царево, където е най-големия интерес към подобен вид почивка обаче готвят удар срещу къмпиращите, които не спазват именно тези места. Как? Мариян Иванов разговаря с кмета Георги Лапчев.

„На последната сесия общинският съвет взе решение, с което промени текст на наша наредба и сега ще имаме начин да наказваме нерегламентираните къмпинги, нерегламентираното къмпиране. Но искам да подчертая, че нито един от жителите на общината не е против дивото къмпиране такова, каквото всъщност хората го разбират.

Ние сме за това човек да вземе семейството си, да отиде на планина, край морето, да пренощува под звездите.

Но когато имаме струпване на хора в зони, които не са определени за къмпинг – най яркият пример е Корал – то тогава там няма нищо диво. И за съжаление това, което остава зад тези хора е наистина едно сметище, което струва много пари на общината. Защото ние държим на нашата природа и не искаме да има такива грозни гледки, които влошават туристическия продукт, който ние се опитваме да повишаваме като качество.“, подчера Георги Лапчев. 

чуйте в звуковия файл цялото интервю на Мариян Иванов






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама души след скок от моста той даде съвети на почиващите как да плажуват безопасно: "Пет дни имаше..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:15

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00