Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат преработения вариант на ОУП – Царево

Снимка: tzarevo.net

До края на годината би трябвало е готов преработеният общ устройствен план на Царево. Той засяга най-голямата защитена територия у нас – тази на природен парк „Странджа“. А апетитите към това парче земя у нас са, че засяга и крайбрежната част от Ахтопол до Резово. Сагата с документа започва още от 2006 г., когато е възложено изработването на изменението му. Зад плана стои името на известния арх. Калин Тихолов, който дори за малко да стане и министър на неуспешното министерство на инвестиционното проектиране по времето на правителството на Орешарски. Различни експерти по биоразнообразие атакуват определената като скандална екологична оценка и доклада по нея. Еколозите откриват и правна недопустмост, сред които строителство на вилни, жилищни и курортни сгради в Защитената местност „Устие на Велека“. Режимът в нея е определен още през далечната 1992 г, припомнят от фондация „Биоразнообразие“. Отделно, МРРБ предлага разлиочни територии да бъдат включени или изключени от Природния парк. И не само. ОУП на Царево предвижда почти 100% застрояване на крайбрежната част на Природен парк Странджа и узаконяване на спрения и в последствие разрушен незаконен строеж на комплекс "Златна перла“ край с.Варвара в природния парк. От Фондация „Биоразнообразие“ допълват, че Планът предвижда още:

- да удвои застроената площ в границите на парка до над 9000 декара. За пример посочват, че на един жител от Варвара ще се падат по 12 дка хотели и вили.

- да се построят 42 000 апартамента, което прави средно по 14 апартамента на жител, като за село Резово на един жител се падат по 50 апартамента, а в с. Синеморец по 25 апартамента.

- планът определя 32 локализации за курорти и курортни комплекси, 44 за вилни зони – вкл. във вътрешността на общината.

- да се построят хотели с 15 000 легла

- нови 100 000 легла в Парка

Според еколозите, ако този план бъде реализиран, ¼ от защитените зони от Натура 2000 ще бъдат засехнати, а местообитанията за гнездене и за почивка на птици по маршрута Виа Понтика ще бъдат унищожени.

Съдебните спорове за плана продължават над 5 години, докато през 2014 г., ВАС допуска влизането му в сила. Няма и месец след това, регионалният министър, тогава Десислава Терзиева от БСП, спря общия устройствен план, нареди неговото пълно изменение, както и изготвянето на цялостна екооценка. По неофициална информация на Медиапул, това е станало след натиск от Брюксел, упражнен върху тогавашният екоминистър от квотата на ДПС Искра Михайлова. Причината е заплаха от наказателна процедура срещу страната ни. Отново по информация на агенцията, това, обаче, е оставило възможността общинските съвети да одобрява ПУП, което да легитимира строежите. Така се стигна до миналата година, когато МРРБ обяви нова поръчка за изменение на общия устройствен план на Царево. Към момента, той трябва да влезе на работни групи в министерствата. Още в този начален момент, обаче, вече има забележки.

Асоциацията на парковете изрази становище против т. нар. задание на екологичната оценка и оценката за съвместимост на преработения общ устройствен план на Царево. Включени строежи, които още не са изградени и неясни граници на природен парк „Странджа“. Това са част от забележките. Според Тома Белев от асоциацията, има нужда от преработка

На него няма нанесени границите на природния парк „Странджа“. Тоест – вътрешните граници – между населените места, територии във и извън парка, което за нас е проблем. Бяха нанесени като съществуващо застройка или имоти, които не са застроени. Или територии, които се твърди, че имат ПУП, но, публично, пред обществото, няма документи, че тези ПУП са преминавали задължителните екологични оценки, преценка за необходимост, ОВОС или оценка за съвместимост“

Тези строежи са влезли в т. нар. нулев вариант и трябва да бъде промена базовата карта, по която да се прави ОУП, добави Тома Белев.

Според кмета на Царево, Георги Лапчев, Общият устройствен план на общината е закъснял с години. Лапчев е категоричен, че документът ще им позволи, Царево да се развива като туристическа дестинация, а бъдещото застрояване ще е съобразано със законите и ще останат като най-зелената община на Черноморието.

Интервюта с Тома Белев и Георги Лапчев можете да чуете в прикачените файлове.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха изложба „Младежите на България в Европейското семейство“

Изложба на тема „Младежите на България в Европейското семейство“ откриха в алеята до културен център „Морско казино“. Експозицията е организирана от Националния статистически институт и Община Бургас. „Целта е да се насочи общественото внимание към младите хора в България и  частност в Бургас. Темата на тази пета изложба на НСИ..

публикувано на 01.10.24 в 13:45

Работодатели и синдикати в спор за минималната работна заплата

Минималната работна заплата да стане 1077 лева от 1-ви януари 2025-та година. Спрямо определения за тази година размер от 933 лева ще бъде реализиран ръст от 15,4% или 144 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата..

обновено на 01.10.24 в 12:32

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник "Покров на Пресвета Богородица", сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името "Покров на Пресвета Богородица".   "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас, защото никога не е имало църква тук, хората още не..

публикувано на 01.10.24 в 12:00

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:52

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

В 11 часа тестват сирените при бедствия

В 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20