Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерен котел ще топли две училища и детска градина в "Меден рудник"

В Районната отоплителна централа (РОЦ) - „Меден рудник“ бе доставен нов, напълно автоматизиран водогреен котел. Той ще произвежда енергия чрез контролирано изгаряне на биомаса - дървесни пелети, трески (чипс), натрошени черупки и костилки. Котелът разполага с максимална мощност 1650 kW, вграден бункер за гориво с обем 1400 л. и противопожарна система. Неговият предшественик беше в много лошо състояние, силно корозирал, с многобройни течове, които не можеха да бъдат отстранени трайно и ефективно, въпреки постоянните ремонти. 

Това е първият котел с такава голяма мощност за изгаряне на биомаса, който ще се използва за обществени нужди в бургаски регион. Той става част от Централата, която се използва за топлоснабдяване на две училища и една детска градина в “Меден рудник”: ОУ „Елин Пелин”, СОУ „Константин Петканов” и ЦДГ „Морска звезда”.

За подаване на топлинна енергия към изброените учебни заведения е изградена подземна разпределителна мрежа от стоманени тръби, положени в бетонни колектори. В момента паралелно се подменят подземните топлопроводи, захранващи ОУ „Елин Пелин”, с нови - фабрично преизолирани тръби. Ще се подменят и тръбите от подземния топлопровод РОЦ - ЦДГ „Морска звезда” и РОЦ - СОУ „Константин Петканов”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 14.05.24 в 17:34

Укрепват свлачищата по магистрала "Тракия" между Карнобат и Българово

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Сред тях са трайното укрепване на проявени деформации на пътното платно на АМ „Тракия“ в 6-километров участък между Карнобат и Българово. Предстои и укрепване на свлачището на път I-9 о. п. Слънчев бряг – Бургас в..

публикувано на 14.05.24 в 16:55

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 14.05.24 в 11:31
Снимката е илюстративна.

Спират водата в част от центъра на Бургас днес

Водата ще бъде спряна днес от 9.00 ч. до 17.00 ч. в района на бул."Булаир", ул."Цар Симеон" , бул."Алеко Богориди" , ул."Константин Фотинов" в Бургас. Това съобщават от водоснабдителното дружество.  Причината е извършването на строително монтажни дейности.

публикувано на 14.05.24 в 08:12

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от прогнозираната..

публикувано на 13.05.24 в 13:09

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен, каза Гергана Богданова, управител на организацията. Тя уточни, че присъстващите ще могат да получат..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

КНСБ обяви протест на 20 май

Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия и образователния министър. Те публикуваха своята позиция в сайта на КНСБ: ВОН: Обявяваме..

публикувано на 13.05.24 в 10:00