Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РАДИО БУРГАС представи новото си предаване „СТОП КАВЪР“

На официалното представяне на предаването „Стоп кавър“- /от ляво на дясно/Илиян Дянков, собственик на Алайв Бар Бургас, продуцентът Руслан Кравцов, певицата Мария Мутафчиева и една от водещите на предаването Петя Янакиева


 „МЕРИ БОЙС БЕНД“ пожелаха успех на ток шоуто, което подкрепя авторската българска музика

„Стоп Кавър“ е единственото музикално радио токшоу за авторска българска музика в ефира на Югоизточна България, което се записва на живо пред публика.  Така радио Бургас като обществена медия подкрепя музикантите, избрали за себе си трудния път да създават собствена музика и да я споделят с българските слушатели.

Продуцент на предаването е Руслан Кравцов. Руският музикант и журналист от Санкт Петербург живее от 6 години в България. „Ситуацията с младите групи тук е тежка. Те предпочитат да правят кавъри и така да се изявяват вместо да мислят за авторска музика. Така боксува цялата ви култура, затова реших, че трябва да се направи нещо-да им се даде сцена, да бъдат поощрени да се развиват“, смята Кравцов.

Партньор на радио Бургас в проекта е „Алайв Бар Бургас“. В рамките на час групите, които участват, изпълняват свои песни, а между парчетата върви разговорът по важните за музикалната култура теми-какво е нивото на клубния, концертния и фестивалния живот у нас, на какъв език трябва да се пее-български или английски, кой трябва да покрепя младите изпълнители и др. Тъй като предаването се записва пред публика, в ток шоуто могат да се включат и фенове, които също да отправят въпроси към своята любима група.

Сред първите гости на предаването, бе група „Мери бойс бенд“ –с тяхното участие бе направена и медийната премиера на предаването.  Преди големия си концерт на 1 август в Летния театър на Бургас Мери и Миро Мутафчиеви изпълниха акустични версии на най-големите си хитове „Непознати улици“, „Телефонът звъни“, „Ще успея ли някога да надбягам птиците“  и др. 

Според Мария Мутафчиева твърде малко българска музика звучи в радио ефира, защото в закона липса думата „българска музика“, а се говори за европейска музика. Затова инициатива като тази на радио Бургас е достойна за уважение и подкрепа, заяви певицата. Мери и Миро смятат, че изпълнението на кавъри е неизбежно по пътя на всеки млад музикант, който се учи от големите образци, но след това трябва да намери своя стил, за да се превърне в истински творец.

„Стоп кавър“ се излъчва всеки вторник от 19.00 часа на честотите на радио Бургас в трите области-Бургас, Сливен и Ямбол. На 26 юли ще бъде предаването с участието на Мери и Миро, а следващите гости може да следите в страницата на предаването във фейсбук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18

ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“

Общинският съвет в Поморие не прие докладната записка на кмета Иван Алексиев за съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството „Кораба“. Идеята е теренът да се раздели, за да се обособят зелени площи и детска площадка. Днес заседанието на местния парламент се проведе при кворум от 20 съветници, след като не успя..

публикувано на 03.10.24 в 14:43

Втори дубъл - Общинският съвет в Поморие отново заседава

Съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството, известно в Поморие като „Кораба“, е включено в сесията на местния парламент в морския град.  Докладната записка е на кмета Иван Алексиев. Заседанието трябваше да се проведе в края на септември, но поради липса на кворум, то бе пренасрочено за днес от 10 часа...

публикувано на 03.10.24 в 08:40