Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима българи в първия ден на олимпиадата

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първия ден на олимпиадата в Рио де Жанейро след официалното откриване своето участие започват шестима българи в 5 вида спорт.

Игрите бяха открити с красива и стилна церемония на стадион "Маракана", която продължи близо четири часа. Последният факлоносец бе бронзовият медалист по маратон от Атина 2004 Вандерлей Кордейро Де Лима, след като бразилската футболна легенда Пеле отказа да присъства на церемонията. Преди 12 години Де Лима загуби златното отличие от олимпиадата, след като преди финала беше атакуван от ирландски отец.

Откриването бе наситено с много музика, танци, фойерверки, парад на спортистите, както и неизменната официалната част, в която имаше реч на президента на МОК Томас Бах. Около 5000 актьори и доброволци участваха в шоуто, което имаше три основни акцента - залесяването, развитието на бразилската цивилизация и забавлението.

"Добре дошли на игрите, това е моментът на великолепния град – заяви Бах.  Това са първите в историята олимпийски игри в Южна Америка. Всички бразилци могат да се чувстват много горди. Ние винаги сме вярвали във вас.  Ние живеем в свят на кризи, недоверие и несигурност. Това е нашият олимпийски отговор. Хиляди спортисти ще живеят на едно място в мир и съгласие, ще споделят заедно много неща. Затова в този олимпийски свят ние всички сме равни. Приветствам и 10-е спортисти от отбора на бежанците. Вие сте вдъхновение за всички нас.“ 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.