Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден без автомобили организира община Бургас

Снимка: peika.bg

Като кулминация и своеобразен финал на Европейската седмица на мобилността, Община Бургас организира Ден без автомобили.

По традиция от 2000 г. насам, на 22 септември органите за местно самоуправление представят центровете на градовете си в различна светлина, като ограничават движението на моторни превозни средства, призовават за използване на устойчиви видове транспорт и информират какво въздействие върху околната среда имат различните начини на транспорт, които хората използват.

Община Бургас отбелязва Деня без автомобили със затварянето на ул. "Васил Левски" в отсечката между бул. "Христо Ботев" и бул. "Стефан Стамболов". Централната пътна артерия ще бъде запазена само за пешеходци и велосипедисти в часовия интервал от 8 до 18.

От 15:30 ч. до 17:30 ч. на пл. "Тройката" пред Съдебна палата велосипедистите от Колоездачен клуб "Черноморец - Бургас" и представителите на Сдружение "Ролер клуб Бургас" ще демонстрират умения за майсторско преминаване на препятствия. Желаещите граждани ще имат възможност да преминат кратко обучение по колоездене и каране на ролери за начинаещи и напреднали.

В 17:30 ч. пред Съдебна палата стартира традиционното за Европейската седмица на мобилността велосипедно шествие. Преминавайки по велоалеята на ул. "Гурко", колоездачите ще достигнат до крайния пункт - открита сцена "Охлюва", където от 18:30 ч. ще се проведе кинопрожекция на късометражни филми. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зърнопроизводителите искат спешна среща с финансовия министър

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т.нар. украинска помощ. Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите е провел събрание, на което регионалните структури са взели единодушно решение да настояват за такава незабавна среща. Асоциацията..

публикувано на 08.10.24 в 13:31

Къде няма да има вода днес:

От 9 до 15 часа днес ще бъде спряно водоподаването на бургаската улица "Пробуда", заради ремонтни дейности по ВиК мрежата.  Ще бъде засегнат районът: - от ул."Ивайло" до ул."Цар Калоян"; - ул."Ивайло" - от ул."Македония" до ул."Пробуда"; - ул."Любен Каравелов" до ул."Дебелт"; - ул."Дебелт" - от ул."Любен Каравелов до ул."Пробуда"; Водата ще бъде..

обновено на 08.10.24 в 08:47

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас, защото никога не е имало църква тук, хората още не могат..

публикувано на 08.10.24 в 08:40

Паметен знак на актьора Кирил Господинов откриха във Варна

Паметен знак на актьора Кирил Господинов беше открит във Варна, по повод 90 години от рождението му. Инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова, а изработката на знака е дело на скулптора Кирил Янев. Пред Радио София Веселина Господинова сподели, че заедно с Кирил Янев решават при изработката, изображението на Кирил..

публикувано на 07.10.24 в 15:05

Тихомир Янакиев: Ако се наложи, ще търсим друг терен за автогара

Община Созопол е поискала от Министерството на културата да подпомогне археологическите проучвания на терена, който беше определен за изграждането на нова автогара. Бюджетът, който бе отпуснат от местната администрация за разкопките, вече е двоен на първоначалния и държавата трябва да ни помогне, каза кметът Тихомир Янакиев:..

публикувано на 07.10.24 в 12:23

Община Несебър се включва в програма за мониторинг на водите на Черно море

Асоциация на българските черноморски общини (АБЧО), в партньорство с Технически Университет – Варна, изпълнява проект „EfxINNOs: Създаване на иновативна мрежа за трансфер на морски технологии за подобряване на прехода към устойчива синя икономика в Черноморския басейн“, финансиран по Програма Interreg NEXT Черноморски басейн 2021-2027. Проектът..

публикувано на 07.10.24 в 12:21

Басейнът в „Меден рудник“ има лифтер за хора с увреждания

Плувният басейн в комплекс „Меден рудник“ вече е оборудван с мобилен лифтер, който позволява на хора с увреждания да ползват съоръжението, съобщават от Общината. Осигуряването на съоръжението е по проект, финансиран по одобрено конкурсно предложение на ОП „Общински имоти” към Агенцията за хора с увреждания. Хората, които желаят да ползват лифтера,..

публикувано на 07.10.24 в 11:12