Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефонните измами заливат Бургаска област - внимавайте, предупреждават от МВР

Снимка: БНТ

„АЛО, ИЗМАМИТЕ” ЗАЛИВАТ БУРГАСКИ РЕГИОН – БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ!

Поредна вълна на телефонни измами е на път да залее целия Бургаски регион, като само за последните два дни измамените са четирима души. Най-често използваната от престъпниците схема е : „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”, според която възрастния човек получава телефонно обаждане / или на стационарния или на мобилния си телефон/ от непознат глас, който го заплашва с нанасяне на телесни повреди и заплахи за живота и здравето му. След неколкократни подобни обаждания, целящи да стресират пенсионера, по телефона му звъни втори непознат, представящ се за полицейски служител на ръководна позиция. Същият заявява, че е възможно възрастния човек да е жертва на телефонни измамници, като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора „мнимия полицейски шеф” заявява на пенсионера, че е необходимо без притеснение да предостави наличните парични средства или ценните вещи / в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през балконите на жилищата/, уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще им бъдат върнати лично от полицейски началник, като ще бъдат отличени и с награда от Министъра на вътрешните работи. Непосредствено сред прекъсване на телефонната връзка пенсионерът отново получава телефонно обаждане от непознат, който чрез една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами : 

- Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари

- Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина

- Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари

- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности

- За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”

- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в  големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети

- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.,

го приканва да даде пари или ценни вещи. По време на телефонната измама възрастния човек непрекъснато разговаря по телефона, като не му се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон, поради което с банковите служители също се провеждат превантивни срещи за засилване на бдителността им по отношение на възрастни хора внезапно изтеглящи всичките си пари.

ОДМВР – Бургас призовава за пореден път гражданите да проведат разговори със свои роднини в третата възраст, на които да се обясни, че търсенето на съдействие се осъществява преди всичко на тел. 112 или от близки, на които имат доверие. От изключителна важност е да се обсъдят различните механизми за телефонни измами, като се наблегне на добилия популярност в последно време „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”.

Припомняме, че в Бургаски регион се води изключително активна превантивна кампания за предпазване на населението от телефонни измами, като в мероприятието, осъществявано със съдействието на Община – Бургас, се включват, както районни инспектори от полицейските управления, така и служители от структурите на „Икономическа” и „Криминална полиция”. Провеждат се станалите традиционни срещи по пенсионерски клубове и сдружения, на които изрично се обясняват още веднъж класическите схеми за осъществяване на телефонни измами. Разпространяват се превантивни листовки с най-честите случаи на телефонни измами, но ОДМВР – Бургас разчита и на хората в активна възраст да проведат разговори, както с възрастните си роднини, така и с подрастващите, с цел да ги предпазят от осъществяване на телефонни измами.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима мъже скочиха от Бургаския мост

Четирима мъже са скочили от Бургаския мост около 13 часа днес, съобщи старши спасителят на северния плаж Петър Русев пред БНР Бургас.  Нито един от тях не е пострадал. Щом видели скачащите за забавление млади мъже, един от спасителите се обадил на тел. 112 и на място дошли представители на общинска полиция. Община Бургас поиска воден спасител само за..

публикувано на 05.07.24 в 18:12

Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/

Пожарът над квартал Банево се разраства и малко след 16 часа навлезе в горски масиви в посока на село Миролюбово, съобщи за БНР Бургас ст. комисар Николай Николаев, директор на пожарната служба.  С огнената стихия се борят над 20 огнеборци със седем противопожарни автомобила, както и още  два екипа от Държавно горско стопанство Бургас, три..

обновено на 05.07.24 в 16:55

ТИР удари автобус на градския транспорт в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в кръстовището, където е ударил автобуса, който се е движил по линия Б1.  Няма пострадали пътници,..

публикувано на 05.07.24 в 16:04

Бургаската полиция показа техника и оборудване в Морската градина

Термокамери, с които работят граничните полицаи, оръжия на специалните полицейски звена и оборудване на криминалистите бяха част от техниката, която разгледаха бургазлии и гостите на града в Морската градина. На щандове всички структури на бургаската полиция представиха дейността си по повод своя професионален празник. В традиционната вече за..

публикувано на 05.07.24 в 14:56

Момче е в болница след инцидент с мотопед в Слънчев бряг

17-годишно момче е в болница след инцидент в Слънчев бряг. Случаят е от снощи, малко преди полунощ.  По неустановени до момента причини възниква катастрофа между мотопед, управляван от 42-годишен мъж от Несебър, движещ се в посока центъра на Слънчев бряг и пресичащото пътното платно момче, което е от сунгурларското село Чубра.  Пешеходецът е със..

публикувано на 05.07.24 в 09:15

Поне 10 нови автомобила очакват ямболските пътни полицаи

Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за "Пътната полиция". Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна, посочи директорът на ямболската полиция старши комисар Иван Русев: " Автомобилите, с които основно разполагаме, са от порядъка на 20-годишна възраст,..

публикувано на 04.07.24 в 14:48

Министерски награди за трима сливенски полицаи

106 полицаи и служители от Областната дирекция на МВР-Сливен бяха отличени по случай професионалния празник и 145 години от създаването на Министерство на вътрешните работи. Наградите са от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и преките ръководители на служителите. Тържествената церемония се състоя на площад "Хаджи Димитър".  Трима..

публикувано на 04.07.24 в 14:40