Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роулинг разширява магическите проявления около Хари Потър

Писателката Джоан Роулинг обяви , че филмовата поредица „Фантастични животни и къде да ги намерим” ще има пет, вместо три части. Киноисторията е направени по едноименната книга (Fantastic Beasts and Where to Find Them). „Мога да потвърдя, че ще бъдат заснети пет филма. В момента правя последните щрихи във втората част”, обяви в „Туитър” жената, която се прослави с книгите за малкия магьосник Хари Потър.

 „Когато се запознаете с истинския размах на историята, ще разберете, че просто е невъзможно да се събере всичко в един филм”, обясни „майката” на Хари Потър. Първият филм от поредицата ще бъде пуснат на масовия екран по света на 18 ноември. Снимките за първата серия от новата поредица започнаха през август 2015 година под режисурата на Дейвид Йетс, който снима последните четири ленти за Хари Потър. Главната роля играе англичанинът Едуард Джон Дейвид Редмейн, известен повече като Еди Редмейн и притежател на „Оскар” за „Теория на всичко”. Героят му описва фантастичните създания, с които се среща в нещо като учебник за магьосници. Сценарият е на Роулинг.

 „Фантастични животни и къде да ги намерим” е написана от Дж. К. Роулинг през 2001 г. Тя е за магическите създания в света на Хари Потър и е копие на учебника на Хари Потър, споменат в първата част „Хари Потър и Философският камък”. В интервю от 2001 с Scholastic, Роулинг заявява, че е избрала предмета за магически създания, защото е забавна тема, за която вече е разработила доста информация. Името на Роулинг не е на корицата. Книгата е под псевдонима Нют Скамандър. През лятото стана известно, че Роулинг пуска и три сборника от кратки истории за света на вълшебниците. Общото им заглавие е Pottermore Presents. Това са кратки развлекателни разкази, които ще допълнят серията от книги за Хари Потър. 

Сборниците "Власт, политика и досадни полтъргайсти" (Power, Politics And Pesky Poltergeists), "Героизъм, трудности и опасни хобита" (Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies) и "Хогуъртс: непълно и ненадеждно ръководство" (Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide) бяха прадставени в началото на септември. В новите разкази Роулинг запознава читателите с „тъмната страна“ от вълшебния сят на Хари Потър, който придобива все повече литературно-кинематографични и финансови измерения. Така например новата книга, излязла с твърди корици и съдържаща действителния сценарий на постановката "Хари Потър и прокълнатото дете", за три бе продадена в близо 700 хиляди екземпляра по-рано през годината. 

Въпреки че Джоан Роулинг вече заяви, че това е финалната част от поредицата за "Хари Потър", тя вероятно се е замислила след огромния успех на наскоро излязлата й книга, определена за най-продаваната на десетилетието. Специалният тираж на сценария излезе на пазара на 31 юли, с цена 20 паунда. Това издание ще бъде заменено с окончателно издание, което ще бъде публикувано в началото на 2017 г. То ще включва последните сценични насоки, анотации и друго допълнително съдържание, което да предизвика феновете, така че книгата да осъществи отново огромни продажби. /БГНЕС



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Гепов - фризьорът, който подстригва безплатно деца в неравностойно положение

Емил Гепов е фризьор отскоро и когато започва в тази професия решава, че трябва да го направи с благотворителен жест и за това подстригва безплатно деца в неравностойно положение. Той е на 29 години, семеен с едно дете. Преди е работил в сферата на туризма. Обиколил е много страни по света. Живял и работил е в Англия, Германия, дори на Канарските..

публикувано на 29.09.24 в 17:45

Надя Лашева, майка на две деца, се нуждае от помощ за лечението си от тежко заболяване

Надя Лашева е член на групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, преди месец тя разбира, че страда от рядък вид рак на костите, има 10-сантиметров тумор в коляното.  Тя е е майка на две деца, като дъщеря ѝ страда от муковисцидоза - генетично заболяване. Представихме ви я през юни 2022 година в рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“, в..

публикувано на 29.09.24 в 17:25

"ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 29 СЕПТЕМВРИ ОТ 13 ДО 15 ЧАСА ПО БНР-БУРГАС

В последната неделя на септември прегръщаме всеки подарен час топлина, но и усещаме как меланхолията на настъпилата календарна есен, се опитва да ни завладява с хладните утрини или ранното стъмняване. Сега е моментът за ново хоби.  Хобитата, които са глътка свеж въздух в изпълнения с напрежение и стрес делник, а после се превръщат в нещо повече,са..

обновено на 29.09.24 в 10:46

„Духът на Келтите 2024” ще се проведе днес в Бургас

Международен келтски фестивал „Духът на Келтите 2024”  ще се проведе днес пред експо център Флора в Бургас. Той се организира от сдружение "Историческо наследство", а за него пристигат участници от Ямбол, Пловдив и Румъния. Бургаското сдружение заедно с организаторите ще представи традиционните шотландски и ирландски игри, провеждани по келтските..

публикувано на 29.09.24 в 09:46
Мария Бакалова

Мария Бакалова в главната роля на нова комедия на Джейсън Джеймс

Мария Бакалова е получила главната роля в бъдещата комедия на Джейсън Джеймс  All Night Wrong (“Нощта на грешките”), съобщи БТА . Филмът е продуциран от независимата компания Resonance Film & Video, базирана във Ванкувър, Канада. Нейно дело са предишни филми на основателя ѝ, режисьора Джеймс, като „Изгнаник“ (Exile, 2023) и „Това особено чувство“..

публикувано на 28.09.24 в 12:26

Канят на средновековен събор “Помни славата -Туида 2024“ край Сливен

Средновековният събор “Помни славата -Туида 2024“ ще се проведе на крепостта "Туида" край Сливен. Това е осмото му издание и то ще се проведе от 4 до 6 октомври.   По време на събора групи с участници от цялата страна и чужбина ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Бургаски старт на видеоклипа на песента "Здравей" на Мери Бойс Бенд

Мария Мутафчиева представи видеоклипа на новата си песен „Здравей“. Групата й „Мери Бойс Бенд“ го снима в края на август в Бургас. Мястото е емблематичният булевард „Богориди“ пред Археологическия музей.  Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Община Бургас. „Здравей” е първият  сингъл от новия албум на групата. Мери сподели, че е..

публикувано на 26.09.24 в 13:27