Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО се съмнява за гюлeнизъм в Айтос

От няколко години в Айтос функционира езиковия център „Призма“. В информацията, която откриваме за него пише, че предлага курсове по английски и немски за деца и възрастни, подготовка за матури и изпити и др. подобни. Напълно невинно и нормално. Затова и Галина Димитрова, местният координатор на ВМРО не е  обръщала внимание, докато не попада на една книга. Именно това е и поводът да подаде сигнал до Радио Бургас (повече можете да чуете в прикачения файл).

Езиковият център „Призма“, който съществува със същото име и в Шумен, е разположен в центъра на Айтос, в жилищна сграда – на втория етаж. При посещението днес откриваме човек, който се представя за преподавател. Отказа ни да даде интервю, но беше запознат със сигналите, които са подавани за тях и ни насочи към компетентните служби. Категорично заяви, че не разпространяват ислямска литература и ни предложи да видим учебниците по чужди езици, каквито преподават в центъра. Очакваме и тяхната позиция, след като помолиха да им изпратим въпросите по електронната поща.

Като материално отговорно лице на център „Призма“ е записан Невен Миланов. Той е управител и собственик във фирмата „Дъ Босфорус“, регистрирана в София. Бивш съдружник в тази фирма е човек на име Щерю Александров. Той е бил собственик на парцел в Шумен, на който преди няколко години започва да се строи пансион със 70 места, столова и киносалон. Сайтът Шмоко.бг припомня, че в разрешителното за строеж, издадено от община Шумен още на 22 февруари 2007 г., възложител е фирмата „Хоризонт 3“ ООД. Неин управител и собственик на 25 % от капитала е Ниязи Кючук, турски гражданин, роден в Бурса, със статут на постоянно пребиваващ в България. Същият човек преди години е бил регионален представител на вестник „Заман“ в Шумен. А „Заман“ бе закрит именно повремето, когато започнаха акциите срещу привържениците на Гюлен, медията е сочена за близка до него. Съуправител във фирмата „Хоризонт 3“ е  отново Щерю Александров от село Славяново, община Хасково, уточнява сайтът преди няколко години.

Изграждането на пансиона върви на приливи и отливи, но преди 4 години общинският съветник от града Васил Тодоров подава сигнал до общината. Причината е съмнения на граждани за връзки с учението на Гюлен и веригата училища и школи, зад които, макар и неофициално, стои. След създалия се обществен натиск, както и проверка от службите, строежът е спрян. По неофициална информация, собствениците решили да се преместят на по-тихо място, без излишен шум. Дали това е Айтос, ние не можем да твърдим.

А връщайки се на книгата, за която се твърди, че е била раздавана в центъра. Саид Нурси е ислямски мислител от кюрдски произход в Турция. Той е насърчавал мюсюлмани и християни да обединят усилията си срещу агресивния атеизъм, като посочвал, че религиите могат да работят заедно в областта на вярата. Това поне пише в Уикипедия. Нурджуллар пък е религиозна секта, забранена в Русия и някои от бившите съветски републики. В просторна статия, професорите Йордан Начев и Евгений Сачев посочват, че тя проповядва идеите на Саид Нурси, като визират и някои радикални такива – за установяване на шериата. Идеи, които, според тях, са възприети и от Фетхуллах Гюлен. Под ръководството на Гюлен, последователите на Нурси изработват устав, който регламентира всички сфери от живота на адептите и необходимостта те да предприемат задължителни мерки на конспиративност, пишат учените. Понастоящем, структурите на „Нурджулар“ действат в 65 страни, посочват авторите. Сред дейностите им е разкриването и на лицеи, учебни заведения, школи и др. Засичана е сериозна активност и у нас, основно в Родопския край. А автоприте завършват:

„Не трябва да се пренебрегва също фактът, че вербовката на новите членове има религиозна насоченост и по този начин се използва най-силната мотивационна основа – идейната“

И така, без да слагаме учебният център в Айтос в този общ знаменател, това са част от съмненията, които провокират ВМРО да подадат сигнал в ДАНС. Към момента, нямат отговор от тях, Радио Бургас също се обърна към институцията с въпроси. А ние ще продължим да следим темата.


чуйте в звуковия файл репортаж на Мариян Иванов







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 11 часа тестват сирените при бедствия

От 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка днес по време на заседанието на съвета.  Мотивът на Исмаил Осман е включването му в предизборната кампания.  Заседанието продължи с гласуването на нов председател и избра Нуртен Османова. Вторият кандидат - Димо Ангелов, оттегли кандидатурата си.

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:15

Местна фирма иска да изгради фотоволтаична централа край Карнобат

Общинският съвет на Карнобат единодушно даде съгласие за изготвяне на ПУП за изграждане на фотоволтаична централа. Съоръжението ще се намира в местността Гердеме на площ от 58.592 дка, земеделска територия, седма категория. Инвестиционното намерение е на „Карнобат енерджи“ с управител Минчо Гроздев, специализирано дружество както в търговията,..

публикувано на 30.09.24 в 14:55

Созопол ще реализира три проекта на стойност 1 565 000 лева, с държавно финансиране

Три проекта за изграждане на канализация в Черноморец и Созопол и ремонт на улици ще бъдат реализирани в морската община. Споразуменията за това са подписани между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и кмета на Общината Тихомир Янакиев: „Първият проект е за изграждане на уличен водопровод и канализация в..

публикувано на 30.09.24 в 14:40

Стартира ремонт на ямболската улица "Георги Гарабчи войвода"

От днес в Ямбол започва ремонт на улица „Георги Гарабчи войвода“, обхващащ участъка между улица „Русе“ и улица „Индже войвода“, съобщи Общината.  Строителните дейности ще се извършват на три етапа, като целта е цялостна реконструкция и модернизация на инфраструктурата в района. В първия етап от проекта ще се ремонтират уличното платно и тротоарната..

публикувано на 30.09.24 в 09:26