Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщите за гости в Странджа вече са заети за Великден

На повечето места в Странджа, къщите за гости са ангажирани още от февруари за предстоящите Великденски празници. Най-много незаети места има в село Бръшлян. В селото цените за едно легло достигат до 30 лв., но при повече нощувки собствениците имат готовност да направят отстъпки. Желаещите да наемат цяла къща ще трябва да заплатят 300 лв., заради разходите за отопление на сградата, но ако хората са по-малко е възможно намаление в рамките на 150 – 200 лв.  В Граматиково места почти няма, а в Кости местата са резервирани поне от два месеца. Резервациите за Гергьовден също са разпродадени, уточнват от бранша.

Чуйте в звуковия файл репортаж на Свобода Атанасова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Графична база в Морската градина ще се превърне в Център по изкуствата

В съвременен Център по изкуствата ще се превърне сегашната графична база в Морската градина. Това ще стане с реализацията на проект по трансгранично сътрудничество с Одрин. От българска страна партньори са и Дружеството на художниците и Община Бургас.  Дейностите по ратифициране на договора са на финален етап, уточни проф. Светозар Бенчев,..

публикувано на 28.10.24 в 12:55

В Царево откриха монумент на д-р Даниела Йорданова, която загина при наводнението там

В Царево откриха монумент на д-р Даниела Йорданова, която загина при наводнението миналия септември, съобщиха от общината.  Ветеринарномедицинската колегия и дарители увековечават паметта на д-р Даниела Йорданова с преклонение към професионалния й и човешки дълг. Основната идея и цялостната организация е дело на нейните колеги и състуденти – д-р..

публикувано на 26.10.24 в 16:44

Връщаме се към зимното часово време

На 27 октомври, в неделя, се връщаме към астрономическото или зимното часово време.  В 4 часа сутринта стрелките трябва да се завъртят с час назад и да показват 3 часа. През март 2019 г.  Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа .  Държавите членки решават поотделно дали да преминат изцяло към лятно или зимно часово..

публикувано на 26.10.24 в 16:34

На Димитровден и Сливен отбелязва своя празник

На Димитровден и Сливен празнува своя празник. С празнична света литургия, отслужена от Негово Високо преосвещенство Сливенския митрополит Арсений в митрополитския храм "Св. Димитър“ започнаха градските тържества. В Сливен днес над 5 хиляди души празнуват имен ден, а празникът се отбелязва още от времето на Възраждането, когато се е правил традиционния..

публикувано на 26.10.24 в 13:37

Болярово празнува 50 години от обявяването му за град (снимки)

С богата програма Болярово отбелязва половин век от обявяването му за град. В тържественото си слово кметът Христо Христов, посочи че през изминалите 50 години е сторено твърде много за развитието на града. "Строи се усилено разкриват се предприятия и цехове, променя се инфраструктурата и Болярово променя стария си облик, за да се превърне не само в..

публикувано на 26.10.24 в 13:28

С нова изложба Етнографския музей популяризира украинските традиции

От днес до 9 ноември в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Бургас е подредена изложбата "Украински носии и традиции“, съобщават от музея. Фотоизложбата "Украински носии и традиции“ е част от благотворителния проект "Искрени“ на Център "Домосфера“ (град Киев). Авторите на идеята са Ярослава Гресь и Олександр Тодорчук. Снимките са..

публикувано на 26.10.24 в 10:29

Смяната на часовото време ще засегне движението на 14 влака

Смяната на часовото време ще засегне движението на 14 влака в нощта срещу неделя, съобщиха от БДЖ. Засегнатите композиции ще направят престой в рамките на 60 минути в първата гара по маршрутите си при наближаване на 04.00 ч. след полунощ в неделя. Това се налага, за да не бъде нарушен Графикът за движение на влаковете, уточняват от БДЖ. Засегнатите..

публикувано на 26.10.24 в 10:10