Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1620 новородени в УМБАЛ - Бургас за 2017 г., болницата продължава да е най - предпочитана от родилките

"Родилното отделение на УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитано от бъдещите майки. Градът ни се откроява от общата тенденция на демографски срив, броят на ражданията е относително стабилен и вярвам, че скоро ще я обърнем", съобщи днес д-р Антонио Душепеев, началник „Родилно отделение“ в УМБАЛ Бургас.

Днес в болницата бе отбелязан Денят на родилната помощ – Бабинден. Свидетели на ритуала станаха десетки млади майки с бебета. Те бяха дошли, за да засвидетелстват своето уважение към лекарите и акушерките. Старшата акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева изми ръцете на „бабата“ – д-р Антонио Душепеев, с пожеланието както леко се хлъзга сапунът, така лесно да се раждат бебетата.

Новородените в УМБАЛ Бургас за миналата година  са 1620, като двойките близнаци са повече в сравнение с предходната година.  Продължава и тенденцията момчетата да бъдат повече от момичетата. От началото на 2018 г. УМБАЛ Бургас регистрира 100 раждания. Над 70% от бебетата идват на бял свят по естествен начин. Секциото се прави само в краен случай по медицински показания, което е световен златен стандарт в акушерството и гинекологията. Повод за гордост е и фактът, че от откриването си до момента Звеното за асистирана репродукция регистрира 90 раждания на бебета, заченати с помощта на специалистите от звеното.

На тържеството днес присъства вицепремиерът с ресор „Здравеопазване“ Валери Симеонов, зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Георги Колев, народните представители Валентин Касабов и Христиан Митев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.-кметът  по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, ръководството на РЗИ Бургас в лицето на д-р Георги Паздеров и д-р Вергиния Цанова, изпълнителният  директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, много лекари, медицински сестри и акушерки.

Бих искал цялото общество да засвидетелства нужното уважение към Вашата важна и отговорна професия, която често остава подценявана“, обърна се към лекарите и акушерките вицепремиерът Валери Симеонов.

Д-р Антонио Душепеев показа на гостите отделенията, в които идват на бял свят повечето бургаски новородени. Той изрази желание, че всички те ще съдействат да се случи дългоочакваният  ремонт на отделението, да бъдат обновени родилните легла и апаратурата. За ремонта има изготвен проект, който е подаден в Министерството на здравеопазването.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка падна над Средец /ОБНОВЕНА/

Градушка падна над град Средец и селата Момина църква и Факия.  Бурята, която се е разразила, е била кратка, но много интензивна, информират местни жители. От общината към момента не съобщават за нанесени щети по реколтата в дворовете или по селскостопанските посеви. Няма засегнати автомобили и къщи. О тпушва се запушена от водите канализационна..

обновено на 14.06.24 в 15:58
самодейци от Народно читалище ПРОБУДА-1925г. с.Пирне

С традиционен ритуал и хоро откриха жътвата в Бургаско (СНИМКИ)

По –високи добиви и по качествено зърно очакват зърнопроизводителите в Бургаско. С хоро и ритуал по зажънване край айтоското село Пирне официално днес поставиха началото на жътвената кампания. В празничната церемония се включиха самодейците от Народно читалище "Пробуда -1925г."  Тази година жътвата в региона започва по – рано..

публикувано на 14.06.24 в 13:38
снимката е илюстративна

Министрите на земеделието и транспорта участват в кризисен щаб в Нова Загора

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева. Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която според специалистите е нетипична за България и е..

публикувано на 14.06.24 в 13:03

Община Нова Загора обяви бедствено положение

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева.  След снощната буря растителността е по земята. Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Съветник иска спиране на ремонта на пътя Сарафово-Бургас през лятото

Да се преустановят временно ремонтните дейности в участъка между Гробищния парк  до Северния обход на Бургас през лятото иска общинският съветник от „Възраждане“ Мариян Иванов.  Той е отправил официално питане до общинската администрация дали е възможно спирането на ремонта за туристическия сезон и продължаването му през есента. Иванов посочва,..

публикувано на 13.06.24 в 16:39

Град унищожи прасковената реколта в няколко сливенски села /ОБНОВЕНА/

Само за час полигонът за борба с градушките край Старо село, Сливенско, е изстрелял 220 противоградни ракети по облачната система, която премина над няколко сливенски села и унищожи реколтата от плодове и зеленчуци. Според експертите обаче, на облак с 20 километра фронт не е достатъчно. Най-засегнато от градушката е село Мечкарево, там 100% са..

обновено на 13.06.24 в 14:22

От 1 юли: Парното в Бургас поевтинява с 14%, токът поскъпва с 1,46 на сто

Поевтиняване на парното с 14% се очаква в Бургас от 1 юли. Предложението за тока в Югоизточна България обаче е за поскъпване с 1,46 на сто. Новите цени на парното и  тока  бяха обсъдени днес   в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението за топлофикационната услуга  е за поевтиняване  с близо 8,5% за страната. Най-сериозно..

публикувано на 13.06.24 в 13:34