Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти към бъдещи шофьори: Скоростта убива най-често на пътя

Бъдещи шофьори се срещнаха днес с представители на полицията, автомобилни състезатели и представители на общината, от които научиха ценни уроци за бъдещото си участие в движението.

Младите хора и тези с малко шофьорски стаж са най-честите участници в произшествия на пътя, каза комисар Неделчо Рачев – началник на „Охранителна полиция“ . Най-честите произшествия са причинени от високата скорост. А едно от най-тежките е блъскане на пешеходец.

На второ място се нарежда блъскане на автомобил отзад, т. е. неспазване на дистанцията, каза комисар Рачев. Навлизането в насрещното платно също е сред най-честите причини за сблъсък на пътя. На четвърто място е отнемането на предимство.

Автомобилният състезател Радко Петров показа кратък филм на курсистите и ги призова да не се държат като състезатели на пътя, защото ситуацията на пистата и на шосето са съвсем различни. Състезателните автомобили имат система, която ги предпазва,  а и на пистата всички се движат в една посока и няма пешеходци, каза той.

Според него също катастрофите се причиняват от високата скорост. „При шофирането има три вида АЗ концепции, за това кой как гледа на себе си на пътя. Първата е занижена – дали ще успея, дали ще се справя. Това е присъщо на несигурните шофьори. Втората е реалистична, която е целта на обучаващите. Третата е завишена и най-опасна. Тогава човек става прекалено уверен и рискува излишно“, обясни състезателят.

Петров обясни какви видове катастрофи има и какви наранявания може да получи шофьор или пътник в обикновен автомобил. Единият вид е когато автомобил се удари в преграда- друг автомобил, дърво или стена. Вторият удар е когато тялото на шофьора или на пътник се удря в приборите на автомобила – волан, седалка, табло. С това медицината ще се справи, казва Петров. Най-страшен е третият удар, когато човек получава вътрешни наранявания. Това е най-често причината за смърт на пътя.

На срещата с бъдещите шофьори присъстваха и автомобилният състезател Стоян Апостолов, който обясни как всеки водач трябва да се подготви за път и зам.кметът по здравеопазване Лорис Мануелян, който призова бъдещите шофьори към отговорно поведение на пътя.

Чуйте още от репортажа на Екатерина Капрова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама румънци са задържани за контрабанда на 11 кг сребърни накити на Лесово

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ е наложена на двама румънските граждани,  обвинени в контрабандно пренасяне на над 11 килограма сребърни накити на   ГКПП „Лесово“, съобщават от Окръжната прокуратура в Ямбол. Стоковата контрабанда, която е била предназначена за търговски цели, е в големи размери. Престъплението е осъществено на 27..

публикувано на 01.10.24 в 10:10

27-годишна с четири деца е майката на изоставеното бебе в Айтос (ОБНОВЕНА)

Полицията установи майката на изоставеното пред къща в Айтос новородено момченце. Новородено момченце е изоставено пред частна къща в Айтос Това  е 27-годишна айтозлийка. Бебето е четвъртото й дете. Пред полицаите жената не е дала обяснение за постъпката си. Тя не е задържана, тъй като имала здравословни проблеми след раждането на момченцето...

публикувано на 01.10.24 в 08:35

Новородено момченце е оставено пред частна къща в Айтос

Новородено момченце е било оставено пред входната врата на частна къща в Айтос, съобщават от бургаската полиция. Домът се намира на ул. "Гоце Делчев" 42, а сигналът е получен в районното управление към  15.43 часа. Детето е било повито и във видимо добро здравословно състояние.  Бебето е взето от екип на "Спешна помощ" и е откарано в УМБАЛ Бургас...

публикувано на 30.09.24 в 17:44

Разпитаха шестима свидетели по делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас

6-ма свидетели по делото за смъртта на двамата бургаски полицаи бяха разпитани на днешното съдебно заседание. Обвиняем за престъплението е сириеца с хуманитарен статут Омар Аднан.  Случаят е от 25 август 2022 г., когато автобус с 47 нелегални мигранти блъсна полицейска кола на кръговото кръстовище в Бургас. Сред разпитаните днес беше и полицейски..

публикувано на 30.09.24 в 16:10

Планираните стрелби на огневи комплекс "Батмиш" край Сливен започват от утре

Планираните за месец октомври стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен започват от утре, съобщават от Военно формирование 22 220. На 1, 2, 3, 4, 9, 17, 29 и 30 октомври ученията са във времето от 9 до 13,30 часа.  На  7, 8, 10, 11, 14, 15, 16, 18, 21, 22, 23, 24, 25, 28 и 31 октомври стрелбите ще се провеждат от 9 до 16 часа. Призовават се..

публикувано на 30.09.24 в 15:40

Полицията в Сливен затяга контрола над тротинетките

Двама са пострадали при инциденти с електрически тротинетки в Сливен вчера. За последната седмица са регистрирани седем катастрофи с трима ранени, обобщиха от КАТ Сливен, като дадоха подробности за установените нарушения на пътя и наложените административни наказания.  По време на специализирана операция са установени 5 непълнолетни момчета да..

публикувано на 30.09.24 в 13:21
архив

Пътят към ГКПП "Лесово" е сред рисковите от ПТП

Международният път 1-7 към Граничен пункт Лесово продължава да е сред рисковите направления на територията на Ямболска област. Друга невралгична точка е автомагистрала „Тракия“, отчитат от регионалната дирекция.  Въпреки обещанията на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ремонт на 12-километровия участък на международния път от село Каравелово до град..

публикувано на 30.09.24 в 13:08