Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха най-добрата медицинска сестра в Бургас

Медицинска сестра на годината за 2017-та в Бургас стана Даниела Христова. Тя работи повече от 20 години в Отделението по гастроентерология на УМБАЛ Бургас. Даниела Христова бе отличена на церемония по повод Световния ден на сестринството. Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май.

Бургаските професионалисти по здравни грижи отбелязаха празника си с тържество снощи. По традиция всяка година те номинират най-достойните от тях, които да бъдат наградени. Номинациите се правят по точни критерии в две категории – „Професионалист по здравни грижи“ и „Ръководител по здравни грижи“ (главна или старша медицинска сестра).

В категорията „Професионалист по здравни  грижи“ бяха номинирани 8 медицински сестри, а наградата взе Даниела Христова. В категорията „Ръководител по здравни грижи“ отличието бе връчено на Дафина Петкова – старша медицинска сестра в МБАЛ Айтос.

Тържеството бе открито с приветствие от председателя на Регионалната колегия на професионалистите по здравни грижи в Бургас – Радостина Димитрова. Поздравления бяха поднесени от кмета на Община Бургас Димитър Николов, от декана на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Христо Бозов, от ръководството на УМБАЛ Бургас, от медицинския синдикат към КТ „Подкрепа“.

Съсловието на професионалистите по здравни грижи е най-многобройното съсловие в здравеопазната система — около 50 000 души. То включва най-различни професии — медицински сестри, акушерки, лаборанти и т.н., т. е. всички единадесет вида професии, получавани в медицинските колежи, а също така професиите на ръководителите на здравните грижи от различни нива, преподавателите по здравни грижи в Медицинските колежи и факултети, и др. 90% от членовете на съсловието в България са медицинските сестри. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускат нов влак тази събота от София до Бургас, ще стига за по-малко от 6 часа 

БДЖ ще осигури движението на нов влак от София за Бургас и от Бургас за София през летния сезон, който ще пътува с композиция от изцяло новодоставени вагони. Първият влак ще потегли на 22 юни /събота/ и ще се движи всеки ден до края на летния сезон. Композицията ще бъде съставена от четири климатизирани вагона от салонен тип и един вагон за превоз..

публикувано на 18.06.24 в 17:25

В Несебър започна IX-ата Международна конференция по картография

Кметът на Община Несебър Николай Димитров откри IX-ата Международна конференция по картография и ГИС и приветства участниците в престижното научно събитие, което  се провежда в Артиум център в морския град.  В него  участват  над 140 картографи от 27 държави. Организатори  са Българската картографска асоциация, с председател проф. Теменужка Бандрова  и..

публикувано на 18.06.24 в 15:49

Усложнява се пожароопасната обстановка в Ямболско

Продължава да се усложнява пожароопасната обстановка на територията на цялата Ямболска област. Възникналите пожари само от началото на месеца са двойно повече в сравнение с тези през същия период на миналата година.  От началото на месеца са пламнали 67 пожара в областта, докато миналия юни са били 32. Седем са вече пожарите в житни блокове, като са..

публикувано на 18.06.24 в 15:30

Община Нова Загора: Пазете се от измамници при ремонта на покриви

Община Нова Загора апелира гражданите, чиито имоти са пострадали от градушката миналата седмица да бъдат особено внимателни при наемането на майстори и фирми за ремонт на покриви.  През последните няколко дни в града са се появили групи предлагащи тази услуга, а стълбовете са облепени с обяви за извършване на покривни ремонти. Не се изключва..

публикувано на 18.06.24 в 14:32

До следващото лято пропадналата алеята между Бургас и Сарафово трябва да бъде укрепена

Общинският съвет трябва да даде разрешение на Община Бургас да поиска да придобие държавни имоти, на които се намира част от велоалеята между Бургас и Сарафово. Участъкът пропадна заради свлачище. След положително становище на съветниците, ще бъде изпратено писмо до областния управител, а той от своя страна ще напише доклад до Министерски съвет. Той..

публикувано на 18.06.24 в 11:35

Спират водата в част от Слънчев бряг днес

Поради подвързване на нов водопровод в к.к. „Слънчев Бряг“- Запад,  днес ще бъде спряна водата в района от река Хаджийска до кръстовището на супермаркета в района.  Това съобщават от  ВиК – Бургас. Водата ще бъда спряна до приключване на ремонтните дейности.

публикувано на 18.06.24 в 10:26

Зърнопроизводителите в Бургаско очакват добра реколта

С очаквания за добри добиви на ечемик и пшеница започна жътвената кампания в Бургаско. Реколтата се прибира вече навсякъде в областта с 407 високотехнологични комбайна. В региона предстои да бъдат ожънати 712 000 декара пшеница, като при тях има намаление с около 28 000 декара. Увеличени са площите с ечемик с 40 000 декара и  те са..

публикувано на 18.06.24 в 08:40