Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е Айзък и замесен ли е в атентата в Сарафово?

Над 20 души бяха разпитвани часове наред от състав на Специализирания съд, който заседава днес в Бургас  по делото за атентата в Сарафово. Сред тях Пламен Жеков и Мартин Тодоров. Първият разказа пред съда, че братовчед му дава квартира в Несебър, която е била наета през май 2012 година от израелец. В продължение на два месеца, той посещавал всяка вечер близка пицария и интернет клуб, където говорел по скайп с брат си. На всички обяснил, че си търсил жена. Това, което се сторило необичайно  на Пламен било, че мъжът имал неевропейски вид, бил сам и  извън сезона се установил  в морския град. Най-странно било, че ден преди деня на атентата, човекът, който се представял за израелец, изчезнал.

Думите на Жеков потвърди Мартин Тодоров, той е собственик на интернет клуб,където непознатият всеки ден по едно и също време чатил и често черпел. На Мартин той се представя като Айзък и обяснил, че  е пътешественик и се интересува от жени. Често ходел в Слънчев бряг и се срещал с украинки, за доказателство показвал на хората, които всяка вечер се събирали в пицарията, смс- и от дами. Според Мартин,  Айзък бил гологлав, на възраст над 50 години и не разказвал нищо за себе си. Пред журналисти Тодоров обясни, че не го разпознава  сред снимките на лицата, които бяха разпространени в медиите.

Засега няма доказателства,че мъжът тръгнал си преди атентата е замесен в него. Възможно е отпътуването му да е случайност. Историята на Айзък попада в делото за Сарафово, след като  разследващите събират информация за хора, които са се сторили странни с поведението си на местните  жители. 

Една от тях, Николинка Андреева от Несебър, разпознава на снимка във вестник  Ралф Уилям Рико и се обажда в полицията.Така в семейния й хотел на ул. "Кирил и Методий" се вписва  един от подсъдимите по делото Хасан Хасан. Жената  и сина й Божидар  разказаха днес пред съда  как той се е регистрирал   6 дни преди атентата с шофьорската си книжка. С мъжа ми се шегувахме и му казвахме Рико от Порто Рико, обясни Николинка. Тя и семейството й са си помислили, че е студент, тъй като по това време в града е имало  фестивал. Хасан обяснил, че личната му карта била в колата му , паркирана на общински паркинг. Така и не я е показал. Всяка сутрин около 9 часа плащал нощувката си. Последната на 18 юли не ползвал, защото още към 14 часа си тръгнал, дори не пожелал да му върнат парите. Андреева обясни, че стаята му била много чиста, след него останала само една хавлиена кърпа. Постоянно ходил с шапка и раница на гърба. През дните, които бил в Несебър, не общувал с никого, винаги бил сам и дори не поискал паролата за безжичния интернет. Разговарял с персонала в ресторанта на хотела, където се хранил предимно със сьомга.  

Мъж с шапка качва от Несебър на 18 юли  таксиметровият шофьор Иван Несторов. Той го кара до Варна за 130 лева, които мъжът плаща без да се пазари. В Обзор обменя евро и продължава. Името на този, който вози Несторов, така и не разбира и не упомена днес в заседателната зала. 

Неуспешен опит да наеме коли в две рента кар фирми прави другият обвиняем  по делото Мелиад Фарах. Той използвал шофьорска книжка на името на Браян  Джеймисън. Дни преди атентата той посещава център за туристически услуги в Несебър, където иска  да наеме кола. Първо с него се среща Десислава Биволарова, представител на рента  кар фирма. Тя  обаче се усъмнява в документите му. Шофьорска книжка, без лична карта и лице,което никак не й се струва ,че е американец. Биволарова отказва да му даде кола, същото прави и представител на друга фирма Радостин Драгов, който също се усъмнява в документите му. 

Кола подсъдимият Фарах  успява да наеме в Равда. Там предплаща най -евтиния автомобил и го връща по -рано от договорения срок. Мелиад не пожелал да му върнат парите, обясни свидетелят Севдалина Козарова. На нея той обяснява, че  в хотела му нямало климатик и затова искал да се премести  в Несебър. Жената го закарва дотам.

Успява да наеме кола и  Жак  Мартен, който в действителност е взривеният Мохамад Хасан Ел Хюсеини. Три пъти  той взема автомобил  от един и същи офис в Несебър, дни преди атентата. Със Стоянка Тодорова  се среща само веднъж, на нея й представя канадски документи, които тя копира.Той също предпочита по -евтина кола и предплаща в брой, разказа тя пред съда.

 Делото продължава и утре с разпит на още свидетели и вещи лица.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Сливен затяга контрола над тротинетките

Двама са пострадали при инциденти с електрически тротинетки в Сливен вчера. За последната седмица са регистрирани седем катастрофи с трима ранени, обобщиха от КАТ Сливен, като дадоха подробности за установените нарушения на пътя и наложените административни наказания.  По време на специализирана операция са установени 5 непълнолетни момчета да..

публикувано на 30.09.24 в 13:21
архив

Пътят към ГКПП "Лесово" е сред рисковите от ПТП

Международният път 1-7 към Граничен пункт Лесово продължава да е сред рисковите направления на територията на Ямболска област. Друга невралгична точка е автомагистрала „Тракия“, отчитат от регионалната дирекция.  Въпреки обещанията на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ремонт на 12-километровия участък на международния път от село Каравелово до град..

публикувано на 30.09.24 в 13:08

Нови шест камери ще засичат скоростта на шофьорите в Бургас

Нови шест стационарни камери ще контролират скоростта на шофьорите в Бургас . Едната вече работи на централния булевард „Стефан Стамболов“.  Само за изминалата седмица в Бургас и региона са станали 27 катастрофи. Трима са загиналите , сред и които и тригодишно дете, а възрастна жена е с опасност за живота.  3-годишно момиченце..

публикувано на 30.09.24 в 12:24

Задържаха трима мъже при днешната полицейска акция в Бургас (ОБНОВЕНА)

Трима криминално проявени мъже са задържани при специализираната полицейска операция, която стартира в града, както БНР Бургас  съобщи по-рано днес.  Специализирана полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас (ОБНОВЕНА) Три адреса са претърсени в ромската махала на комплекс „Меден рудник“, който осъмна под полицейска блокада тази..

публикувано на 30.09.24 в 11:35

Шофьор с 3,13 промила катастрофира в Тънково

В Районното управление в Несебър е получено съобщение за лек автомобил, който е катастрофирал самостоятелно, преобърнал се в канавката, в землището на село Тънково. Установено е, че колата с бургаска регистрация е управлявана от 36-годишен криминално проявен и осъждан мъж от Несебър. Водачът е тестван за употреба на алкохол, дрегерът е отчел - 3,13..

публикувано на 30.09.24 в 09:06

В Айтос блъснаха пешеходка

Инцидентът е станал на площад „Пазарен“ в Айтос, пред дом №6, съобщи бургаската полиция.  Товарен автомобил със сливенска регистрация, управляван от 26-годишен шофьор при движение на заден ход е блъснал движещата се по пътното платно 69-годишна жена, от руенското село Преображенци.  Жената е с опасност за живота, настанена е за лечение в болница..

публикувано на 30.09.24 в 08:55

Специализирана полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас (ОБНОВЕНА)

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и с конвенционалната престъпност, се провежда в момента на територията на два квартала в Бургас, съобщи полицията. Проверяват се частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва..

обновено на 30.09.24 в 08:36