Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските тамплиери осветиха Паметна плоча на рицарството край Свети Влас

Снимка: burgasinfo.com

С официална церемония по откриването на паметна плоча, посветена на 900 години от основаването на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, в хотел край Свети Влас започна XXVI-ия международен Конвент с Инвеститура на Великия Приорат на България.

Под звуците на духов оркестър, с освещаване по християнски обичай и с химна на Република България,  Великият приор на българските рицари генерал-майор (о.р.) акад.Румен Ралчев, член на Великия Магистрален Съвет на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, носител на Великия Кръст на Храма, Велик Приор I на Велик Приорат България откри възпоменателния баралеф, който ще напомня за езотеричния събор от май 2018 г. и за присъствието на тамплиерите по нашите земи в исторически план.

Официален гост от страна на държавата бе зам. областният управител на област Бургас проф. Севдалина Турманова, от страна на местната власт - председателят на Общински съвет-Несебър Румен Кулев.

В Конвента, който се провежда на открито в залива „Робинзон”, се включиха Великият Приор на Сърбия Драгутин Загорац и Великият Приор на Русия Александър Шаравин.

Форумът се домакинства от бургаската командерия „Св.Димитър” и е излючителна чест за местните рицари и дами.

Подобни барелефи, посветени на юбилея и деветимата рицари, основали Ордена през 1 118 г. ще бъдат поставени през настоящата година още в столицата, Варна и Стара Загора. Венецът на честванията ще е в София, където в навечерието на годишнината на българския Приорат ще бъде изградена голяма чешма със статуя на рицар.

Тримата Велики приори дадоха и пресконференция, на която разкриха начертаната за една година напред стратегия на проведен по-рано днес Велик съвет. Отчетени бяха и резултатите от двата традиционни национални конкурса за детска рисунка и ученическо есе, от които всяка година се раздават по осем годишни стипендии. Отбелязана бе и помощта за 150 украински деца, които всяко лято безплатно почиват на българското Черно море със закрилата на нашия Орден.

Акад.Румен Ралчев спомена и многобройните дарения за българската православна църква – като възстановяването и изографисването на Роженския манастир, дарения на икони на църкви в Стара Загора, Смолян и на костницата в църквата на Шипка.

В рамките на Конвента бе представена и Книга №40 - „Орденът на оръжието” от библиотеката на Приората, с автор  Маноил Манев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почетоха загиналите на пътя мотористи

Над 100 мотористи от бургаска област се събраха пред Пантеона, за да почетат загиналите си на пътя колеги. Инициативата се провежда за девета поредна година, посочиха организаторите. Събираме се тук, за да покажем на всички, че ние сме хора, а не донори, каза Атанас Киров от бургаския мотоклуб Ню Рейс. "За миналата година, за периода от 1-ви..

публикувано на 29.09.24 в 12:10

Фестивалът на арменската култура събира над 130 участници в Бургас

Третото издание на ,,Ереван в Бургас" ще се проведе днес. Морският град ще посрещне самодейни и читалищни състави от Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Тази година фестивалът ще обедини творчеството на повече от  130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство от цяла България и чужбина. Гостите от Гърция и Румъния ще се..

публикувано на 29.09.24 в 08:23

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51
Тихомир Янакиев

Започват основни ремонти на централни улици в Созопол

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа споразумения между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Созопол за реализацията на три проекта на обща стойност 1 565 000 лева, съобщиха от пресцентъра на крайморската община. Първият е за изграждане на уличен водопровод и улична канализация в местността Мисари в..

публикувано на 28.09.24 в 12:20

Училище "Петко Росен" отбеляза Европейския ден на спорта

Бургаското Средно училище „Петко Росен“ отбеляза вчера Европейският ден на спорта – 27 септември, с разнообразни активности и специални гости. В сутрешната гимнастика се включиха плувецът рекордьор Цанко Цанков и гимнастичката  Валерия Дочева. Краят на сутрешната част бе отбелязан с право хоро, в което се включиха всички присъстващи. През..

публикувано на 28.09.24 в 12:06

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко мерки -..

публикувано на 28.09.24 в 10:01