Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вапцаров не успя да затрудни бургаските зрелостници на матурата по български език

Над 3 300 зрелостници от бургаска област се явиха днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература. 

Върху стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров разсъждаваха тазгодишните зрелостници. "Темата е много благодатна и можем да очакваме отлични оценки", коментира пред БНР Бургас преподавателят по български език и литература от бургаската гимназия по романски езици Наска Железчева.  Чуйте интервюто в прикачения файл:





41-ви  въпрос на матурата не успя да затрудни много бургаските зрелостници. Но докато едни бяха много доволни и се похвалиха, че темата, по която трябваше да пишат им е допаднала, то други не скриха, че са разчитали повече на късмета си при заграждането на верните отговори. А за трети вицът, който плъзна по социалните мрежи "Днес държа матура, а утре ще нося арматура" се оказа, че ще важи в буквален смисъл. Гласовете им чуйте в прикачения файл:




След 16.00 ч. на сайта на Министерството на образованието ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха двама за грабеж на пари, лични документи и телефон в Бургас

Двама криминално проявени мъже са задържани за грабеж на пари, лични документи и мобилен телефон от 51-годишен бургазлия. Случаят е станал  около 20.00 ч в района на автогара "Запад".  На потърпевшия са нанесени няколко удара, след което му отнели чантичка с лични документи, мобилен телефон и сумата от 2 700 лв.  По случая са проведени множество..

публикувано на 11.10.24 в 10:21

Обсъждат проект за определяне на минималната заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на правителствено постановление за определяне на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2025-а година.  Документът предвижда размерът й да е 1077 лева вместо досегашните 933 лева. Заседанието е насрочено за 11 часа. По предложението няма консенсус между синдикатите и..

публикувано на 11.10.24 в 08:49

Обсъдиха проблемите в работата на медиаторите в Ямболско

Здравният медиатор на община Болярово  Катя Атанасова участва в работна среща организирана от Районната здравна инспекция в Ямбол, съобщи Общината.  На срещата бяха обсъдени най-честите проблеми в работата на медиаторите, както и представени презентации по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Д-р Радостина..

публикувано на 11.10.24 в 07:35

Планирани прекъсвания на тока:

Електроразпределение Юг съобщи за ремонт и профилактика на Трафопост - Есперанто в Бургас , които ще се извършват днес за времето от 9 до 17 часа на следните места: - ул.„Трайко Китанчев“ от №41 до №55; - ул.„Цар Симеон I“ от №87 до №99; - ул.„Пиротска“ от №13 до №45; - ул.„Хаджи Димитър“ от №1 до №16; - ул.„Оборище“ от №55 до №101; -..

публикувано на 11.10.24 в 07:20

Къде ще спира водата днес:

Водоподаването в част от бургаския квартал „Сарафово “ ще бъде спряно за 2 часа днес, за времето от 09:00ч до 11:00ч. Ще бъде засегната улица "Ангел Димитров", с номера 49, 52 и хотел "Шанс". На посочените места ще се извършват строително монтажни дейности, информират от ВиК - Бургас. В Малко Търново ще се извършват строително-монтажни дейности..

публикувано на 11.10.24 в 07:15

Авария остави без електричество част от Бургас

Авария остави без електричество три бургаски квартала. От ЕВН работят по отстраняването, но не е ясно кога захранването ще се възстанови. Около 20 часа токът е спрял в к-с "Лазур", съобщават бургазлии, а от дружеството информират, че аварии има и в к-с "Зорница" и к-с "Славейков".

публикувано на 10.10.24 в 21:17

Текат сериозни ремонтни дейности в Болярово

Приключиха дейностите по осветяването на мостовото съоръжение в един от входовете на град Болярово. Мостовото съоръжение над река „Поповска“ бе основно ремонтирано преди години, а сега на него са поставени пилони  и осветителни тела.  „По- този начин главната улица на Болярово придоби по-добър облик, осветена е още в началото й.“- коментира възложителят..

публикувано на 10.10.24 в 16:25