Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО и експерти: В новите закони за пътищата няма нищо ново

Новите проекти на закони, които да регулират движението по пътищата, но и поведението на пешеходците и състоянието на автомобилите, не предлагат нещо иновативно. Мнението изказа по време на общественото им обсъждане в Бургас Михаил Попов от Фондация „Безопасни улици от Валя“. Според него, има текстове с пожелателен характер:

“Законът разрешава и да не се правят места за инвалиди. Собственикът да реши да не прави места за инвалиди, което смятам, според мен, е в противовес на международните конвенции.

…Чл. 95: Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците могат да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка – изпъната нагоре или напречно на пътя. Според мен, това трябва да се премахне изцяло, защото, по същата логика, можем да напишем текст, че автомобилите трябва да пресвяткат на всяко кръстовище като преминават…“

На пешеходците се забранява пресичането при ограничена видимост, добави Михаил Попов и посочи, че това може и да е спрял автомобил. Така ограничаваме самите пешеходци, поясни той.

Има конкретни текстове в настоящият закон, които трябва да останат, поясни Иван Гюлев от Община Бургас:

„В новата норма на чл. 55 е залегнало, че престоят и паркирането са забранени на велосипедни и пешеходни пътеки. В старата норма, на чл. 98 – ми, имаше, че е забранено на 5 метра преди тях да се спира. И това е съвсем нормално за мен, разумно. Тъй като спрял пред пешеходна пътека и пред велоалея, това превозно средство създава предпоставка за пътно – транспортни произшествия. Така че, предложението е нормата от петте метра да остане“

Трябва да се уточни и когато се пресича път с велоалея кой има предимство – автомобилът или колоездачът, каза още Иван Гюлев.

Правилото за 70 метра дистанция между автомобилите на магистрала пък е лишено от смисъл. Това коментира Стоян Кирязов от Института по пътна безопасност. Няма и как контролният орган да засече подобно отстояние, смята той:

„Абсолютно ненужно правило. Международната практика показва, че всъщност правилото на двете секунди е много по-ефективно. При скорост от 140 км/ч., наистина, 70 метра са около 2 секунди. Само че, при скорост от 72 км/ч., това са 20 метра в секунда и това правило вече отива към 4 секунди. Необходимо ли е? После – съответният контролен орган как ще прецени и как ще санкционира водача, ако той не е спазил тази дистанция?“

Ако трябва да се изпревари по-бавно движещо се превозно средство, за да бъде спазено правилото, първо трябва да се намали скоростта, след което да се изпреварва, добави Стоян Кирязов.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха в LED панели на ГККП Лесово

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха служители на митнически пункт Лесово в LED панели за осветление, превозвани с товарен микробус. Проверката е извършена при провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и..

публикувано на 03.07.24 в 09:55

Кола на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ в жк „Изгрев“

Автомобил на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ на паркинг до блок 86 в комплекс „Изгрев“. Сигналът за пожара е подаден около 1 часа.  Установено е, че лекия автомобил изгорял в двигателния отсег и арматурното табло в купето.  Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети, са в процес на установяване. Работата по случая..

публикувано на 03.07.24 в 08:58

Потушиха пожар в помещение за спално бельо в хотел в Слънчев бряг

Три помещения са засегнати след пожар в хотел в Слънчев бряг през нощта на 2 юли, съобщават от полицията.   Няма пострадали туристи или хора от персонала.  Огънят е възникнал в помещение за спално бельо. За осигуряване безопасността на гостите се наложило евакуирането им от всички крила на зданието.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и..

публикувано на 03.07.24 в 08:20

Заработи Оперативна група за противоминни действия в Черно море

Оперативната група за противоминни действия в Черно море започна своята работа. Корабите на България, Румъния и Турция ще подсигуряват корабоплаването в териториалните си води.  От началото на войната до март тази година експертите от България, Румъния и Турция са унищожили общо 15 мини в Черно море. Сигналите за съмнителни обекти..

публикувано на 02.07.24 в 17:06

Моторист и пътничка в автобус са в болница, след два пътни инцидента в Бургас

Моторист е в болница, след като е бил блъснат около бургаската гара от автомобил управляван от 22-годишен бургазлия. Младият шофьор е правил обратен завой. 21-годишният мотоциклетист е със съчетано счупване на лакътна кост и лъчевата кост. Той е настанен за лечение в отделение "Ортопедия" на УМБАЛ – Бургас, без опасност за живота. При друг пътен..

публикувано на 02.07.24 в 09:26

Джип с мигранти катастрофира край Петолъчката

Джип с мигранти е самокатастрофирал около 20 часа  на пътния участък между село Зимница и пътен възел „ Петолъчката“. В колата са пътували 10 мигранти, седем са настанени в ямболската областна болница, а трима са транспортирани до болницата в Сливен. Няма опасност за живота на мигрантите, съобщи д-р Валентин Вълчев от болницата в Ямбол, където са..

публикувано на 01.07.24 в 21:55

Пред съда се изправят двамата обвинени в производство на наркотици в с. Гълъбец

Задържаха под стража двама, обвинени в производство и притежаване на наркотици с цел разпространение. Амфетаминът и метамфетаминът са открити  в гараж към къща в село Гълъбец. Задържаха в Слънчев бряг пласьор на амфетамини Определението на Окръжния съд в Бургас подлежи на обжалване пред Апелативвия съд в Бургас.

публикувано на 01.07.24 в 16:12