Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определиха гидовете на участниците в Международното математическо състезание

Снимка: Община Бургас

70 гидове от Бургас ще придружават участниците и отборите в Международното математическо състезание - BIMC 2018, което ще се проведе в морския град между 1-6 юли. 30 учители от бургаски учебни заведения и 40 ученици от 11-12 клас в ПМГ, Английската, Немската и Руската гимназии ще имат за цел да съпровождат 1200 млади топ математици от цял свят по време на всички събития от официалната програма.

Гидовете-преводачи са разпределени по отбори и държави, съобщиха от Община Бургас. Те получиха подробни указания и маршрута на гостите, за които ще отговарят по време на престоя им. Водачите ще имат задължението за посрещане на участниците на летищата, настаняването им, ще осъществяват комуникацията между отборите и организаторите на състезанието, и ще съдействат за провеждането на екскурзоводските беседи.

Математическото състезание ще се проведе за втори път в Бургас, след успешното домакинство през 2013-та година, което бе и първо извън пределите на Азия, от създаването му. Тази година общият брой на отборите-участници ще бъде 167. 19 са от България, а 4 от тях са от Бургас.

Отборите ще пристигнат в България на 1-ви юли с полети до летищата на София, Варна и Бургас, след което ще бъдат настанени от водачите до хотелите за настаняване. Престижният математически форум ще бъде открит с изискана церемония на 2-ри юли от 10.30 часа в Летния театър на Бургас и кратко представяне на отборите-участници.

Същинското състезание ще се проведе на 3-ти юли от 09.30 до 14.30 часа в сградата на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията". След него участниците ще имат възможност да разгледат забележителностите в и около Бургас, а една част от тях - 300 математици от Тайван, Канада, Филипините и България, ще участват в надпревара за нареждане на пъзели от 15.00 часа пред Експо център "Флора Бургас".

На 4-ти юли от 17.30 часа всички отбори от 30 държави от цял свят ще преминат в пъстро шествие през центъра на Бургас. Дефилето ще стартира от Гъбката в Морската градина и ще премине по "Богориди" и "Александровска" до Бургаския свободен университет, където от 19.30 часа в Атриума всички състезатели ще представят екзотиката и обичаите на страната си в специалната Вечер на културите. На следващия ден - 5-ти юли, ще се състои церемонията по награждаване на най-добре представилите се отбори и официалното закриване на състезанието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заседание на Общинския съвет в Болярово

Общинският съвет Болярово ще проведе четиринайсетото си заседание от 09:30 часа в залата на общината на  пл. ”Девети септември” № 4. По предварителен дневен ред съветниците ще разгледат 15 докладни записки с вносител Христо Христов, кмет на община Болярово и Нина Терзиева, зам.-кмет. Сред тях са поемане на краткосрочен общински дълг от фонд  ФЛАГ“ ЕАД..

обновено на 20.09.24 в 08:35

Акция за кастриране на дворни кучета и котки ще се проведе в Сливен

12-ата акция за кастриране на дворни животни ще се проведе в Сливен днес.  В дните до 23 септември ще се кастрират безплатно кучета и котки. Акцията е с предварително записване . Кампанията е с благотворителен характер. Целта е ограничаване популацията на бездомни животни.  Дворните кучета и котки, особено живеещите във вилни зони или малки населени..

обновено на 20.09.24 в 08:19

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици в област Бургас

Жълт код за значителни валежи в южните райони на област Бургас е обявен за днес (20 септември) от НИМХ.  Очаквате се количества между 25 и 35 литра на квадратен метър, а на места – и до 50 литра на квадратен метър. Дъждовете ще са придружени и от гръмотевици. На много места по Черноморието ще има валежи от дъжд, по-значителни и с гръмотевици ще са по..

публикувано на 20.09.24 в 08:12

До края на годината камерите на ТОЛ системата започват да снимат за скорост

До края на годината камерите на ТОЛ системата ще започнат да снимат за скорост, обяви в Пловдив служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Трябват ни работещи решения за превенция на пътните произшествия, каза още министърът. Пътната инфраструктура е основен елемент и когато я поддържаме ще може да има реални..

публикувано на 19.09.24 в 15:43

Община Бургас внесе докладна за етажен паркинг във „Възраждане“

Община Бургас е внесла в Общинския съвет докладна записка, която предвижда изработването на проект за изменение на Подробния устройствен план в квартал „Възраждане“. Това е стъпка към изграждането на етажен паркинг в тази жилищна зона.  Срещу проекта се обявиха от Камарата на архитектите и Съюза на архитектите. Двете браншовите организации са внесли в..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Бургас ще отбележи празничния ден на Независимостта с молебен и концерт

По повод 116-тата годишнина от обявяване Независимостта на Княжество България, Община Бургас организира празничен ритуал на 22 септември (неделя).  От 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се състои тържествено издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, след което ще бъде извършен празничен молебен за..

публикувано на 19.09.24 в 14:23

Продължава ремонтът на пътя през Дюлинския проход

Продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход, информират от АПИ. В момента се извършват изкопни дейности, оформя се земното легло, полага се геотекстил и се извършват дренажите, нужни за изграждане на отводняването. Полага се трошен камък, необходим за новата конструкция на пътя. Работи се по оформянето на скатовете и..

публикувано на 18.09.24 в 17:02