Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бургаските автобуси спирките няма да се съобщават на английски

Снимка: e-burgas.com

Защо Интегрираният градски транспорт на Бургас, който е усвоил европейски средства за внедряването на система в един туристически град, не е бил предвиден да бъде на няколко езика, адаптиран за туристи? Това попитаха наши слушатели. Нито по спирките, нито на информационните табла, нито в автобусите може да се прочете нещо на друг език различен от българския.

Управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев отговаря:

"В автобуса, софтуерът е написан от фирмата, която изпълнява частта "интелигентни системи". Към днешна дата нищо повече не може да бъде направено".

Питаме го как един британец или немец би се ориентирал в транспортната ни мрежа.

"Ще разговарям с община Бургас и от там нататък да направят необходимото в най-кратък срок  където е необходимо по спирките да има информация и на английски и руски. 

Бургасбус" по линия номер 15 на Летището, на което най-често пътуват чужденци има представител на туристическия център. Той дава информация и раздава брошури за транспорта на града и информация от коя гара може да се пътува извън града. На спирките в "Сарафово" допълнително има информация и на български и на английски и на руски за туристите."

Друг проблем се явява и наименованието на част от спирките, които са объркващи и заблуждаващи не само за туристите, но и за бургазлии.

"Не е в приоритетите на "Бургасбус" да определя имената на спирките, да определя надписите. Те се определят от община Бургас."

Директорът на общинско предприятие „Туризъм“ Росалина Димитрова коментира, че има още много, което трябва да се направи:

"Смятам, че вървим напред и усилията ни са да се развиваме и да бъдем един модерен европейски град. Ние сме в комуникация с "Бургасбус" за обезпечаване на индивидуалните туристи. Стараем се да предоставим информация на туристите. Работим в тази насока, но ще изчистим всякакви такива неща, които до момента сме пропуснали.

От следващия сезон очакваме да стартират и други полети на нова нискотарифна компания. И ако не за този сезон, за другия да бъдем абсолютно готови да посрещаме туристите като европейски и модерен град."

А до тогава, немски туристи вместо комплекс "Акве калиде", ще видят покрайнините на "Изгрев", където е едноименната спирка. И това ако изобщо успеят да прочетат нещо на кирилица по спирките в града. 


Подробностите от звуковите файлове:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжев код за интензивни дъждове в област Бургас

Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици е обявен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Смолян. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над..

публикувано на 06.10.24 в 07:30
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20