Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 деца се изявиха на „Несебър – остров на изкуствата”

Най-младият фестивал в културния календар на общината - „Несебър – остров на изкуствата” събра на една сцена таланти от България и Беларус, Естония, Молдова, Полша, Русия и Украйна. В продължение на няколко дни  древният град се превърна в остров на  изкуствата, на усмивките, на радостта и таланта, а амфитеатърът - в конкурсна арена за изява.

Гранд при  за хореография получи танцов колектив „Загадка” - Кохтла-Ярве, Естония с ръководители Марина Равлусевич, Наталья Абрамова, а с Гранд При за  вокал се окичи Ансамбъл „МРИЯ” от Украйна с ръководител Светлана Мищенко.

Бяха раздадени три  специални награди на кмета  на Община Несебър на: Колектив  за бални и народни танци  „FAVORIT” – Фелешт, Молдова  с  ръководители Сергей Бурдужа, Лилия  Андронаки; на Ансамбъл за народна  музика „БАРВИНОК” и  на Ансамбъл  за народна музика „Калинова сопилка”  от Шишаки, Украйна с ръководител Надежда Биленка.

  Специалните награди  на ОДК – Несебър бяха две  и отидха при Колектив „Мириданс”-Лунинец, Беларус с ръководител Светлана  Галка и при Хореографска школа-студио  „Детство“ - Кострома, Русия с ръководители  Марина Замятина, Ирина Иванова, Александра Гневишева, Анастасия Горяшина, Любовь Галанина, Ирина Кучерова.

  Шест специални награди  на Община Несебър  в различни  категории бяха присъдени на  участниците. За колектив специалната награда взе Ансамбъл за песни и танци „Ополе“, Полша  с ръководител  Мария Заяковска. За изпълнение на народни танци носител на специална награда стана Детски ансамбъл за танци „Росинка”  - Украйна с ръководител Галина Данлив.

  Наградата за хореография отиде при Елена Зайцева, ръководител на Ансамбъл за съвременни танци „Диалоги” - Гомел, Беларус.

  За атрактивност приз беше връчен на Танцово студио “Bright  Emotions” – Тернопол,  Украйна с ръководител Ирина Лылык.

  Специалната награда  на Община Несебър за съхраняване на народните традициите  получи Детски танцов състав при НЧ „Гоце Делчев -1943” – Равда с ръководител Румяна Иванова

  Специалната награда за вокален педагог беше връчена Женя Лалчева – Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клавирно трио представя Шарвенка и Брамс в Созопол

Камерен концерт ще предложи на почитателите на класическа музика галерия и културен център "Арт СОЛ" в Созопол. На 22 юни от 19 часа, клавирното трио ще представи специална програма за ценители. На сцената ще се качат:  Рада Чомакова (пиано), Лидия Радионова - Кантарджиева (цигулка), Магдалена Далчева (виолончело).  Те ще изпълнят..

публикувано на 11.06.24 в 17:03

Две приказки представя днес "Талантино"

След спечелените пет награди от 26-тия Национален театрален фестивал на любителските театри в Каварна, бургаската школа „Талантино“ тази вечер ще представи премиерата на две приказки. Те са на подготвителната и юношеската школа и ще се играят на сцената на Военния клуб от 19:00 часа, обясни Петър Хубеков: „Двете приказки са на Карел Чапек - „Ламята..

публикувано на 11.06.24 в 16:10

Бургаския куклен театър вече със спектакли в експоцентър "Флора"

Бургаският куклен театър ще открие днес лятната си програма „Дни на куклите“ в експоцентър „Флора“.Представленията ще са четири пъти в седмицата, с едно повече от миналото лято. Всеки вторник, четвъртък, събота и неделя от 18.30 ч пред жителите и гостите на Бургас куклените артисти ще изнасят представления от своя детски репертоар, ще има и спектакли..

публикувано на 11.06.24 в 09:30

Представят книга и филм по повод 85 години от рождението на Любен Петков

Да си спомним за Любен Петков по повод неговия 85-и рожден ден с филма  „Ние сме болката“  и книгата  „Недоказани убийства“ канят организаторите на събитието в бургаската библиотека "Пейо Яворов" днес от 19 часа.  Филмът и книгата се свързаха през годините по един необясним, но всъщност логичен начин, добавят те. Филмът на Боян Папазов – „Ние..

публикувано на 11.06.24 в 09:10

Стефан Диомов: Мюзикълът "Здравей! Как си, приятелю?" е намигване към Бургас

Мюзикълът „Здравей! Как си, приятелю?“ е едно намигване към Бургас. Това каза композиторът Стефан Диомов за спектакъла на музикалния театър в София, който включва 23 емблематични негови песни. След шест пълни салона в столицата, над сто души изпълнители, хор и оркестър излизат на сцената на Летния театър на 20-ти юни от 20.00 часа.  "Човек и..

публикувано на 10.06.24 в 13:53

5 награди за "Талантино" в Каварна

С общо пет награди се завърнаха актьорите от „Талантино“ от XXVI-ия Национален театрален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2024“, който се проведе от 2-ри до 7-ми юни. На престижния форум бяха представени общо 24 спектакъла (от 38 заявили желание за участие) от любителски театрални състави от цялата страна. Тази..

публикувано на 10.06.24 в 13:21

Започва фестивалът "Хоро край лазурния бряг"

Деветото издание на фолклорния фестивал "Хоро край лазурния бряг" започва този следобед на площад "Тройката" в Бургас. Началото му ще бъде поставено в 16 часа с дефиле на фолклорни състави, които ще преминат от пл. "Атанас Сиреков" по ул. "Александровска" до пл. "Тройката". Официалното откриване и началото на концертната част започват половин час..

публикувано на 08.06.24 в 13:40