Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс „С песните на Тома Янчев“ ще се проведе в село Росен

Най- красивите песни на народния певец Тома Янчев ще бъдат представени на Конкурса за странджанска песен „С песните на Тома Янчев“ , който ще се състои на 6 октомври, събота в с. Росен, община Созопол. Конкурсът се посвещава на 90 години от рождението на народния певец Тома Янчев, който е израснал и живял в странджанското село.

Целта на първия по рода си конкурс е чрез музикално-песенния фолклор да се съхрани спомена за един от първите изпълнители, популяризирали странджанската песен в националния ефир – Тома Янчев. Талантливият и самобитен изпълнител е завещал на поколенията стотици песни, като над 30 от тях се пазят в Златния фонд на Българското национално радио. Именно по една от ще изпълнят участниците в конкурса, гласи регламента. Към момента заявка за участие са подали 63- ма индивидуални и групови изпълнители от цялата страна, които ще изпълнят на сцената на читалището в с. Росен една песен на Тома Янчев и още една по техен избор. Изпълнителите от Варна, Елхово,Карнобат, Силистра, Котел и др. ще бъдат оценявани от жури в състав  Калинка Сгурова, Ташо Марулов и Лазар Налбантов.

Призьорите от различните възрастови групи ще изнесат гала концерт вечерта. В концерта песни на Тома Янчев ще изпълнят и обичаните странджански изпълнители Жечка Сланинкова, Ваня Дженезова, Лазар Налбантов, Калинка Сгурова и оркестър „Жарава“- Бургас. Свои песни ще представят и фолклорните групи към читалището- домакин, които само преди дни се завърнаха с първа награда от международния фолклорен фестивал в Черно гора.

Конкурсът „С песните на Тома Янчев“ се провежда под почетния патронаж на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи, а негови организатори са Община Созопол, Тракийско дружество „ Странджа“ – гр. Бургас, НЧ „ Анчел Величков“ –с. Росен и НЧ “Преображение“- гр. Бургас.Медиен партньор на събитието е Българско национално радио – Радио Бургас.

Конкурсът ще започне от 10.00 ч. в утрешния ден, на откритата сцена пред НЧ “Ангел Величков – 1902“ с. Росен. Награждаването на  изпълнителите е от 18.00 ч., а концертът на лауреатите от Първия конкурс за странджанска песен „С песните на Тома Янчев“ и гостуващите изпълнители ще започне от 19.00 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Сиромахов представя сборника си „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас е днес 5 октомври (събота) от 16:30 ч. в Гранд хотел и СПА Приморец. Оригинален и проникновен, топъл и красив, но и пропит с несравнимото чувство за хумор на писателя, журналист,..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Честват актрисата Цветана Манева със спектакъл на бургаска сцена

Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Дочев, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Тодор Дърлянов,са звездите, които ще излязат на бургаска сцена в Дома на нефтохимика. Театрално-музикалния спектакъл "За Любовта..." е посветен на 80-годишния юбилей на актрисата Цветана Манева., като премиерата му в Бургас е част от програмата на VII..

публикувано на 05.10.24 в 09:52

Есенни събития в Етно кафене и музей

Етно кафене и музей е подготвило програма с различни събития през октомври. Поредното издание на „Есенна Етно Палитра“ се завръща след броени дни с вълнуващи концерти и арт работилници, съобщи Общината. Първото събитие в двора на Етнографския музей е с дата 18 октомври, а началният час е 17.00 часа. На сцената ще се изявят талантите от арт център..

публикувано на 04.10.24 в 17:35
Морска гара Бургас

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ е до 14 октомври

За поредна година един от най-мащабните конкурси в страната - "Морето не е за една ваканция",  събира таланти от страната в две направления - изобразително изкуство и фотография. Крайният срок за участие е 14 октомври, напомнят от Община Бургас.  Всички творби следва да се изпращат на адреса на Центъра: град Бургас, улица "Райна Княгиня" № 11...

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Георги Тошев представя документалния филм "Цветана Манева. През времето" в Бургас

Прожекция на документалния филм "Цветана Манева. През времето" предстои днес в програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Режисьор е Ема Константинова, продуцент и сценарист Георги Тошев, оператор Николай Барулов.  Лентата показва Цветана Манева, днес –когато е изминала 80 години от житейския си път, след над 120 роли в театъра,..

публикувано на 04.10.24 в 11:29

Късометражно кино гостува отново на Порт Прим Арт Фест

Филми, част от селекцията на тазгодишното десето издание на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" ще бъдат представени по време на Порт Прим Арт Фест.  Лентите са в различни жанрове, създадени са от автори от цял свят и имат български субтитри. Входът за прожекциите е напълно безплатен и всички са добре дошли. Куратор на..

публикувано на 04.10.24 в 09:10

Изтъкнати японски музиканти са солисти на симфоничния концерт днес

Предстои официалното откриване на новия Сезон 2024/ 2025 на Държавна опера - Бургас. Днес  от 19 часа в залата на Операта маестро Деян Павлов  ще застане за диригентския пулт на симфоничния концерт с гост‐солисти от Япония: Кийоко Сакаи – пиано, Кожи Оказаки – фагот и Етцуко Оказаки – пиано.  Тримата музиканти са професори в "Мусашино"..

обновено на 04.10.24 в 08:56