Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха златна монета на Теодосий II в Деултум, тя датира с точност хунското нашествие по тези земи

Златна монета на император Теодосий Втори е открита при разкопките на на археологическия резерват Деултум. Находката е от голямо значение, защото след 15 години, чрез нея може да се определи точното време на хунското нашествие във византийския град в колонията, съобщи ръководителят на проучванията и директор на резервата Красимира Костова:

„Ние знаехме, че в средата на V в. имаме хунско нашествие което е опожарило града. В случая откриването на една колективна находка, която е от 93 монети,  множеството бронзови и няколко сребърни, и тази златна на Теодосий Втори, тя определя датата на нашествието, което вероятно е било през 441 г.

По това време хуните са управлявани от Атила и тогава се провеждат много динамични преговори между тях и византийския двор. Това е времето когато налозите, които им е давал Константинопол, за да спрат нашествията си във византийските земи на Балканите, се увеличават два пъти. За нас беше изключително интересно, че в този пожар, а и за първи път откриваме златна монета в рамките на римския и византийски град.“

Монетата е малка около 1гр. и половина и представлява изображение на император Теодосий, тя е тримес, това е 1/3 от солид и на другата й страна е изобразена Виктория, която държи в ръката си скиптър. Открита е заедно с другите бронзови монети, навярно те са били разпръснати от кесия в диаметър от 25 – 30 см. На същото място са намерени и оръдия на труда и керамика. Помещението, което се проучва е пострадало при пожар и най – вероятно е имало функциите на склад.

Тези разкопките в Деултум ще продължат още две седмици. А от 1 ноември проучванията си ще поднови проф. Людмил Вагалински, който ще продължи работата си по северозападната част на ранновизантийския град.

повече може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е своеобразно продължение на запазената марка на конкурса и е насочен изцяло към подкрепа и откриване..

публикувано на 03.07.24 в 16:28
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта по повод 10 години БНР Бургас през 2022 година.

Лятното турне на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристига в Бургас

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристигат в Бургас с лятното си турне и с новия си албум. Заглавието и на двете е "!Удивителни Въпросителни?". Музикантите ще се качат на сцената на Летния театър в Бургас тази вечер от 20:30 минути. Според изпълнителят, първият сингъл "Заедно сами " е подготвил появата на албума, но самият албум..

публикувано на 03.07.24 в 11:34

Изложба разказва за символиката в българските пафти

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита днес в Етнографската експозиция в Бургас. Тя гостува от Регионалния исторически музей в Русе и в нея са представени пафти от края на 19 и началото на 20 век. Представени са  39 ювелирни закопчалки за колан от колекция от над 200 чифта.  Коланните украшения са част от традиционното..

публикувано на 03.07.24 в 11:05

Балетна школа "Сияние" с дебютен спектакъл в Дома на НХК

Балетната школа "Сияние" с ръководител балетмайстор-педагог Габриела Стефанова днес ще представи детския танцов спектакъл "Празникът на сезоните". Събитието е от 18 часа в Дома на НХК.   Спектакълът е дебютен за децата от балетната школа към Народно читалище "Фар-1946г" в Бургас. Спектакълът е и магистърски проект по балетна..

обновено на 03.07.24 в 10:52

Катя Христова открива изложбата си "О, миг поспри!"

Художничката Катя Христова открива днес своя изложба в Регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. Тя е под надслов „О, миг поспри“ и включва около 30 картини. В тях авторката пресъздава две теми, които я вълнуват:  "Темите, които ме вълнуват са обърнати към природата и единението на човека с нея, онези дзен мигове, в които ти спира..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

Защо в Синеморец направиха Фестивал на мисълта?

"С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура".  Това сподели в интервю за БНР Христо Кулеков, организатор на събитието.  Тази вечер е втората и ще бъде прожектиран филмът на Николай Василев "Ваклуш" - от 20.30 часа на Летния театър в Синеморец,..

публикувано на 02.07.24 в 12:51

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

публикувано на 02.07.24 в 10:55