Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Георгиева: Пукнатината между образованието и бизнеса нараства

За пряката връзка на образованието с бизнеса или по-скоро липсата ѝ, дискутираха работодатели и представители на средните и висши училища в града. Повод за срещата е недостигът на кадри, който е все по-осезаем. 

За постигането на дългосрочен ефект за икономиката и обществото, трябва да се започне още от семейството, защото родителите са тези, които трябва да насочат интересите на подрастващите, към професионалната ориентация още от училище. Това коментира председателят на Бургаската търговско промишлена палата – Цанко Иванов:
"Стана ясно, че за някои от специалностите нещата не се развиват в правилната посока. Не може една държава да се развива без шлосер, без електротехник, шофьор, специалисти за туризма. Този въпрос при всички случаи се решава на държавно ниво, но ние е добре на място да дискутираме къде сме и какво искаме да постигнем. Бизнесът има други желания за някои от специалностите за разлика от образованието", каза Иванов.
Липсата на кадри примерно в туризма, за поредно лято се регулира с внос на работна ръка, посочи още той. 
По данни на бизнеса, голяма част от завършилите университет работят в търговията и услугите, но не и по специалността. Също и това, че  четвъртокурсници се справят не по-добре от първокурсниците  с дадена задача от работодател, каза Соня Георгиева от дамския Бизнес клуб

"Бизнесът има нужда много повече от кадри на средно ниво, а заради този недостиг заплатите на това ниво растат.  Широкият прием, в който предлагането надвишава търсенето, влошава качеството на образованието. Доста добра традиция имат в Швейцария и Германия с дуалното образование. В глобално ниво хората продължават да вярват, че инвестицията и успеха на един човек задължително минават през университет...."

Пукнатината между университетското образование и нуждите на бизнеса става все по-голяма.  Според данните от последното проучване на Търговско промишлената палата в Бургас, на повече от 40% от работодателите се е наложило да обучават отново висшистите, които са били назначени, каза още Георгиева
"Около 65% от компаниите в България изпитват затруднение да намерят нужните служители. Най-голям е недостигът на кадри  за машинното инженерство, електротехниката, компютърната и комуникационната техника.  На средно ниво липсват кадри в туризма, стругари, фрезисти, монтьори, а този недостиг забавя развитието на бизнеса", допълни Георгиева.

Много се говори през последните години, че проблем за бизнеса е и това, специалистите излизайки от университета, да не са достатъчно добре подготвени за изискванията на пазара - имат теоретични знания без допир до практиката, имат познания в дадена материя, без да са уверени, че могат да бъдат приложени в действителност.

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

До седмица избират фирмата, която ще строи обхода на "Меден Рудник"

До седмица ще бъде избрана фирмата за изграждането на обхода на най-големия комплекс на Бургас "Меден Рудник". Очаква се разрешителното за строеж, обяви кметът Димитър Николов.  Търси се строител на южния обход на жк „Меден рудник“ "Почти 95% от трасето се намира в заблатени участъци, в тежък район за строителство. Не бих казал, че има..

публикувано на 18.09.24 в 13:40
снимката е илюстративна

Бургас изгражда професионален полигон за млади шофьори

Бургас ще изгради професионален полигон за пътна  безопасност. Заявката направи кметът Димитър Николов в днешния Ден без загинали на пътя. Съоръжението ще се намира в землището на кв. „Черно море“ на изхода на Бургас в посока Каблешково. Нужни ли са полигоните при обучението на новите шофьори? „Този комплекс ще има задачата да обучава, да..

публикувано на 18.09.24 в 12:47

В Несебър започва строителство на социални жилища

В Несебър започват подготовка за строителство на социални жилища, съобщиха от общината. Вече е определен парцел на територията на Слънчев бряг, и стартира процедура по изготвяне на проектната документация. Част от социалните жилища ще бъдат  предназначени за гражданите, обитаващи към момента общежитието на СУ „ Любен Каравелов“,  което има статут на..

публикувано на 18.09.24 в 11:13

Йордан Каракашев: В очакване сме да има повече паламуд

В сезона на паламуда този вид риба в момента на юг от Бургас е в малки пасажи и с по-малки размери. За разлика от тези, които са били извадени седмица по-рано от рибарите в Ахтопол. Това каза за общественото радио Йордан Каракашев от Рибарска кооперация - Ахтопол.   „Всеки ден е различно, не може да се каже, че ще бъде силен или ще бъде слаб..

публикувано на 18.09.24 в 11:05
Стефан Радев, кмет на Община Сливен

Продължава облагородяването на кварталите и централната градска част в Сливен

Продължава облагородяването на кварталите в Сливен. Общината започва проектиране на още четири зони в кварталите „Дружба“, „Клуцохор“, „Сини камъни“ и „Българка“. Облагородяването включва създаване на паркоместа, алеи, зони за отдих, за спорт и игра.  „Сега възлагаме проектиране за зоната зад „Рикас център“ около улица „Кръволак“, зад военния..

публикувано на 18.09.24 в 08:40

Къде няма да има ток днес:

Спиране на тока се предвижда в село Варвара -  ул. 10-та, 11-та, 12-та, ул. "Дарданели", ул. 17-та, ул. 1-ва, ул. "Васил Левски", ул. "Дико Джелевов", ул. "Лафина", ул. "Рене Шарон", ул. "Свети Никола". Причината е профилактика по ТП. Със смущения в тока ще бъде гр. Ахтопол в периода 09:00ч. до 10:30ч. и от 15:00 - 16:00ч. Без ток ще бъдат селата..

публикувано на 18.09.24 в 07:55

Затварят кръстовището при улиците "Ивайло" и "Раковски" в Бургас

Поради дейности по реконструкция на ВиК мрежата на Бургас днес от 09:30 часа до 17:00 часа се затваря кръстовището на ул. „Ивайло“ с ул. „Георги С. Раковски“ в Бургас, информират от Общината. Призовават се всички да спазват временната организация, която ще бъде въведена в участъка и да използват обходни маршрути.

обновено на 18.09.24 в 07:08