Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Източването на "Мопанг" се прекратява през зимата

Временно се прекратява операцията по източването на горивото от потъналия край Созопол кораб „Мопанг“. Заради ниските температури на морските води, отворите в плавателния съд ще бъдат консервирани, а работата ще продължи през пролетта на следващата година.

350 кубични метра нефто-водна смес са били източени от „Мопанг“ за 19-те дни, по които се е работило. Според кап. Живко Петров, директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация” още толкова е количеството, което трябва да се изтегли от кораба.

"Два резервоара са изпразнени, има още два. Има и малко в един от трюмовете, където също трябва да се изтегли. Ако има още хубави дни, ще има още няколко спускания, за да консервират за тази година ситуацията. Вече до година, на пролет, като се стопли водата и стане възможно смученето, продължават. Но вече по план, тези предварителни проучвания няма да ги има."

Той обяснява, че няма опасност след консервацията през зимния период да се получи изтичане на гориво.

"Дори и при много бурно море корабът е на достатъчна дълбочина, за да бъде засегнат. Консервацията означава, че там, където са били пробити отвори ще бъдат затапени както трябва, за да не излезе от там. Освен това зимата температурите падат и горимото вече не е течно."

Директорът на Изпълнителна агенция „Морска администрация” уточни, че има и други потънали кораби, които след приключване на тази операция ще бъдат обследвани, за да се предотвратят тподобни инциденти. 


Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямболско: Над 5200 домакинства са одобрени за помощи за отопление

В ямболска област  през тази година целева помощ за отопление ще получат повече домакинства в сравнение с миналата година. Срокът за подаване на документите е до 31 октомври, напомнят от  Регионалната дирекция „Социално подпомагане“.  До момента одобрение за целева помощ са получили  5244 домакинства в областта, а отказ – 664, като най-честата..

публикувано на 21.10.24 в 13:01

Започва програмата за празника на Болярово

Първа копка на основен ремонт на Средното училище „Д-р Петър Берон“ правят днес в Болярово. Церемонията е от 13 часа. Реконструкцията е по проект за Модернизация на образователната среда в общината финансиран от Националния план за устойчивост. Събитието дава началото на програмата, посветена на отбелязването на 50 години от обявяването на..

публикувано на 21.10.24 в 12:39
Мария Нейкова, областен управител на Бургас

През януари откриваме новата Пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“

Всички, заети в строителните дейности и контрола при изграждането на обекта, се отнасят с отговорност за реализацията на новото пречиствателно съоръжение, което е от изключителна важност, за да може да се обезпечи Южното Черноморие и другите населени места с водоподаване от язовир Ясна поляна с качествено водоподаване, каза в интервю за БНР..

публикувано на 21.10.24 в 10:58
Снимката е илюстративна

Затварят част от улица в жк "Изгрев" заради изместване на водопроводи

В Бургас се затваря за превозни средства част от улицата, разположена югоизточно от бл. 39  в комплекс „Изгрев“.  Участъкът е от кръстовището в района на бл. 41 до бл. 118.  Той ще е затворен от 9 часа днес до 21 ноември заради изместване на питейни водопроводи.

публикувано на 21.10.24 в 08:30
Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров

Министър Петър Димитров: Качеството на въздуха се подобрява в цялата страна

" Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това е тенденция, която е трайна и устойчива ". В това увери служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров. Пред БНР той бе категоричен, че в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици..

публикувано на 20.10.24 в 14:01

И днес контролирано изпускат природен газ около „Елкабел“

Контролирано изпускане на природен газ се извършва и днес в районите на завод „Спартак“ и завод „Елкабел“ в Бургас. Тази дейност е съпроводена с шум и неприятна миризма на одорант, съобщават от „Овергаз“. Причината е изместване на основни разпределителни газопроводи по ул. "Одрин", захранващи с природен газ централната градска част на Бургас. 

публикувано на 20.10.24 в 09:08

Фестивал на семейството в село Полски извор

Фестивалът на семейството в село Полски извор започна днес.  Дворът на читалището се превърна в сцена на събитията от програмата. Участват Милко Калайджиев, Пени Ставрева, Преслава Минасян и Иван Притъргов.  Включва се и СНЦ „Каменовски традиции“ .  Мастър шеф Махмуд Ал Байруми представя  кулинарни изненади...

публикувано на 19.10.24 в 13:13