Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на вътрешен електропровод свързващ Бургас и Варна

С официална церемония бе дадено началото на  строителството на вътрешен електроповод 400kV между Варна и Бургас. Той е един от петте проекта от общ европейски интерес, който Енергийният системен оператор осъществява в рамките на Регламента за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура, каза изп.-директор на Енергийния системен оператор Ангелин Цачев.

"Този проект е важен не само за региналната мрежа, но е свързан с увеличаването на капацитета на българо-румънската граница. Това го превръща в основен проект от общ европейски интерес".

Той информира, че електропроводът ще бъде с дължина 86 км и по него ще бъдат монтирани 310 стоманорешетъчни стълба.

Изграждането му се съфинансира от ЕК в размер на 30 млн евро, а останалите средства се осигуряват от системния оператор, съобщи и Она Костинете-Гринкевичиене представител на Изпълнителната агенция „Иновации и мрежи“. 

„За мен е удоволствие да съм тук и да присъствам на това как механизмът за свръзване на Европа допринася за осъществяването на този проект от стратегическо значение за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. На пръв поглед това е първа компа на една подстанция, но зад това стои вътрешен електропровод, който осъществява междусистемна връзка с Румъния и води до увеличаване на трансграничната преносна способност.

Затова още веднъж бих искала да благодаря, както на Правителството, така и на местните власти за тяхното сътрудничество."

Зам.-министъра на икономиката Красимир Първанов получи лично уверение от изпълнителя, че проектът ще бъде завършен до края на 2020 година. 

"Паралелно с този електропровод се изгражда още един от подстанция Марица Изток до Бургас."

Снимка

Снимка

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Газопроводът "Турски поток" ще преминава през България

Трасето на втората тръба на газопровода "Турски поток"  ще минава през България. Това потвърди заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, позовавайки се на руски медии. "Знаете, че преди броени дни в Истанбул президентите на Турската..

публикувано на 22.11.18 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение...

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на..

публикувано на 04.10.24 в 07:18

ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“

Общинският съвет в Поморие не прие докладната записка на кмета Иван Алексиев за съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството „Кораба“. Идеята е теренът да се раздели, за да се обособят зелени площи и детска..

публикувано на 03.10.24 в 14:43

Втори дубъл - Общинският съвет в Поморие отново заседава

Съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството, известно в Поморие като „Кораба“, е включено в сесията на местния парламент в морския град.  Докладната записка е на кмета Иван Алексиев. Заседанието трябваше да се..

публикувано на 03.10.24 в 08:40