Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат цената на млечната кухня в Бургас и на билета за кораба „Анастасия“

С близо 700 000 лв. се увеличава план – сметката за чистотата

Снимка: архив

С 25% ще скочи цената за ползване на детската млечна кухня в Бургас, предвижда докладна записка от кмета Димитър Николов, която ще бъде гледана на следващата редовна сесия.

Към момента, приходите от продажба са по-ниски от спечелените пари от продадената продукция, с близо 30 000 лв. Купонът, на цена от 2 лв., не покрива себестойността на храната, затова предложението на администрацията е то да се увеличи на 2.50 лв. Общината посочват че цената ще е под тази в частните кухни, където средната е 3.50 лв.

Над 50 000 лв. загуби са натрупани за една година от кораба „Анастасия“, сочат документите.

Предвид постепенното увеличаване на разходите по поддръжка на комплекса и пристана на Острова, изтеклият период по гаранция на кораб „Анастасия“, както и увеличаване размера на минималната работна заплата и разходите за осигуровки, ОП „Туризъм“ счита, че е необходимо завишаване на цените на транспортната услуга.

Билетчето ще се увеличи от 12 на 14 лв. с „силния сезон“, е описано в предложението, а от 10 – на 12 – в „слабия“. Запазват се цените за пенсионери и ученици.

Относно културния живот – вдигат се и се въвеждат диференцирани цени относно експозициите в зала „Александър Георгиев Коджакафалията“. Към момента, те са по 2 лв. за възрастен и 1 – за дете. С промените ще има възможност входът за някоя експозиция да е от 2 до 7 лв. за големи и от 1 до 4 – за деца. Въвежда се и услуга „наем на пътуваща изложба“ – която ще е 2 000 лв. Две такива бяха реализирани през последната година, напомнят от Община Бургас - „Подводен свят“ и „Тайните на Черно море“. С подобни мерки, ще се повишат и приходите на „Морското казино“, смята вносителят.

Минимално повишение ще има за наемането на летния театър, сумата за това не е променяна от 2015 г., посочват от администрацията и тя е 1 500 лв. Самият той бе обновен и предложението за завишаване е с 10%. С докладната се предлага да отпаднат фиксираните цени за фестивалите „Бургас и морето“, „Джаз в Бургас“ и „Пясъчните фигури“, а те да бъдат „в зависимост от моментното състояние на пазара, търсенето на билети за конкретното събитие, предлаганата програма и концепция в конкретната година

За сравнение, посочват от Община Бургас, Летният театър в Пловдив разполага с 1800 седящи места, не разполага с подвижен покрив и се отдава под наем за сумата от 1800 лв. без ДДС. Във Варна цената е 3 000 лв.

Летният театър във Варна е с 2341 седящи места, също не разполага с подвижен покрив и се отдава под наем за сумата от 3000 лв. без ДДС.

Промяна ще има и в таксите, на част от услугите, които предлагат професионалните гимназии за обучения за квалификационни курсове. Редакция има и на цените за преместване на растителност, за отсичане на дървета и лозя и др.

Няма да има повишение на такса – смет, но план – сметката за чистотата се завишава с около 700 000 лв. Намаляват се сумите за събиране и транспортиране на отпадъци, но се увеличават средствата за поддържане на чистотата на обществените места. С около 800 000 лв. повече ще струва метенето, миенето на улици, тротоари, площади и др. Завишаване има и при поддържането на чистотата на паркове и градини – от 850 000 на 1 млн. лв. Парите за зимното поддържане остават непроменени – 650 000 за град Бургас и 330 000 – за общинската пътна мрежа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие остава без вода утре

Без водоподаване ще бъдат жителите на Поморие на 3 юни, понеделник.  Причина за спирането на водата е авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК - Бургас.   Спирането ще е в 8.30 ч. до отстраняването на проблема.  От дружеството се извиняват на клиентите си за причиненото неудобство! 

публикувано на 02.06.24 в 19:49

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той, високопреосвещенства от цялата страна и бургаското духовенство приветстваха в морския град новия сливенски митрополит Арсений. Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията..

публикувано на 02.06.24 в 18:28

"Операция: Плюшено мече" търси ментори за младежи в неравностойно положение

Програмата „Скритите таланти на България“ на "Операция: Плюшено Мече" търси 15 ментори за 15 младежи в неравностойно положение.  Три от децата са от Малко Търново, Сливен и Елхово.  От 2017 г. тази програма  дава шанс за професионална реализация на даровити момичета и момчета, лишени от родителска грижа или живеещи в рискова среда. Тя осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 16:00

Бургас почете паметта на Христо Ботев

Бургас почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Церемонията започна с минута мълчание пред паметника на революционера в морската градина на града.  Участие взеха представителни войскови части от Военното формирование и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна молитва в памет на Ботев и всички герои, пожертвали..

публикувано на 02.06.24 в 12:48

Одобрени са проекти за подобряване на образователната инфраструктура в община Руен

Министерството на образованието одобри за финансиране проекти за 9 спортни площадки в 9 училища в община Руен. Това посочи кметът Ахмед Мехмед. Предвидените средства за дейностите са в размер на почти 1 млн. лв.  Одобрен е и проект за внедряване на енергийна ефективност и за читалище „Просвета 1929“ в село Люляково. "Там е основен ремонт на..

обновено на 02.06.24 в 09:41

Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес през зала "Младост"

Със сценични изяви, спортни демонстрации и творчески работилници ще стартира проектът за пълното обновяване на спортна зала „Младост“ в Бургас.  Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес и ще продължи до 18.00 ч. в пространството пред залата.    Община Бургас е водещ партньор в проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските..

публикувано на 02.06.24 в 08:44

Отбелязваме 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев

С ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Приморски парк, Бургас ще почете 148-та годишнина от гибелта на поета революционер.  Церемонията ще започне в 12:00 ч.  Участие ще вземат представителни войскови части от Военно формирование 48 940 - Бургас и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна..

публикувано на 02.06.24 в 07:55