Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 20 декември

“4-ма души живеем в килия от 12 кв. м която не е боядисвана от 20 г. …тоалетната в ареста е “турска”, а от мивката не тече топла вода.Матовите прозорци не пропускат слънчева светлина. На баня се ходи два пъти седмично. А “престоят на въздух” е 1 час на площадка, малко по-голяма от килията. В стаята няма нищо друго, освен две метални легла на два етажа и вграден в пода малък метален стол. 23 часа в денонощието без въздух и слънце и без движение гаснат 4 човешки същества”

Това е цитат. Ето ви и още един:

„Когато ний се намираме в най-критическо положение, той и тогава си е тъй весел, както и кога се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два-три дена, а той пее и все весел. Вечер, дордето ще легнем, той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш всичките тъги и страдания“.

Първият цитат е от Ботев, в очите на майка му – арестуваният за пране на милиони Николай Банев. Вторият – е от оригиналния Ботев. Така че – няма проблем с арестите и затворите ни, просто трябва да вкараме във всяка килия по един Левски и нещата ще се оправят. То доста неща биха се оправили в такъв случай, но все си мисля, че самите ние сме непоправими.

Това е предаването „Булевард Демокрация“, до 18  - с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  Агенцията по метрология ще следи за качеството на въглищата, а МВР – за замърсяването от колите. Правомощията за кметовете няма да се увеличат, по отношение на замърсяването на въздуха, но се предвиждат солени санкции. Още за промените в закона за чистотата на атмосферния въздух – от бургаския депутат Ивелина Василева.

-  Делото за сгазения от пиян шофьор велосипедист Евелин Дуков започна днес в Бургас. Десетки негови приятели и близки от Царево и Приморско настояваха за законови промени.

-  Дядо Коледа зарадва днес и болните деца в УМБАЛ – Бургас, ще ви пренесем на тържеството там

-  За финал – свободните работни места в бюрата по труда.

-  И още – трафик – информация, културните събития от региона, спортни новини и онлайн – вълненията на българина

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да се свържете с над чрез Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той бе избран след балотаж, в който митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и..

публикувано на 30.06.24 в 13:29

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:15

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Затварят улици в района на капаните на Северния плаж заради триатлон

За четвърта година Бургас посреща стотици състезатели по триатлон, които ще се борят за призовите места в първото за сезона състезание от календара на Българска асоциация по триатлон. Арена на събитията ще бъдат Северен плаж, алеята към квартал „Сарафово“ и улица „Поморийска“. Стартът бе даден тази сутрин.  За безпроблемното протичане на..

обновено на 29.06.24 в 07:53