Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината: Тенденцията в демографията на Бургас е за устойчиво нарастване на населението

Статистиката показва, че в Община Бургас живея близо 230 000 души

Населението на община Бургас нараства устойчиво през периода 2006 – 2018 година. Това показват данните на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”, цитирани от пресцентъра на Община Бургас.

Данните, представени графично, са публикувани на страницата на ГРАО в интернет. Според статистиката, към 15-и декември миналата година по постоянен адрес на територията на Община Бургас са живели 233 809 души. По настоящ адрес тук са били регистрирани 220 292 човека.

”Реално населението на Бургас е по-голямо. Извън статистиката остават хиляди хора, предимно млади жени и мъже, които работят тук, наели са квартира или скоро са си закупили жилище, но адресната им регистрация е в друго населено място. Според наблюденията на Общината, част от тях влизат в нея (статистиката) в случаите, когато им се роди дете и достигне възраст над 2 годинки. Причината - при точкуването за ясла и детска градина в Бургас, голямо значение за приема има дали си адресно регистриран в близост до желаното заведение”, отчитат от Общината.

Строителството и търсенето на жилищни имоти за купуване и наемане в града ни и неговата периферия също бележат ръст.

През периода 2007-2018 година в Бургас не е закривано училище. Напротив, в града отвориха врати две нови - ОУ "Коджакафалията" и Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. В същия период се наложи построяването на 13 нови детски градини, тъй като местата в наличните не достигаха.  

За сравнение, в годините преди 2007-ма има случаи, в които Общината е продавала на частни лица сгради на училища и детски градини - в "Лозово", Братово и к-с "Лазур", например.

Този положителен демографски тренд е добра основа за планиране на политики за развитието на Бургас през следващите десетилетия, отбелязват от местната администрация.

Предизвикателство за местната власт остава задържането на младите хора в града. Ключът към бъдещото развитие на Бургас е на първо място образованието - още от детската градина, през училището и професионалната гимназия до университета. Действията на Община Бургас през последните години и намеренията й за следващите са видни - в града трябва да се предлагат все повече възможности за обучение, съобразени с нуждите на бизнеса. Това е в интерес и на работодателите, от които се очаква реципрочно участие в процеса за задържане и достойна професионална реализация на младите тук. Община Бургас е амбицирана да продължи да сближава интересите на бизнес и образование в името на просперитета на града. Едновременно с това тя планира създаването и развитието на нови бизнес зони, продължава подобряването на инфраструктурата, благоустрояването на всички жилищни райони.

Статистиката показва още една тенденция. Според нея през последните години устойчиво расте и броят на чуждите граждани, продължително пребиваващи и постоянно живеещи в Бургас . Повечето от тях са граждани на Европейския съюз, Руската федерация, Украйна и др.

По данни за РЗ "Миграция" към ОД на МВР - Бургас, за 2018 година в Бургас има близо 3000 продължително пребиваващи и 2000 временно пребиваващи чужди граждани, които плащат данъци, ползват инфраструктурата и услугите на Общината. Тук живеят много граждани от държави - членки на Европейския съюз, които не са длъжни да си правят регистрация. Голям е и броят на рускоговорящите нови бургазлии, вече сдобили се с български паспорти.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прекъсвания на сигнала на БНР-Бургас в Елхово в четвъртък

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни в четвъртък , излъчващ програмата на радиото. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта  binar.bg.

обновено на 22.08.24 в 06:30

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец. Това става възможно след подписано споразумение за финансиране между  министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова и к метът на община Царево Марин Киров. От Общината припомнят, че обектите с подписани вече споразумения за финансиране са: пътят за..

публикувано на 21.08.24 в 17:14

Ремонт на важни пътни отсечки искат в община Руен

За проблеми с две пътни отсечки в община Руен алармира кметът на общината Ахмед Мехмед. Разбит от тежкотоварния трафик, пренасочен от Айтоския проход е пътят Руен-Просеник-Страцин. В лошо състояние е и участък от прохода в отсечката от село Ябълчево до град Айтос. „Там е много сериозно положението, има пропадания. Нашите депутати, чрез..

публикувано на 21.08.24 в 12:04

Отличиха четирима помогнали на тежко пострадал в катастрофа

Четирима граждани с награди от полицията за спасяването на човешки живот. Те са се озовали в “правилното време” на местопроизшествие със самокатастрофирал автомобил в близост до Несебър.  Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА) Поздравителни адреси и тематични предметни подаръци получиха журналистът Цеца..

публикувано на 21.08.24 в 10:08

Земетресение е регистрирано тази сутрин между Хасково и Ямбол

Тази сутрин е регистрирано земетресение на територията на страната. Трусът е бил с магнитут 2.3 по скалата на Рихтер, на дълбочина от 6 км.,  в района между Хасково и Ямбол. Това показват данните за сеизмичните събития регистрирани в секция „Сеизмология“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) - БАН. 

публикувано на 21.08.24 в 08:52

Безводието в Ямболско продължава

Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села са на  воден режим, в други изобщо няма вода от месеци. Критична е ситуацията в община Стралджа. Там до 24 август е в сила бедствено положение за 20 населени места, а от администрацията искат удължаване с още месец. Как хората в региона се справят с липсата на вода в 40- градусовите..

публикувано на 21.08.24 в 07:15

Пътят Карнобат-Шумен продължава да е опасен за движение

Една година след протеста на 4 сунгурларски села заради състоянието на пътя Карнобат-Шумен все още не е завършило обещаното изкърпване, алармираха жителите им. Цялостен ремонт през 2025 година и изкърпване на 40 000 кв метра от пътя през август 2023 г. бе ангажиментът, който след недоволството на живеещите в селата Прилеп, Лозарево и Вълчин,..

обновено на 20.08.24 в 18:40