Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 150 пенсионери с ТЕЛК дневно подават заявления за новата финансова помощ в "Социално подпомагане" - Бургас (обновена)

| обновено на 24.01.19 в 12:44
3
Три гишета приемат заявления в "Социално подпомагане" в к-с "Бр. Миладинови" бл.57 вх. А

Според нов Закон, хората с увреждания ще получават по висока месечна финансова помощ и повече лица ще имат право на такава. Промените са в сила от тази година, но въпреки че бяха многократно обяснявани, заради сложната материя и нови административни изисквания остават неразбрани.
 
Тези, които не са получавали интеграционни добавки до момента, вече ще получават месечни помощи. За целта, обаче те трябва да подадат заявление в „Социално подпомагане“, защото изплащането вече няма да се извършва от НОИ, а от социалните служби.

Мария Стоянова е пенсионер по възраст, но заради редица заболявания има и ТЕЛК решение, което й определя и 63 % инвалидност. През декември е получила  уведомление, че и спират социалната пенсия от 30 лв. Разбрала, че тази сума ще бъде трансформирана в нов вид финансова помощ, но как ще стане това бургазлийката не е наясно. Какво следва от тук нататък тя решила да попита в местната служба „Социално подпомагане“ и от там е препратили в дирекцията в к-с "Бр. Миладинови". Там, обаче има големи опашки от подаващи заявления и г-жа Стоянова потърси БНР- Бургас, за да зададе своите въпроси чрез нас - Кой има право на помощта? Къде и до кога се приемат заявленията? Нужно ли е да се предоставят и други документи?

Повече може да чуете в звуковия файл:

Между 100 - 150 души дневно подават заявления в дирекция "Социално подпомагане" - Бургас, за да получават финансова помощ според новия Закон за хората с увреждания. Това са лица, на които е спряна отпусканата до момента социална пенсия и не са получавали интеграционни добавки, уточни Ана Тодорова, началник отдел „Хора с увреждания“.

"Това бяха едни суми, които се отпускаха въз основа на изготвена социална оценка и се предоставяха за транспортни услуги, за информационни и комуникационни услуги, за лекарствени средства, за общински наем. Тези лица, към момента по същия начин ще си получат новата финансова помощ без да е нужно да подават заявления. Такива подават само лицата, които до сега не са получавали такива добавки. Техните данни ги няма в социалните служби."

повече може да чуете в звуковия файл: 

Заявления се приемат на три гишета в служба „Социално подпомагане“ в к-с „Бр. Миладинови“ бл. 57 вх. А и на едно допълнително разкрито в к-с Лазур бл. 89. Към заявлението се подава и копие от решението за ТЕЛК. 

Най - много пенсионери с ТЕЛК, с увреждания от 50 - до 70.99 %,  подават заявления в Социално подпомагане - Бургас, съобщи още Ана Тодорова.
"Няма срок за подаването им, но на всички лица, които го направят до 31 март 2019 г. сумите ще бъдат изчислени считано от 1 януари. По заложените в закона изисквания, до 31 март трябва да бъде разработена нова методика за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите и правилник за прилагане на Закона за хората с увреждания, които ще бъдат в сила от 1 април 2019 г."      
повече може да чуете в звуковия файл:

След обработка на заявленията, които са подадени до края на януари, първите изплатени помощи ще са след 15 февруари.

Новата финансова помощ се отпуска за период, равен на срока на валидност на телковото решение, а когато то е пожизнено, срокът е 5 години. До края на март размерът на помощта ще зависи от вида и степента на увреждането, а от началото на април, след изтичане на срока на ТЕЛК, човек ще се явява първо пред комисията за освидетелстване, а след това ще му се прави индивидуална оценка на потребностите, която ще дава право на подпомагане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дадоха зелена светлина за изграждане на две кръгови кръстовища в Меден рудник

Общинският съвет даде зелена светлина за изграждане на две нови кръгови кръстовища в жк "Меден рудник". Съветниците одобриха изменение на регулационните планове на зона „А“ и зона „Д“ и регулационния план на Промишлена зона „Юг – запад“, за да може да се обособяват новите съоръжения. Първото кръгово кръстовище ще бъде на пресечката на бул. „Захари..

публикувано на 25.06.24 в 16:43

Сливенско училище получи химн като дарение от „Музикаутор“

Сливенското основно училище „Христо Ботев“  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор“.  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“. В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се..

публикувано на 25.06.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Община Поморие напомня: Изтича срокът за плащане на местните данъци

Срокът за плащане на първа вноска за данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства изтича на 30 юни 2024 г, информират от Община Поморие.  След тази дата на неплатените в срок налози се начислява наказателна лихва до деня на окончателното им заплащане. Собствениците и ползвателите на недвижими имоти,..

публикувано на 25.06.24 в 15:59
Снимката е илюстративна

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването става все по-сериозен, подчерта кметът Петър Гендов: "Имаме кладенци, които не са почиствани,..

публикувано на 25.06.24 в 14:32

Платено паркиране на още две улици в Бургас

Улица "Пробуда" - в частта ѝ между улица "Цар Симеон" и булевард "Стефан Стамболов" - става синя зона, а улица "Поморийска" и разположеният в края ѝ паркинг до северния плаж вече ще е зелена зона.  Това реши Общинският съвет в Бургас с подкрепата на 40 съветници. Един се въздържа. Мотивите на вносителите от Община Бургас са, че в района на улица..

публикувано на 25.06.24 в 10:28

Общинският съвет поиска прехвърляне на държави терени за ключови проекти в Бургас

Местният парламент  гласува Община Бургас да поиска безвъзмездно прехвърляне на държавни парцели за реализиране на редица ключови проекти в града и кварталите. Единият от имотите е в кв. Сарафово на площ от  около 5 600 кв. м., който в началото на годината за малко не бе пуснат на търг за продажба.  Жителите на квартала инициираха подписка и спряха..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

59 докладни записки предстои да разгледат бургаските общински съветници

След като нямаше общинско заседание на съветниците в Бургас през месец май заради изборите, днес те се събират за 11 сесия. Предстои да разгледат 59 докладни записки, предвидени са и 13 питания. Заседанието започва в 9 часа, а най-важните предложения, които ще бъдат обсъдени, са свързани с инфраструктурата и икономическо-социални дейности. Ще..

публикувано на 25.06.24 в 08:30