Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни виртуози отново гостуват на музикални празници "Златната Диана"

Снимка: архив

Музикалното събитие на годината - „Златната Диана“  отново очаква почитателите на класическата музика с разнообразна програма.
В четирите дни на фестивала от 21 до 24 април на ямболска сцена  ще годтуват виртуози от световна величина - цигуларят Светлин Русев и соло обоистът на Щутгартската опера Иван Данко. Талантливият музикант, родом от Словакия, ще бъде звездата на тържественото откриване на 21 април, неделя. Концертът е от 11.30 часа в залата на ямболския Безистен. Иван Данко е добре познат на българската публика като солист на Симфоничния оркестър на БНР през 2018г., както и на Софийска филхармония под палката на маестро Илиевски през 2016г. Програмата на откриването стартира с два концерта за обой от Антонио Вивалди и Алесандро Марчело. Домакините от Камерен оркестър „Дианополис" ще я допълнят с едно от най-познатите за широката публика произведения - Адажиото на Томасо Албинони. Концертмайстор е Красимира Султанова, диригент – Константин Илиевски.

През втората вечер на фестивала в Ямбол гостува Държавна опера Пловдив с оперния спектакъл „Така правят всички“ от Волфганг Амадеус Моцарт. Изключително забавният сюжет на операта е базиран върху едноименната комедия на Уилям Шекспир. Представлението на пловдивската опера е гаранция за класически хумор и прекрасни мелодии в Зрителната зала на читалище „Съгласие“ на 22 април (понеделник), от 19:00часа.

Третият концерт в програмата на музикалните празници ще изненада публиката с интересно предложение в пълен контраст с останалите вечери от фестивала. Това е соловият концерт (рецитал) на младия и харизматичен виртуоз Стоян Караиванов - на 23 април, вторник, от 19:00 часа в залата на Безистена. Караиванов е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян, отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата.

Заключителният концерт на 24 април ще бъде логичен апотеоз на музикалните празници. Фестивалният симфоничен оркестър, както винаги е подготвил много изненади и разнообразни мелодии. Тази уникална по рода си среща на музиканти, традиционно ръководени от маестро Константин Илиевски и концертмайстора Красимира Султанова, винаги успява да развълнува и вдигне публиката на крака. Специален гост и солист на тържественото закриване е виртуозният цигулар Светлин Русев, като това е второто му участие в ямболския фестивал в рамките на две години.

Музикалните празници „Златната Диана 2019“ се реализират с изключителната подкрепа на община Ямбол. Организатори са още Общинско предприятие „Туризъм и култура“, Камерен оркестър „Дианополис“ с диригент и главен художествен ръководител Константин Илиевски, Ямболска регионална туристическа асоциация, партньор – Народно читалище „Съгласие – 1862“. Билети за концертите могат да бъдат закупени от касата във фоайето на Голямата зала на общината. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартина Караиванова и Красимир Аврамов в търсене на отговори на душата в изложбата „От Неси ме там“

Дълбоко емоционално завладяваща и философски провокативна е съвместната изложба на великотърновските художници Мартина Караиванова и Красимир Аврамов. Одухотвореност, вътрешната хармония, вяра, че има отговори и на най-самотните въпроси- това са първите впечатления от тази въздействаща колаборация. Експозицията е озаглавена „От Неси ме там“ и..

публикувано на 02.10.24 в 09:30

С изложба и анимация откриват фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" в Бургас

С обща изложба и анимационно кино за малки и големи ще бъде открит фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" тази вечер в Бургас. Организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" в партньорство с Община Бургас. Преди завършвахме с изложба, сега откриваме с такава и в нея съм поканим изтъкнати творци, съобщи художественият директор на..

публикувано на 02.10.24 в 09:10

Анна Мутавска представя първата си изложба в родния си Бургас

Бургазлийката Анна Мутавска ще представи първата си изложба в родния си Бургас днес.  Произведения на Анна Мутавска са част от частни колекции във Франция, Испания, Канада и България.  Талантливата бургаска художничка споделя своето изкуство с необичайни спътници – джудистката Радка Генчева и световноизвестният стилист Кирил Василев, който работи с..

публикувано на 02.10.24 в 09:55

Звездно присъствие в седмото издание на фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест"

Звездно присъствие на седмия Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" , който ще се проведе от 2-ри до 5-ти октомври в Бургас. Негов организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" в партньорство с Община Бургас. Началото ще бъде дадено на 2-ти октомври в 17.30 ч. с откриване на фестивала с обща изложба на проф. Божидар Бончев, Стефан Божков, Калия..

публикувано на 01.10.24 в 16:30

Изтъкнати японски музиканти са солисти на симфоничния концерт на 4 октомври

Предстои официалното откриване на новия Сезон 2024/ 2025 на Държавна опера - Бургас. На 4 октомври  от 19 часа в залата на Операта маестро Деян Павлов  ще застане за диригентския пулт на симфоничния концерт с гост‐солисти от Япония: Кийоко Сакаи – пиано, Кожи Оказаки – фагот и Етцуко Оказаки – пиано.  Тримата музиканти са професори в..

публикувано на 01.10.24 в 14:56

Попълват отново националната система "Живи човешки съкровища - България"

Министерството на културата обяви процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища-България”, съобщават от Областната администрация в Бургас. Целта на фонда е опазването на нематериалното културно наследство с важно културно, историческо и художествено значение за България и неговото предаване на следващите поколения...

публикувано на 01.10.24 в 13:07

Започват Есенните литературни празници в Бургас

Есенните литературни празници се откриват днес в Дома на писателя в Бургас. Премиери на книги от поезия до криминална фантастика през целия месец октомври включва 28-то издание, организирано от сдружението на Бургаската писателска общност.    По традиция стартът на събитието ще бъде даден в първия ден на октомври, когато специален гост ще бъде..

публикувано на 01.10.24 в 10:50