Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акредитираният Преподавател и Демонстратор към Гилдията на Британското Захарно Изкуство

Златина Люис: Фантазия, сладкарски и художествени умения са нужни, за да си добър в захарното изкуство

Златина Люис, която е акредитиран Преподавател и Демонстратор към Гилдията на Британското Захарно Изкуство, отново посети родния Бургас и проведе два курса на обучение на желаещите да научат повече за тънкостите при направата на захарни цветя и декорации на тема "Горска приказка". Тя проведе и безплатна демонстрация за професионалисти и любители в Експоцентър „Флора“.

Миналата година беше много наситена със събития за мен. Участвах в 7 – 8 колаборации по различни теми. В тях се включват декоратори от цял свят. Темите, по които работим са различни – няколко от тях бяха за събиране на средства за деца болни от рак, за рак на гърдата и др. Аз направих горска фея с бяло цвете, което символизира надеждата, и триетажна торта в розово с климатиси и фукция и листа на зеленика.“

Повече може да чуете в звуковия файл:

Златина Люис споделя, че за нея е истинско удоволствие да предава уменията си на другите почитатели на захарното изкуство - били те професионалисти или любители. В България захарната декорация е все още ново предизвикателство, но интересът към него расте много бързо и има много почитатели. Нашата страна също има много известни представители на захарното изкуство, повечето, от които живеят зад граница или са в столицата.

Майсторката на захарното изкуство споделя, че най – странната торта, която е правила за клиент е торта – зомби, за която доста се е постарала за автентичното пресъздаване и е развихрила фантазията си. Като интересна тематика тя сподели декорация за торта за 40 – годишен юбилей, като съчетала няколко теме – козметика, пътуване и ръгби. От захар е направила куфари, билет за мач по ръгби и шише за парфюм.

Бургазлийката разказа, че съпругът й и двата им синове винаги са я подкрепяли в развитието й като декоратор. Те много обичали българската мусака, дроб сърма, печено агнешко. Типичното по бургаски тя приготвя и рибена чорба.

Повече може да чуете в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският журналист Стела Колева гушка жирафи в Тайланд

Бургаският журналист Стела Колева, която успя да заблуди журито в предаването „Пееш или лъжеш“ по една от националните ни телевизии, само преди дни се завърна от Тайланд. Там успя да събере и още допълнителни емоции. Освен журналист Стела е и влогър, обича да пътува със семейството си по света и да показва на последователите си едни от най-екзотичните..

публикувано на 15.12.24 в 13:00

Занаятчии от цялата страна са в Бургас на традиционния коледен базар

Играчки, дървени изделия, икони, бижута и други сувенири могат да бъдат открити на Коледния базар в Бургас тази година. Празнични артикули привличат вниманието на малки и големи… Точно до коледната елха в центъра на морския град са разположени шатрите и щандовете, които могат да бъдат посетени до края на декември. Под звуците..

обновено на 13.12.24 в 13:42

Царево засия с нова коледна украса

Царево отново засия с нова коледна украса, която радва както жителите на града, така и неговите гости.  В центъра на празничната атмосфера е 10-метрова елха, в сини и сребристи тонове. Централната пешеходна зона е също с коледно осветление. Специално за най-малките Община Царево е подготвила коледен кът, допълнен с подаръци, подходящи за снимки..

публикувано на 13.12.24 в 11:33

1 300 мостри совиньон блан ще бъдат оценявани на винен конкурс в Бургас

За първи път България ще бъде домакин на „Селекция Совиньон“. Той е част от възникналия в Брюксел преди 30 години световен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Догодина Бургас ще събере 1 300 мостри от сорта совиньон блан от цял свят, които ще бъдат оценявани от експерти в сомелиерството. На пресконференция в общината бяха..

публикувано на 11.12.24 в 14:31

платена публикация
Подари спокойствие и пълноценен релакс в Ability Spa

Коледа е време на топлина, уют и споделени моменти. Това е сезонът, в който забравяме за натовареното ежедневие и се обръщаме към най-близките си хора с обич и внимание. И какъв по-добър начин да изразим тази обич от добре подбран коледен подарък? Но зад всеки красиво опакован дар се крие нещо повече от материална стойност – това е символ на..

публикувано на 11.12.24 в 08:00

Дядо Коледа зарадва децата на Болярово

Най-чаканите и желани гости посрещнаха  в Болярово. По покана на общинското ръководство, в града чак от Лапландия пристигнаха Дядо Коледа , Снежанка и джуджетата. Пред тях децата от детските заведения и училищата в пограничната община със стихчета, песни и танци показаха колко старателни са били и как напълно заслужават подготвените от джуджетата..

публикувано на 10.12.24 в 10:32

Какво е палеогенетика и как отключва мистериите на историята ще разкаже Светослав Стамов в Бургас

Знаете ли, че малко парченце от кост на човек, живял преди хиляди години, може да ни каже повече за нашата история, отколкото хиляди материални артефакти? Добре дошли в странния свят на палеогенетиката, където авангардната ДНК наука се среща с археологията, за да пренапише разбирането ни за човешката история.  Палеогенетиката дава отговори..

публикувано на 10.12.24 в 09:10