Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът на Хиндо - "Пътят на Христовия воин" е спечелил и "Бронзов Витяз" на фестивала в Русия

Тези награди са признание за велик наш съвременник отец Георги, коментира режисьорът и оператор на филма Христо Димитров - Хиндо

Отец Георги от с. Жегларци

Филмът на бургазлията Христо Димитров – Хиндо "Пътят на Христовия воин", който спечели приз "Златен Витяз" на кинофестивал в Русия е получил и още една награда „Бронзов Витяз“, която се присъжда от свещенническо жури, това съобщи самият режисьор и оператор на лентата, която разказва историята на свещеника Георги Пейчев от село Жегларци:

„Преди 20 – 30 години щях да приемат тези награди по – друг начин, сега съм лека безразличен към тях, като такива, по скоро ги възприемам като удовлетворение, че по някакъв начин те са признание към живота и дейността на главния герой, който според мен е една от най – важните личности на нашето съвремие. Относно втория приз даден от свещениците не мога да цитирам как точно се нарича това жури , но то разглежда нещата от тясно религиозно православната и духовна страна и за това няма да се учудя, ако отец Георги след време бъде канонизиран за светец!“

Повече може да чуете в звуковия файл:

Наградата „Златен Витяз“ е най-високото отличие в категорията за документално игрално кино в престижния руски фестивал. Бургаският режисьор си поделя приза със сръбския режисьор Емир Кустурица, който получи "Златен Витяз" за лентата си - "Пепе. Последният герой".

Христо Димитров - Хиндо е освен режисьор и оператор на филма, сценарият на документалната лента е на Георги Тодоров, продуценти са Георги и Галя Тодорови.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Журналистът Георги Тошев получава награда за принос към италианската култура

Журналистът и продуцент Георги Тошев днес в Рим ще получи специална награда за принос към италианската култура. Тя е за филма от поредицата "НепознатиТе" - "Чапа среща Фелини" , съобщи журналистът: "Много съм щастлив за тази награда! Тя ще ми бъде връчена от Антонела Ферари. Филмът разказва историята на Георги Чапкънов, който..

публикувано на 13.06.24 в 09:36

5 награди за "Талантино" в Каварна

Пет награди за два спектакъла и три роли спечели бургаската школа „Талантино“ от участието си в XXVI-ия Национален театрален фестивал на любителските театри с международно участие в Каварна. Самите актьори изгледаха 24 спектакъла и твърдят, че всички са били много качествени и доста висока топка. Въпреки това първата награда беше присъдена на..

обновено на 13.06.24 в 09:14

Петима американски пианисти ще участват в майсторските класове на „Солинария“

Петима американци ще прелетят океана, за да дойдат в България и да участват в майсторските класове на Младежкия арт фестивал „Солинария“, който ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. Те са част от 25-те талантливи млади изпълнители, записани в двата майсторския клас – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и..

публикувано на 13.06.24 в 08:22

Клавирно трио представя Шарвенка и Брамс в Созопол

Камерен концерт ще предложи на почитателите на класическата музика галерия и културен център "Арт СОЛ" в Созопол. На 22 юни от 19 часа, клавирното трио ще представи специална програма за истински ценители. На сцената ще се качат:  Рада Чомакова (пиано), Лидия Радионова - Кантарджиева (цигулка), Магдалена Далчева (виолончело).  Те ще изпълнят..

публикувано на 11.06.24 в 17:03

Две приказки представя днес "Талантино"

След спечелените пет награди от 26-тия Национален театрален фестивал на любителските театри в Каварна, бургаската школа „Талантино“ тази вечер ще представи премиерата на две приказки. Те са на подготвителната и юношеската школа и ще се играят на сцената на Военния клуб от 19:00 часа, обясни Петър Хубеков: „Двете приказки са на Карел Чапек - „Ламята..

публикувано на 11.06.24 в 16:10

Бургаския куклен театър вече със спектакли в експоцентър "Флора"

Бургаският куклен театър ще открие днес лятната си програма „Дни на куклите“ в експоцентър „Флора“.Представленията ще са четири пъти в седмицата, с едно повече от миналото лято. Всеки вторник, четвъртък, събота и неделя от 18.30 ч пред жителите и гостите на Бургас куклените артисти ще изнасят представления от своя детски репертоар, ще има и спектакли..

публикувано на 11.06.24 в 09:30

Представят книга и филм по повод 85 години от рождението на Любен Петков

Да си спомним за Любен Петков по повод неговия 85-и рожден ден с филма  „Ние сме болката“  и книгата  „Недоказани убийства“ канят организаторите на събитието в бургаската библиотека "Пейо Яворов" днес от 19 часа.  Филмът и книгата се свързаха през годините по един необясним, но всъщност логичен начин, добавят те. Филмът на Боян Папазов – „Ние..

публикувано на 11.06.24 в 09:10